Gazete Vatan Logo

Meteorolji'den korkutan rapor!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Klimatoloji Müdürü Akçakaya, “Türkiye’de 2100 yılına kadar sıcaklık ortalaması en iyi ihtimalle 2, kötü ihtimalle ise 4 derece daha artacak. Türkiye’de iklim değişikliği var” dedi.

Türkiye’de 2100 yılına kadar sıcaklığın en iyi ihtimalle 1,5-2 derece, en kötü ihtimalle ise 4 derece artacağı, yağışların ise 2050’den sonra belli bir miktar azalacağı öngörülüyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Klimatoloji Şube Müdürü Alper Akçakaya, iklim değişikliğinin gündemden düşmeyen bir konu haline geldiğini, dünyanın her yerinde buna ilişkin bilimsel toplantılar yapıldığını ancak bu konuda ilerleme kaydedilemediğini söyledi.

Küresel iklim değişikliğinin bir ülkenin veya topluluğun sorunu değil bütün dünyanın sorunu olduğunu belirten Akçakaya, Akdeniz havzasının küresel iklim değişikliğinden etkilenebilecek önemli alanlar arasında bulunduğuna işaret etti.

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından hazırlanan küresel veri setlerinden faydalanarak, Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgeye ilişkin modellemeler yaptıklarını anlatan Akçakaya, en iyimserden en kötümsere senaryoları göz önüne alarak, 2013’ten yüzyılın sonuna kadarki süreç için sıcaklık ve yağış parametreleri sonuçları elde ettiklerini bildirdi.

Alper Akçakaya, Türkiye’de 2100 yılına kadar sıcaklığın en iyi ihtimalle 1,5 - 2 derece, en kötü ihtimalle ise 4 derece artacağı yönünde bir öngörüye sahip olduklarını, bunun küresel veri setleri ile de paralellik gösterdiğini belirtti.

2012 Şubatından beri ısınıyoruz, iklim değişti

Dünyadaki ölçümlere paralel olarak Türkiye’de özellikle son 30 yıldır sıcaklıkların artığına dikkati çeken Akçakaya, “Özellikle 2012 Şubatı’ndan 2013 Ekimi’ne kadar yaklaşık 17 aylık bir dönemde, sıcaklıklar normallerin üzerinde gerçekleşti. Sıcaklıklar, 2013’ün Ekim, Kasım ve Aralık aylarında ilginç bir grafik çizdi. Ekimde normallerin altına indi, kasımda çıktı. Aralıkta ise ciddi bir düşüş var. Sıcaklıklar, şu anda, 1981-2010 periyodundaki normalleriyle değerlendirildiğinde zikzak çiziyor” diye konuştu. Sel, taşkın, kuvvetli rüzgar, fırtına veya hortum gibi daha önceden ülkemizde daha az görülen bazı olaylar, şimdi daha fazla ve sık yaşanmakta. Bu da doğrudan iklim değişikliği ile ilişkilendirilmektedir” dedi.

Haberin Devamı