Gazete Vatan Logo

Milli Savunma Bakanı: İhraç edilenlerin sayısı

Milli Savunma Bakanı açıkladı. TSK'dan 3 bin 185 asker ihraç edildi, 162 asker firarda

Milli Savunma Bakanı: İhraç edilenlerin sayısı

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, HABERTÜRK TV'de Ali Can Türkoğlu'nun sorularını yanıtlıyor.


FİRARİ ASKER: 133 general firarda, 2 askeri ateşe, 162 asker firarda. Firari ateşeler için İtalya'yla temaslar başladı.

İHRAÇLAR: TSK'dan ihraç edilen 3 bin 185 kişi ihraç edildi. 151'i general ve amiral. İhtiyaç duyulduğu zaman, adli süreç de devam ediyor, bu verilerle devam edebilir. YENİ KHK: Kararname hazır. Temel önceliğimiz TSK'nın 265 pilot ihraç edildi, acil durumlarda yetecek pilotumuz var ama olması gerekenin altındayız. Dolayısıyla bazı düzenlemeler yapıyoruz. FETÖ'nün zorla ayrılmasına neden olduğu, sınıf subaylarının dönüş hakkı gibi pek çok düzenlemeyi içeren bir kararname olacak. Önceki KHK'deki bazı teknik düzeltmeler olacak. Bu KHK hazır, yayınlanmasını bekliyoruz.

Daha önce Milli Savunma Bakanlığı ile kuvvet komutanlığı ilişkisini düzenlemiştik. Genelkurmay ile ilişkiler vardı. Bazı netleştirmeler yapıyoruz. Genelkurmay asli işlerinde kuvvet komutanlıklarıyla emir-komuta zinciri içinde çalışacak. Orada oluşan bazı tereddütleri giderecek düzenlemeler.

Kararnamenin mimarisi oluşturulurken, önceden yapılan çalışmalar değerlendirildi. Kararname çıkarma yetkisi Bakanlar Kurulu'nda. Kurul yetkiyi inceler. Bu KHK'dir, bunun yetkisi hükümettedir ve Sayın Cumhurbaşkanı'nın onayıyla yürürlüğe girer. Bu Sayın Cumhurbaşkanı ile yapılan toplantı sonucu ortaya çıkmıştır. Genelkurmay'ın görüşü alındı, alınmadı yersiz bir tartışma.

Haberin Devamı

TSK'NIN YAPILANMASI: Türkiye çok uzun yıllar maalesef iç tehdit öncelikli savunmayı benimsemiş. TSK'nın yapılanması da iç tehdit öncelikli oluşturulmuş. Bunu özellikle, günümüz Türkiyesinde geçerli olmadığını biliyoruz. Türkiye artık dış tehdit ve asimetrik tehdidi ön plana alan savunma konseptine ihtiyaç var. Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde çalışma yapıldı, ancak akamete uğratılması için çalışma yürütüldü bazı odaklar tarafından. Bunu yeniden getirmek istiyoruz. TSK'nın buna göre yapılandırılması, birliklerin buna göre konuşlandırılması, hangi birliğin ne kadar ihtiyacı var, hangi teknoloji ne kadar silha bulundurmalıyız. Buna göre şekillenecek.

Haberin Devamı

TAŞINAN BİRLİKLER: 15 Eylüle'e kadar Ankara ve İstanbul'daki birlikler taşınacak, Akıncı Üssü demokrasi parkı olacak