Gazete Vatan Logo

Kilit noktalar: Sığınmacı krizi ve vize serbestisi

Kritik AB-Türkiye zirvesi bugün Başbakan Davutoğlu temsilciliğinde yapılacak. Ana başlıklar göçmen krizi ve vize serbestisi..

Kilit noktalar: Sığınmacı krizi ve vize serbestisi

Bugün 16:00’da başlayacak ABD-Türkiye zirvesinde gündem müzakerelerinin yeniden canlandırılması, vize serbestisi, Türkiye’nin sığınmacı krizinin çözümüne yardımı olacak. Türkiye’yi Başbakan Ahmet Davutoğlu temsil edeceği zirvede “siyasi diyaloğun artırılması, Türkiye ve AB arasında çeşitli formatlarda zirvelerin düzenlenmesi, terörizmin her türlüsüne karşı ortak işbirliği yapılması, Türk vatandaşları için vize serbestisinin getirilmesi, düzenli ve gelişmiş enerji ve ekonomi diyalogları ve Gümrük Birliği’nin niteliğinin yükseltilmesi” de masada olacak.

Hedef: Vetoları kaldırmak

Türkiye’nin 15 Ekim’deki zirvenin sonuç bildirgesinde yer alan ifadelerle AB belgelerine giren konuya dair net kararlar alınmasını beklediği zirvede, fasılların üzerindeki vetoların kaldırılması ve yeni fasılların açılması da öncelikler arasında. Taslak bildirgede de enerji, yargı ve temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik ile dış, güvenlik ve savunma politikaları fasıllarının 2016’da açılmasına yer veriliyor.

Vize için yol haritası

Haberin Devamı

Zirvede, Türkiye, 2017 yılı başında vizesiz seyahatin başlamasını istiyor. Zirve bildirgesinde bu konuda bir yol haritasının kayda geçmesi bekleniyor. AB Komisyonu’nun 2016 Mart ayı başında vize serbestisi konusundaki ikinci raporunu yayımlayacağı belirtilen taslak bildirgede bir değişiklik olmazsa, “AB-Türkiye geri kabul anlaşması Haziran 2016’dan itibaren tamamen uygulanabilir olacak” ifadesine yer verilecek. Komisyonun, üçüncü raporunu Ekim 2016’da yayımlaması bekleniyor.

Davutoğlu Merkel ile görüştü

Başbakanlık Kaynakları Ahmet Davutoğlu’nun, önceki akşam Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile telefonla görüşerek, Türkiye-AB Zirvesi ve göç konusunda görüş alışverişinde bulunduğu bildirdi. İki liderin görüşmede, Türkiye-AB Zirvesi ve göç konusunda görüş alışverişinde bulunduğu belirtilen açıklamada, “Başbakan Davutoğlu ve Şansölye Merkel, bugün gerçekleştirilecek Türkiye-AB Zirvesi’nde, Türkiye-AB işbirliğinin ve ilişkilerinin tüm veçheleriyle ele alınmasında mutabık kalmışlardır” denildi.

Haberin Devamı