Gazete Vatan Logo

Meclis'in 'sır' komisyonu

Oturumları kapalı, belgeleri gizli olacak

Güvenlik ve istihbarat faaliyetlerini denetleyecek Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu'nunda görev alacak üyelerin tamamı belirlendi. Komisyonun toplantıları kapalı, belgeleri gizli olacak

Ak Parti grubu, TBMM'nin yeni ihsitas komisyonu olan Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu'nda görev yapacak 10 üyesini belirleyerek, TBMM Başkanlığı'na bildirdi. Ağırlıklı olarak hukukçulardan oluşan listede iki kadın milletvekili de yer aldı. Böylece komisyonun faaliyete geçmesi için Meclis'te grubu bulunan bütün siyasi partiler üye bildirmiş oldu. Komisyonda Ak Parti'ye 10, CHP'ye dört, MHP'ye iki, HDP'ye ise bir üyelik düşüyor. Komisyonu oluşturacak üyelerin isimlerinin bugün TBMM Genel Kurulu'nda okunması bekleniyor. Daha sonra komisyon, ilk toplantısında başkan, başkanvekili, sözcü ve katip üyeyi belirleyerek çalışmalarına başlayacak.

Kapalı oturum yapacaklar

Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Kanunu'nu çerçevesinde kurulan yeni ihtisas komisyonun görevleri arasında, 'Milli güvenliğe ilişkin konularda görüş ve öneriler sunmak, güvenlik ve istihbarat konularında uluslararası alanda kabul gören gelişmeleri izlemek. Kendi faaliyetlerine ilişkin rapor hazırlamak. Güvenlik ve istihbarat hizmetleri sırasında elde edilen kişisel verilerin güvenliğini, bireyin hak ve özgürlüklerini koruyucu öneriler geliştirmek' bulunuyor. Kanuna göre, komisyon görüşmeleri kapalı oturumda yapılacak. Oturumda komisyon üyeleri, ilgili bakanlar, görevli hükümet temsilcileri ve komisyonda görev yapan yasama uzmanları ile stenograflardan başkası bulunamayacak.

Haberin Devamı

Belgeler de gizli olacak

Komisyon çalışmalarına ilişkin bilgi ve belgelerde de gizlilik esas olacak. Komisyon görüşmelerine katılanlar ve bu görüşmelere vakıf olanlar, çalışmalar ve görüşülen konular hakkında hiç bir açıklama yapamayacak, bunları sır olacak saklayacak.

Komisyonda kimler var?

- AK PARTİ: Fatoş Gürkan, Semiha Öyüş, Harun Karaca, Şirin Ünal, Ahmet Kutalmış Türkeş, Ramazan Can, Alpaslan Kavaklıoğlu, Hasan Karal, Mehmet Altay ve Fatih Çiftçi.

Haberin Devamı

- CHP: Ahmet Toptaş, Mehmet Şeker, Ali Haydar Öner, Ömer Süha Aldan,

- MHP: Mustafa Kalaycı ve Süleyman Nevzat Korkmaz

- HDP: Levent Tüzel