Gazete Vatan Logo

Kurban Bayramı tatili uzatıldı…

Kurban Bayramı tatili uzatıldı. Herkes tarafından Kurban Bayramı tatilinin 10 gün olması isteniyordu. Beklenen haber için açıklama yapıldı ve vatandaşlara tatilin 10 güne çıkarıldığı açıklaması yapıldı. Kurban Bayramı ile ilgili yapılan açıklamada bayram tatilinde köprü ve otoyolların da ücretsiz olarak hizmet vereceği bilgisi paylaşıldı.

Kurban Bayramı tatili uzatıldı…

Kurban Bayramı tatili uzatıldı. Özellikle turizm sektörü tarafından, turizme bir canlılık katacağı için tatilin uzatılması isteniyordu. Beklenen tatil ile ilgili açıklamayı Bekir Bozdağ yaptı. Bekir Bozdağ açıklamasında tatilin 10 güne çıkarıldığını ve köprüler ile otoyolların Kurban Bayramı’nda ücretsiz hizmet vereceğini açıkladı.

2017 KURBAN BAYRAMI HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

KURBAN BAYRAMI TATİL TAKVİMİ

Kurban Bayramı tatili için Bakanlar Kurulu tarafından alınacak olan karar bekleniyordu. Kesin karar Bakanlar Kurulu tarafından alındı ve Kurban Bayramı tatili 10 güne çıkarıldı. Buna göre 31 Ağustos Perşembe günü yani bayram arefesi tam gün tatil edildi. 28 Ağustos Pazartesi ve 29 Ağustos Salı günleri de tam gün tatil edilerek tatil 10 gün yapıldı. Kurban Bayramı için 10 günlük tatil süreci 26 Ağustos’ta başlayacak ve 4 Eylül Pazartesi günü son bulacak.

26 Ağustos 2017 Cumartesi – Hafta sonu tatili

27 Ağustos 2017 Pazar – Hafta sonu tatili

28 Ağustos 2017 Pazartesi günü (Birleştirildi)

Haberin Devamı

29 Ağustos 2017 Salı günü (Birleştirildi)

30 Ağustos 2017 Çarşamba – Zafer Bayramı / Resmi tatil

31 Ağustos 2017 Perşembe – Kurban Bayramı arefesi (Birleştirildi)

1 Eylül 2017 Cuma – Kurban Bayramı birinci günü

2 Eylül 2017 Cumartesi – Kurban Bayramı ikinci günü

3 Eylül 2017 Pazar – Kurban Bayramı üçüncü günü

4 Eylül 2017 Pazartesi – Kurban Bayramı dördüncü günü

Bayramda köprü ve otoyollar da ücretsiz olacak. Konu ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; ‘’Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen köprü ve otoyollar da 30 Ağustos ve 5 Eylül tarihleri arasında ücretsiz olarak hizmet verecek.’’

EMEKLİ MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK

Kurban Bayramı nedeniyle emekli kişiler de maaşlarını bayram öncesinde alabilecekler. Emekli maaşlarının erken alınabileceği haberi de Bekir Bozdağ tarafından verildi. Bekir Bozdağ emekli maaşı ile ilgili şu açıklamayı yaptı; ‘’Emekli sandığı kapsamında emekli dul ve yetim aylığı alanlar, şehitlerimizin yakınları ve gazilerimiz dahil olmak üzere aylık ödeme günleri 1-5 Eylül tarihleri arasına denk gelmesi nedeniyle emekli maaşlarının ödenmesinin bayram öncesine çekilmesi de kararlaştırılmıştır. Bu çerçevede 1-2 ve 3 Eylül tarihlerinde maaşlarını alacak olan emekli sandığı emekli dul ve yetimleri ile şehit yakınları ve gazilerimiz, 28 Ağustos 2017 tarihinde, 4 ve 5 Eylül 2017 tarihinde maaşlarını alacak olanlar da 29 Ağustos 2017 tarihinde maaşlarını alabilecektir.’’

Haberin Devamı

KİMLER KURBAN KESEMEZ? KURBAN KESMENİN ÖNEMİ

Bir kişinin kurban kesmek ile yükümlü sayılabilmesi için bulunması gereken şartlar vardır. Bu şartlara kurbanın vücub şartları denilmektedir. Kurban kesecek olan kişinin yükümlü olabilmesi için dört şartı taşıması gereklidir. Bu şartlar şunlardır;

1 – Müslüman olmak

2 – Akıllı olmak ve buluğa ermiş olmak

3 – Mukim yani yolcu olmamak

4 – Belirli seviyede mali güce sahip olmak

Gayri müslimler öncelikle imanla mükellef olup ancak iman ettikten sonra ibadet ifa etmeye ehil sayılırlar. Bu nedenle de bir kimsenin kurban kesmek ile yükümlü tutulabilmesi, böyle bir ibadeti ifaya ehil olarak sayılabilmesi için Müslüman olması gereklidir. Bu kural, tüm ibadetler için geçerlidir. Hanefilerden Ebu Hanife ve Ebu Yusuf ile Maliki, Hanbeli mezheplerine göre kurban ile yükümlü sayılabilmek için akıl ve buluğ şartı olmayıp gerekli mali güce sahip küçük çocuklar ve akıl hastaları için kanuni temsilcilerince kurban kesilmesi gereklidir. Bu fakihler, kurbanın mali ibadet oluşu ve başta fakirler olmak üzere üçüncü şahısların haklarının gözetilmesi hususunu ne planda tutmuşturlar.

Haberin Devamı

Kurban sözlük anlamı olarak yaklaşmak ve Allah’a yakınlık sağlamaya vesile olan anlamına gelir. Dini terim olarak da ‘’ibadet maksadıyla belirli vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulen boğazlamak ya da bu şekilde boğazlanan hayvan’’ anlamına gelmektedir. Kurban kesen kişiler tarafından AAllah’ın emirlerine boyun eğilerek, kulluk bilincinin korunduğu canlı olarak ortaya konmuş olur. Kurban, hem ferdi hem de toplumsal açıdan insanlara pek çok açıdan fayda sağlayan mali bir ibadettir.

Haberin Devamı