Gazete Vatan Logo

Munzam sandık şartlı banka alana sürpriz

Anayasa Mahkemesi 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun bazı maddelerini iptal etti. Bankalarca kurulan munzam sandıkların aktüeryal dengelerinin bozulduğunu gerekçe göstererek şartlı alım yapanların hesaplarını yeniden gözden geçirmeleri gerekecek

Anayasa Mahkemesi, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun bazı maddelerini iptal etti. İptal edilen maddelerden biri bankalar tarafından kurulan munzam sandıkların 2008’e kadar SSK’ya devrini öngörürken, bir diğeri de TMSF ve BDDK’da personel alım ve kadro ünvan değişikliklerini içeriyordu. Söz konusu maddelere Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer itiraz etmişti.

Yürürlüğü durdu
Anayasa Mahkemesi, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun geçici 20. maddesi kapsamındaki “bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar ve bunların teşkil ettiği birlik personeli için kurulan sandıkların iştirakçileriyle, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasından aylık ve gelir bağlanmış olanlarla, bunların hak sahipleri, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın 3 yıl içinde Sosyal Sigortalar Kurumu’na devredilerek Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamına alınması”na ilişkin geçici 23. maddeyi iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu.

İptalle birlikte bankalar tarafından kurulan ve emekli personelinin maaşları ve sağlık harcamalarını karşılayan sandıkların gelir-gider dengesinin yine bankalar tarafından sağlanması gerekecek.

2005 ve 2006’da hızlanan banka alımlarında, munzam sandık açıkları en büyük problemi oluşturmuş, pek çok alacaklı, “Bu engel ortadan kalkmazsa bankaya talip olamayız” demişti.

Nitekim Yapı Kredi Bankası’na talip olan Koç-UniCredit ortaklığı bir hesap yaparak, Yapı Kredi Bankası Munzam Sandığı’nın 500 ile 800 milyon euro arasında bir zararının oluşacağını öngörmüştü.

BDDK yetkisine tırpan
Bankalar tarafından kurulan 17 adet munzam sandık bulunuyor. Bu sandıklardan yaklaşık 151 bin 538 kişi emekli maaşı alıyor. Munzam sandığı olan bankalar arasında ise Yapı Kredi’nin dışında Garanti Bankası, Dışbank, Şekerbank, Vakıfbank, İş Bankası ile Halkbank var.

Anayasa Mahkemesi, BDDK personelinin taşıması gereken şartları düzenleyen 92. madde ile TMSF personelinin niteliklerini düzenleyen 121. maddenin bazı bölümlerini de iptal etti. Bu maddeler kadro, ünvan ve derecelerin değiştirilmesiyle, bu kadroların kullanılmasına ilişkin esas ve usulleri belirleme yetkisini TMSF ve BDDK’ya veriyordu.

Anayasa Mahkemesi, “Ana hizmet, danışma ve yardımcı hizmet birimlerinde istihdam edilecek personelin nitelikleri, BDDK başkanının teklifi üzerine kurul tarafından belirlenir” şeklindeki 92. maddenin 4. fıkrasının 2. tümcesini de iptal etti.

BDDK bünyesinde uzman personelin hizmet veya vekalet akti hükümlerine göre çalıştırılmasına olanak sağlayan 92. maddenin 5. fıkrasını iptal eden Anayasa Mahkemesi, kuruma personel alımı sınavında personelin niteliklerinin yönetmelikle belirlenmesine ilişkin hükmü de bozdu.

Haberin Devamı