Gazete Vatan Logo

Kocaeli'nin Derince ilçesinde patlama! 12 kişi yaralandı

Kocaeli'nin Derince ilçesindeki Toprak Mahsulleri Ofisi deposunda patlama meydana geldi. TMO silosunda meydana gelen patlamaya ilişkin açıklamalarda bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Derince’de TMO silosundaki patlamada yaralı sayısının 12'ye yükseldiğini, yaralılardan 2’sinin durumunun ağır olduğunu söyledi.

Edinilen bilgiye göre, bugün saat 14.40 sıralarında TMO silosunda patlama meydana geldi. Patlamanın ardından olay yerine çok sayıda sağlık, itfaiye, KBRN, AFAD ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralılar, olay yerindeki müdahalelerinin ardından hastaneye kaldırıldı.

YARALI SAYISI 12'YE YÜKSELDİ 

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Derince’de TMO silosundaki patlamada yaralı sayısının 12'ye yükseldiğini, yaralılardan 2’sinin durumunun ağır olduğunu söyledi.

"BUĞDAY TOZU SIKIŞMASI KAYNAKLI PATLAMA OLDUĞUNU DEĞERLENDİRİYORUZ"

Olaya ilişkin açıklamalarda bulunan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, 10 yaralının olduğunu, 2 yaralının da durumunun ağır olduğunu belirterek, "Buğday tozu sıkışması kaynaklı patlama olduğunu değerlendiriyoruz. Hem denizden hem karadan tedbirlerimiz var. Gerekli tedbirleri alıyoruz" dedi.

Muhtemel bir yangının çıkmaması için ekiplerin soğutma çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Vali Yavuz, "Arkadaşlarımız soğutma çalışmalarına devam ediyor. Elbette elektrik aksamının zarar gördüğünü gördük. Yangının çıkmaması için her türlü tedbir alınıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

 

"CAN KAYBI OLMAMASINI TEMENNİ EDİYORUM"

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Derince Limanı'ndaki Toprak Mahsülleri Ofisi'nin silolarında meydana gelen patlamada can kaybı olmamasını temenni ediyorum. Yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Ekiplerimiz olay yerinde hızla müdahale ediyor ve güvenliği sağlamak için yoğun çaba gösteriyor. Hepimize büyük geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.

"DUMANLAR GÖKYÜZÜNÜ KAPLADI"

Olay yerinden bilgileri aktaran CNN Türk muhabiri Çağdaş Evren Şenlik, "Gölcük mevkindeki her bir noktadan duyuldu. Bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Olay yerine TEM ekipleri de gitti. Saatler 14:40'ı gösteriyordu ki Derince Limanı'nda patlama oldu. Dumanlar gökyüzünü kapladı" dedi.

 CNN TÜRK muhabiri Hasret Kaya ise "Buğday silolarından birinin patladığı öğrenildi. Bir geminin o noktada buğday alırken gerçekleştiği düşünülüyor. Çevrede hızla tedbir alındı. Buğday silosundan kaynaklı dedik ama orada periyodik bir bakım yapıldı mı yapılmadı mı. Gaz sıkışmasından kaynaklı mı oldu yetkililer henüz açıklama yapmadı. Önümüzdeki süreçte bu netleşmiş olacak. Bölgeden aldığımız bilgi böyle. Liman sahasında bazı kısımlarda tedbirler alındı" dedi.

Haberin Devamı

'BUĞDAY TOZU KAYNAKLI SIKIŞMA'

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Derince Limanı'ndaki patlamayla ilgili olarak şunları söyledi:

"Toprak Mahsulleri Ofisi silolarında buğday tozu kaynaklı olduğunu düşündüğümüz bir sıkışma nedeniyle patlama olduğunu değerlendiriyoruz. İlk andan itibaren UMKE ekiplerimiz, sağlık, AFAD, arama kurtarma ve itfaiye ekipleri bölgeye sevk edildi. Arkadaşlarımızı süratle olay yerinden kurtardık ve en kısa sürede sağlık teşkilatlarına gönderdik. Şu ana kadar 10 yaralımız var ikisinin durumunun ağır olduğunu söylemem gerekir. Diğer yaralılarla ilgili takipler yapılıyor. Patlama nedeniyle oluşabilecek tehlikelere karşı güvenlik ekiplerimiz gerekli tedbirleri alıyorlar. Enkaz altında kimsenin olmadığını da belirtmek istiyorum. Buğday tozu sıkışması dışında bir patlamada emare söz konusu değil. Konunun uzmanları çok yönlü bakıyorlar."

Haberin Devamı

'GÖÇÜK ALTINDA KALAN 1 VATANDAŞIMIZ KURTARILDI'

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Bugün, saat 14.50 sıralarında, liman bölgesinde bir patlama meydana gelmiştir. Patlama sonucunda meydana gelen yangına; AFAD, emniyet, jandarma, itfaiye ve 112 ekipleri tarafından müdahale edilmektedir. Patlama sonucunda göçük altında kalan 1 vatandaşımız kurtarılmıştır. Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezi Birimi'nden alınan bilgiye göre; olayda 10 vatandaşımız yaralanmış olup, an itibarıyla can kaybı bulunmamaktadır" ifadelerine yer verildi. 

BAŞKAN BÜYÜKAKIN, İNCELEME YAPTI

Kocaeli'de, Toprak Mahsulleri Ofisi'nde patlamanın meydana geldiği alanda incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, ardından yaptığı açıklamada, "Hepimize geçmiş olsun. Bugün saat 14.40 civarında arkamızdaki Toprak Mahsulleri Ofisi'nin tahıl silolarında bir patlama haberiyle itfaiye teşkilatımız alana intikal etti. Yaklaşık 15 tane araç, 45 itfaiyeciyle birlikte alana geldiğimizde olayın ilk incelemelere göre ve buradaki teknik ekipten aldığımız bilgilere göre bir toz sıkışmasından kaynaklandığını öğrendik. Hububat yüklenirken ve boşaltılırken toz sıkışması durumu olabildiğini ve bunun da zaman zaman patlamalara sebep olduğunu ifade ettiler. Olayın teknik tarafını henüz ben de bilmiyorum. Arkadaşlarımız gerekli incelemeyi yapacaklar. Ardından daha teknik bilgiler onlar tarafından verilecek” dedi.

Haberin Devamı

'12 YARALI, 3'Ü ENTÜBE'

Büyükakın, yaralılarla ilgili, "Maalesef 12 yaralımız var. Bunlardan 3'ü entübe. Durumu ciddiyetini koruyor bu arkadaşlarımızın. Diğerlerinin durumu iyi. Biz hastane ziyaretini yaptık. Onların durumlarını gördük. Maalesef 3'ünün durumu ciddi ve onlarla ilgili şu anda sağlık çalışanlarımızın tüm gerekenleri yapıyorlar. Bu alanda da itfaiye teşkilatımız soğutma çalışmalarına devam ediyor. Alanda yeni bir toz sıkışmasından kaynaklı patlama riski olmadığını düşünüyoruz. Teknik ekipler bu bilgileri verdiler. İnşallah başka bir şey olmayacak. Soğutma çalışmaları devam ediyor. Yeni bir yangın ortaya çıkmasın diye arkadaşlarımız tedbirlerini aldılar. Toplam 60 tane silo var. İlk tespitlere göre aralarına girilemedi ancak 13 tanesinde yıkım olduğu söyleniyor ama içine girildikten sonra daha detaylı vermek mümkün olacak" ifadelerini kullandı.

'İÇERİDE KİMSENİN OLMADIĞINA EMİNİZ'

İhmal durumunda gerekenin yapılacağını belirten Büyükakın, "Şu anda içeride kimsenin olmadığına eminiz. Tüm teyitleri arkadaşlar yaptılar. Yaralı sayısında bir artış beklenmiyor. Aranan biri yok. Hepsi bulunmuş ve hastanelere sevk edilmiş vaziyette. Konunun uzmanı gerekli incelemeyi yapacaktır. İhmal söz konusu olursa yetkili arkadaşlar gerekeni yaparlar. Ben Belediye Başkanı olarak konuya ilişkin değerlendirme yapacak durumda değilim. Bir ihmal varsa gereken yapılır" diye konuştu.