Gazete Vatan Logo

Koronavirüs nedir? Kovid-19 nasıl bulaşır? Yeni Koronavirüs tanısı nasıl konur?

Türkiye’de resmi olarak ilk kez görülen koronavirüs sonrasında vatandaşlar, virüs ile ilgili araştırmalarını sıklaştırdı. Koronavirüs hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyen kişiler, Sağlık Bakanlığı’ndan gelen açıklamaları bekliyor. Peki koronavirüs nedir? Kovid-19 nasıl bulaşır? Yeni koronavirüs tanısı nasıl konur? İşte detaylar…

Koronavirüs nedir? Kovid-19 nasıl bulaşır? Yeni Koronavirüs tanısı nasıl konur?

Koronavirüs, Türkiye’de ilk kez resmi olarak görüldü. Dün akşam Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasının ardından vatandaşlar, koronavirüs ile ilgili yaptığı araştırmaları arttırdı. İnsanlar, koronavirüs ile ilgili birçok soruya yanıt arıyor. Peki koronavirüs nedir? Kovid-19 nasıl bulaşır? Yeni koronavirüs tanısı nasıl konur? İşte konuyla ilgili merak edilenler…

YENİ KORONAVİRÜS (2019-NCOV) NEDİR?

Yeni Koronavirüs (2019-nCoV), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür. Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiştir. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei eyaletindeki diğer şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer eyaletlerine yayılmıştır.

YENİ KORONAVİRÜSÜN (2019-NCOV) NASIL BULAŞIR?

Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.

Haberin Devamı

YENİ KORONAVİRÜS ENFEKSİYONU TANISI NASIL KONUR?

2019 Yeni Koronavirüs tanısı için gerekli moleküler testler ülkemizde mevcuttur. Tanı testi sadece Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında yapılmaktadır.