Gazete Vatan Logo

‘Kriptolu telefon’da 4 kişiye tutuklama!

Ankara’da kriptolu telefonların dinlendiği iddialarına yönelik olarak başlatılan soruşturmada dün TİB eski Başkanvekili’nin de aralarında olduğu 4 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, “casusluk”, “devletin birliğini bozmak” ve “kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği” iddialarına ilişkin soruşturması kapsamında, savcının tutuklamaya sevk ettiği 11 şüpheliden 4’ü tutuklandı, 5 kişi haklarında adli kontrol uygulanması şartıyla, 2 kişi ise savcılıktaki sorgularının ardından serbest bırakıldı. Mahkeme sevk edilenlerden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) eski Başkanvekili Osman Nihat Şen ile TİB mensupları Bülent Kocagürbüz, İsmail Bakar ve Ferhat Saraç’ın, “casusluk”, “devletin birliğini bozmak” ve “kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği” iddiasıyla tutuklandı. Şüpheliler, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimi Fahrettin Yıldız tarafından sorgulandı. Dün teslim olan TİB eski Bilgi sistemleri Daire Başkanı İlhan Eyioğlu da tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

‘Devleti 363 kez dinlediler’

Geçen salı günü başlatılan operasyon kapsamında 22’si TİB’ten, 6’sı ise TÜBİTAK’tan olmak üzere 28 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Operasyonunun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Milli Güvenlik Kurulu üyelerine ait kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiğinin tespitiyle ilgili başlatıldığı açıklanmıştı. Soruşturmada kriptolu ve normal telefonları olan devletin üst düzey kişilerinin yasa dışı olarak 363 kez dinlenildiği öğrenildi. Dinlemelerin daha çok 2013’ün Aralık ayında olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı