Gazete Vatan Logo

Karaoğlan’ı yüz binler uğurlayacak

Ecevit için son görev bugün... Ankara’daki ilk tören GATA’da baylayacak. Sevenleri Ecevit için 7 kilometre yol yürüyecek. 10 bin kolluk kuvveti, 5 bin partili görev yapacak

Türk siyasetinin “Karaoğlan” ı bugün düzenlenecek devlet töreniyle Atatürk Orman Çiftliği içindeki Devlet Mezarlığı’na defnedilecek. Ecevit’in naaşın ardında Türkiye’de cumhurbaşkanlığı yapan üç liderin sırasıyla KKTC’nin birinci ve ikinci cumhurbaşkanları da yer alacak.

Ecevit için sabah 08.00’de GATA (Gülhane Askeri Tıp Akademisi) tören salonunda “çıkış duası” töreni yapılacak. Törene Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları ile Rahşan Ecevit ve onun sunacağı listede yer alan aile üyeleri katılacak.

BUGÜN YAĞMUR VAR
Saat 08.15’te GATA’dan Türk bayrağına sarılarak alınacak naaş, cenaze aracına konulacak. DSP Genel Merkezi ve TBMM önündeki törenlerin ardından Kocatepe’ye gidilecek. Onbinlerce vatandaş Ecevit için 7 kilometre yol yürürken Ankara sokaklarında bugün sabah ve öğle saatlerinde yağmur, akşama doğru ise karla karışık yağmur bekleniyor.

5 CUMHURBAŞKANI
Ecevit’in naaşı, 11.15’te Kocatepe cenaze arabasından alınıp musalla taşına konuluncaya kadar törene katılanlar tarafından selamlanacak. Namazın ardından naaş musalla taşından alınarak top arabasına konulacak. Ecevit’in naaşının ardında Rahşan Ecevit’in yanı sıra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, KKTC’nin Birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da yürüyecek. Naaşı daha sonra yeniden cenaze arabasına konulacak ve defnedileceği Devlet Mezarlığı’na götürülecek ve askeri tören kıtası eşliğinde götürülecek törenle defnedilecek.

ESKİ MSP’LİDEN NAMAZ
Eski Başbakan Bülent Ecevit’in cenaze namazını Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan ile Kocatepe Camii İmamı İsmail Coşar kıldıracak. Necmettin Nursacan, cenaze namazı kıldıracak, İsmail Coşar ise tekbirleri kabul edecek.

KESKİN NİŞANCILAR
Halkın yoğun olarak toplanacağı Kocatepe Camii ve naaşın gideceği güzergahlar ile DSP Genel Merkezi’ni gören binaların çatılarına keskin nişancılar yerleştirilecek. Ayrıca Özel Harekat Timleri, cenaze töreni süresince görev yapacak. Çevik Kuvvet Polisleri birlikler halinde hazır bekletilecek. 12 bin 500 kolluk görevlisinin yanı sıra bin jandarma da görev yapacak.

Emniyet uyardı
Emnİyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, eski cenaze töreninde yasa dışı pankart açan, slogan atan kişi ve gruplara müdahale edileceğini belirterek, vatandaşların provokatörlere itibar etmemesini istedi. Bazı kişi ve sivil toplum örgütlerinin pankart ve flamalarla cenazeyi istismar edecekleri, provokasyon yapacakları şeklinde duyum aldıklarını vurgulayan Çalışkan, güvenlik güçlerine ait hava araçları haricinde uçuş yasağı getirildiğini anımsatarak, cenazede yaklaşık 10 bin polisin görev alacağını söyledi.

Kocatepe’de son rötuşlar yapıldı
Cenaze için Kocatepe Camii’nde yoğun bir çalışma vardı. Büyükşehir Belediyesi, Diyanet İşleri Kitap Evi’nin önünde protokol için bir platform inşaa etti. Olası bir yağışa karşın platformun üstü kapatıldı. Namaz için protokole ayrılan bölüm de kırmızı kordonla cemaatten ayrıldı. 3 ay önce yapımına başlanan yol da yoğun bir çalışma sonrasında tamamlanabildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü yetkilileri camide incelemede bulundu. Güvenlik bariyerleri tek tek taşındı, görevli polisler cami çevresinde nöbet tuttu.

Gülen’in okuluna Ecevit adı
Yurtdışında faaliyet gösteren Fethullah Gülen cemaatine bağlı okullara sempatiyle bakan Bülent Ecevit’in adı bu okullardan birine verilecek. Bu konudaki açıklama, Gülen’in Onursal Başkanlığını yaptığı Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Harun Tokak’tan geldi. Tokak “Bu teklifi sağlığında kendisine götürdük. Ancak sağlığında böyle bir teklifi kabul edemeyeceğini, vefatından sonra olabileceğini söylemişti” dedi.

Mehmet Nuri Yılmaz ruhuna fatiha okuttu
Dİyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz beraberinde ilahiyatçı Mustafa Odabaşı ile Ecevitler’in Oran’daki evini ziyaret etti. Mehmet Nuri Yılmaz, evde bulunanlara Ecevit’in ruhuna dua okunup okunmadığını sordu. Olumsuz yanıt alan Yılmaz, Odabaşı’ndan Ecevit’in ruhuna dua okumasını istedi. Ecevit için önce Kuran’dan Duha Suresi sonra Fatiha Suresi okundu. Rahşan Hanım da ellerini açarak dua etti.

Son ziyaret
Rahşan Ecevit, dün Bülent Ecevit’in naaşının bulunduğu Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesine (GATA) gitti. Oran’daki evinden ayrılarak eşi Bülent Ecevit’i son kez görmek isteyen Rahşan Ecevit, yaklaşık 40 dakika burada kaldıktan sonra tekrar evine döndü.

Kuzey ülkeleri ve Hindistan vefasız çıktı
Bülent Ecevit’in cenazesine yurtdışından katılım “sönük” olacak. 1974’te Kıbrıs barış harekatı emrini vererek, Kıbrıs Türk’ünü tarihten silinmekten kurtaran Ecevit’in cenazesine, en geniş katılım, beklendiği gibi KKTC’den olacak. Azerbaycan ise Başbakan Yardımcısı Yakup Eyübov’la katılacak. Batı ülkelerinden Ecevit’e “en vefalı” olanlar ise Hollanda ve ABD. Hollanda’yı Devlet Bakanı Frederik Korthals Altes temsil edecek.

Ecevit’in “haş haş krizi”, ardından da Kıbrıs çıkartması nedeniyle çatıştığı ABD ise “vefasını” cenazeye Washington’dan bir heyet göndererek gösteriyor. ABD’yi cenazede Enerji Bakan Yardımcısı Jeffrey Clay Sell başkanlığında bir ABD heyeti temsil edecek. Bülent Ecevit’in siyasi çizgisinde demokrasi anlayışı konusunda kendisini “en yakın hissettiği” Kuzey Avrupa ülkelerinden ise gelen yok. Danimarka cenazede Ankara’daki Büyükelçisi tarafından temsil edilirken, Norveç ve İsveç adına Büyükelçilik Müsteşarları katılacak. Ecevit’in “yaşam felsefesini” ve sanat anlayışını etkileyen, Türkiye’nin “en yakın müttefiklerinden” Pakistan’ı küstürmek pahasına ziyaret ettiği Hindistan ise törene katılım konusunda en büyük hayal kırıklığı oldu. Hindistan’ı Büyükelçilikteki alt düzeyde bir memur temsil edecek.

Köşk için tüzük makyajı
Bülent Ecevit’in cenaze korteji Ankara sokaklarında ilerlerken AKP’liler ASKİ Spor Salonu’nda ikinci büyük kongrelerini yapacak. Bin 500 delege saat 10’da toplanacak. Başbakan Erdoğan’ın konuşmasının öğleden sonraya kalması bekleniyor. AKP 5 yıl sonra parti tüzüğünde ilginç bir değişikliğe imza atıyor. Başbakan Erdoğan, kongrede aday olacak kişilerin delegelerin en az yüzde 20’sinin önerisi ile aday olmasını öngören tüzük değişikliği yapacaklarını açıkladı. Son dakika AKP Grubu’nda milletvekillerinin imzasına açılan değişiklik için, “Erdoğan, Köşk’e çıktıktan sonra partide karışıklık istemiyor” yorumlarına neden oldu.

AKP, son dönemde yükselen milliyetçilik duygusunu kongresine yansıtacak. Kongrede salonda bulunan tüm AKP’lilere kırmızı ve beyaz Türk bayrakları dağıtılacak. İstiklal Marşı okunmadan önce AKP’lilere Türk bayrağı verilecek. Erdoğan konuşmaya başladığında ise “Erdoğan koşuyor, Türkiye coşuyor” sloganları atılacak.

Haberin Devamı