Gazete Vatan Logo
GündemKomisyonlar ve Divan’da AK Parti çoğunluğu

Komisyonlar ve Divan’da AK Parti çoğunluğu

Komisyonlar ve Divan’da AK Parti çoğunluğu

Meclis’te yeni dönemde Ak Parti, hem komisyonlarda hem de Başkanlık Divanı’nda sayısal çoğunluğa sahip olacak.

Haberin Devamı

TBMM’de 26. döneme yönelik hazırlıklar sürüyor. YSK’nın 1 Kasım seçiminin kesin sonuçlarını açıklamasının ardından, işlemeye başlayacak olan takvimle Meclis’i de yoğun bir gündem bekliyor. Yemin töreninin ardından ilk olarak gözler TBMM Başkanı seçimine çevrilecek. TBMM Başkanı seçiminin ardından da Başkanlık Divanı şekillenecek. Başkanlık Divanı’nın kaç kişiden oluşacağı, Meclis Başkanı seçiminden sonra toplanacak Danışma Kurulu’nda belirlenecek.

MHP’ye yok!

TBMM İç Tüzüğü uyarınca, Başkanlık Divanı, bir başkan, dört başkanvekili, yedi katip üye ve üç idare amiri olmak üzere 15 kişiden oluşuyor. Başkanvekili sayısı dört kalmak koşuluyla, katip üye ve idare amiri sayısı artırılabiliyor. Başkanlık Divanı, 23. Dönem’de 17, 24 ve 25. Dönem’de ise 18 kişiden oluştu. 26. Dönem’de Başkanlık Divanı’nın 17 kişiden oluşmasına karar verilmesi durumunda Başkan dahil Ak Parti’ye 10, CHP’ye dört, HDP’ye iki, MHP’ye ise bir üyelik düşecek. Başkanlık Divanı’nın 18 kişiden oluşması benimsenirse, Ak Parti’ye 10, CHP’ye beş, HDP’ye iki, MHP’ye ise bir üyelik verilecek. Eğer iç tüzükteki haliyle Başkanlık Divanı’nın 15 kişiden oluşması istenirse, Ak Parti’ye dokuz, CHP’ye dört, HDP ve MHP’ye ise birer üyelik düşecek. 26. Dönem’de Ak Parti’ye iki, CHP ve HDP’ye birer başkanvekilliği düşecek, MHP’nin ise başkanvekili olmayacak.

İhtisas komisyonlarında partilere düşecek üyelikler de belirlendi. Komisyonların 26 üyeden oluşması benimsenirse, Ak Parti 15, CHP altı, HDP üç ve MHP iki üyeyle temsil edilecek. 40 üyeli TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda25 üyelik Ak Parti’ye, 9 üyelik CHP’ye, 4 üyelik HDP’ye ve 2 üyelik ise MHP’ye tahsis edilecek.