Gazete Vatan Logo

Jandarma eski Genel Komutanı da gözaltında

İlk iki dalgasında 24 kişinin tutuklandığı 28 Şubat soruşturmasının üçüncü ayağında 4 ilde 7’si muvazzaf 13 asker gözaltına alındı. 28 Şubat sürecinde basın brifinglerini organize eden dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı ve eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri ile kozmik odanın başkanı Tuğgeneral Lokman Ekinci de gözaltına alınan isimler arasında yer aldı...

Jandarma eski Genel Komutanı da gözaltında

28 Şubat soruşturması kapsamında yapılan üçüncü dalga operasyonla aralarında halen Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanı olan Tuğgeneral Lokman Ekinci ile eski Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri’nin de aralarında bulunduğu 13 kişinin gözaltına alınmasına karar verildi. Gözaltına alınanlar arasında, Dolmabahçe Sarayı’nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 Nisan’da elektrikli otomobil üretilmesi nedeniyle kabul ettiği, 1997 yılında Genelkurmay Personel Başkanı olan OYAK Yönetim Kurulu Başkanı emekli Korgeneral Yıldırım Türker de yer aldı. Hakkında gözaltı kararı verilen şüphelilerin büyük bölümü, soruşturmanın odağında yer alan ve savcılığın “darbe yapmak için kurulduğunu” iddia ettiği BÇG’ye (Batı Çalışma Grubu) giriş kartı verilen personel listesinde geçiyordu. Gözaltına alınan Tuğgeneral Lokman Ekinci’nin başkanı olduğu Seferberlik Tetkik Kurulu’nda gizli belgelerin yer aldığı ‘Kozmik Oda’, 28 Şubat soruşturmasını yürüten savcı Mustafa Bilgili’nin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast soruşturması kapsamında aranmıştı. Kulislerde Kozmik Oda’daki aramada 28 Şubat soruşturmasına ışık tutan belgelerin de ele geçirildiği iddia edildi.


12 adreste arama

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında 12 Nisan’da operasyonlar başlatılmıştı. Bir hafta arayla yapılan iki operasyonla 42 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmış ve aralarında eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ve eski Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak’ın da olduğu 26 kişi tutuklanmıştı. Soruşturma savcısı Mustafa Bilgili, alınan ifadeler ve toplanan delilleri değerlendirerek üçüncü operasyon için 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı verdi.

Özel yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nden alınan arama kararı doğrultusunda, Ankara’da 6, İstanbul’da 2, İzmir’de 3, Kars’ta 1 olmak üzere toplam 12 ayrı adreste arama yapıldı. 7’si muvazzaf, 6’sı emekli 13 şüphelinin ev aramalarına sabah saat 8.30’da başlandı. Muvazzafların ev aramaları terör ve organize suçlara bakmakla görevli bir cumhuriyet savcısı eşliğinde yapıldı.

Kozmik odanın komutanı

Gözaltına alınanlar arasında bir diğer isim ise Özel Kuvvetler Komutanlığı Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanı Tuğgeneral Lokman Ekinci. Savcı Mustafa Bilgili’nin yürüttüğü Kozmik Oda soruşturmasında kapsamında gündeme gelen Seferberlik Tetkik Kurulu Bölge Başkanlığı’nın Kozmik Oda’sında , Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast girişimi iddiası üzerine, hakim Kadir Kayan tarafından arama yapılmıştı. Aralamalar sonucu elde edilen belgeler rapor halinde savcı Bilgili’ye verilmişti. Edinilen bilgilere göre, yapılan Kozmik Oda aramasında 28 Şubat dönemine ilişkin bazı belgelerde alındı. Bu aramaların yapıldığı sırada Lokman Ekinci, mevcut görevinde bulunuyordu.

Çatışmada yaralanmıştı

Lokman Ekinci, 2008 yılında Hakkari’de çıkan bir çatışmada yaralanmıştı. 4 askerin şehit olması nedeniyle bölgeye birlik sevk edilmiş ancak helikopterin inişi esnasında teknik arıza meydana gelmişti. Helikopterin kırıma uğraması sonucu dönemin Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Lokman Ekinci’nin de aralarında bulunduğu 15 asker yaralanmıştı.

Ankara’ya götürüldü

28 Şubat döneminde Özel Kuvvetler Komutanlığı ile Genelkurmay İstihbarata Karşı Koyma ve Güvenlik Dairesi Başkanlığı görevlerini yürüten ve 28 Şubat sürecinde basın mensuplarına yönelik brifingleri verdiği iddia edilen emekli Orgeneral Fevzi Türkeri de, sabah saatlerinde evinde arama yapılan aramalardan sonra gözaltına alındı. Türkeri, sağlık kontrolünden sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne getirildi.

Çevik Bir’e sormuşlardı

İlk operasyonla tutuklanarak Sincan F Tipi kapalı cezaevine gönderilen emekli Orgeneral Çevik Bir’e savcılık sorgusunda Türkeri’nin ismi sorulmuştu. Bir’e “Genelkurmay Başkanlığı’nın 29 Temmuz 1997 tarihli Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı’na hitaben yazılan Genelkurmay Başkanı namına Fevzi Türkeri Tümgeneral İKK. ve Güv. D. Başkanı imzalı cevabi yazılarında 29 Nisan 1997 tarihli Batı Çalışma Grubu Rapor Sistemi konulu belgenin gerçek belge olduğunu bildirildi” denilerek, bu belge hakkında soru yöneltilmişti. Ayrıca ilk operasyonla gözaltına alınan şüphelilere, “Çevik Bir, Çetin Doğan, Kenan Deniz, Fevzi Türkeri, Erol Özkasnak, İdris Koralp isimli şahıslarla birlikte görev yaptığınız mı?” diye de sorulmuştu.

Şirketlere savaş

Soruşturma kapsamında gözaltına alınana isimlerden biri de OYAK Yönetim Kurulu Başkanı olan emekli Korgeneral Yıldırım Türker oldu. Sabah saatlerinde Ankara Zirvekent Manolya Sitesi’ndeki evinde arama yapılan Türker, aramalardan sonra gözaltına alınıp Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi’nde doktor kontrolünden geçirildi. Türker doktor kontrolünün ardından Terörle Mücadele Şubesi’ne getirildi.

Türker’in de adı, Bir’in sorgusu sırasında kendisine sorulan, “Personel Başkanı Korgeneral Yıldırım Türker adına imzaya açıldığı ve içeriğinde senaryo ve şirketler konusu işlenin psikolojik harekat uygulanmasına ilişkin belge hakkında ne biliyorsunuz, ilgili belgede bahsi geçen konu çerçevesinde hangi çalışmalar yürütülmüştür?” geçmişti. Bir, belgeyi ilk kez gördüğünü, bu durumdan haberi olmadığını söylemişti.

BÇG listesinde adları var

Gözaltına alınan muvazzaflar askerlerin isimleri, BÇG’ye (Batı Çalışma Grubu) giriş kartı verilen personel listesiyle ilgili belgede geçiyordu. Bir sorgusu sırasında savcıların gösterdiği bu listeyi doğrulamıştı.

İşte gözaltına alınan isimler

Haklarında gözaltına alınma kararı verilen isimler şöyle: Halen Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanı olan Tuğgeneral Lokman Ekinci, emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, emekli Korgeneral Yıldırım Türker, emekli Albaylar Cemal Hakan Pelit, Mehmet Aygüner, Osman Atilla Kurtay, emekli Yüzbaşı Refik Tanju Sirmen, emekli Başçavuş Şeref Kavalalı, muvazzaf Albaylar Mustafa Köseğlu, Mehmet Haşimoğlu, Yahya Kemal Yakışan, İsmail Hakkı Önder ve Uzman Çavuş Adem Demir.

Bir’e yakın isimlerden

Orgeneral Fevzi Türkeri (71), 28 Şubat sürecinde basın brifinglerini organize eden ve Çevik Bir’e en yakın olan isimlerdendi. 1998 yılında korgeneralliğe terfi eden Orgeneral Türkeri, Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı ve Jandarma Asayiş Komutanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 2002 yılındaki Şura’da orgeneralliğe terfi ederek, 2. Ordu Komutanlığı görevine atanmıştı. Türkeri 28 Şubat sürecinde Jandarma Genel Komutanlığı görevini yapmıştı.

Savcılık: Hukuka uygun

Savcılık operasyonlarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Delillerin hukuk kuralları çerçevesinde ve hukuka uygun olarak toplandığını, soruşturmanın da aynı hassasiyetle sürdürüldüğünü belirten savcılık, “Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından yürürlükteki “CMK 250. madde ile yetkili ve görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin, 2011/206 soruşturma sayılı dosyası kapsamında; Kamuoyunda ”28 Şubat” süreci olarak bilinen ve ’Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek’ suçu ile ilgili 5237 sayılı TCK’nın 312/1 (765 sayılı TCK’nın 147) maddesi kapsamında 24 Nisan 2012 tarihinde Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nden alınan arama kararı doğrultusunda 25 Nisan 2012 günü saat 08.30 itibarıyla Ankara’da 6, İstanbul’da 2, İzmir’de 3, Kars’ta 1 olmak üzere toplam 12 ayrı adreste arama yapılmakta olup, 7’si muvazzaf, 6’sı emekli 13 şüpheli hakkında soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı tarafından gözaltı kararı verilmiştir” dedi.

İstanbul’da üç İzmir’de iki gözaltı

“28 Şubat Soruşturması” kapsamında Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince evleri aranan emekli Albay Mehmet Aygüner ve emekli yüzbaşı Tanju Sirmen, Albay Osman Atilla Kurtay İstanbul’da gözaltına alındı. Sirmen’e ait Maltepe’deki evde polis ekiplerince arama yapıldı. Evinden çıkarılırken gazetecilerin soruları üzerine Sirmen, “1990’da ordudan ayrılmış birinin, 28 Şubat gerekçesiyle gözaltına alınmasını seyreden bütün halk, seyretmeye devam etsin. Gözaltına alınan hepinizsiniz” diye konuştu.

‘Dijital deliller arandı’

Sirmen’in avukatı Serkan Günel de müvekkilinin evinde sadece dijital deliller üzerinde arama yapıldığını belirterek, şunları kaydetti: “Bir sürü kitap, belki dosyalarca belge olmasına rağmen onlara bakılmadı. Sadece 2 tane hard disk ve üzerinde daha sonradan giriş yapılmaya açık şekilde olan CD’lerin kopyaları alındı. Bir kısım CD’lere el konuldu. O açıdan baktığımızda 28 Şubat 1997’de CD’lerin yerine disketler göz önünde bulundurulduğunda mantıksız bir arama olduğunu söylemek mümkün. Genel hatlarıyla bakıldığında, sadece dijital deliller üzerinde araştırma yapıldığını söyleyebiliriz.”

Emekli albay Mehmet Aygüner’e ait Kadıköy Sahrayıcedid’deki evde de arama yapıldı. Aygüner’in evindeki bazı belgelere el konulurken, sivil polisler eşliğinde emniyete götürüldü.

Lojmanda arama

İzmir’de de albaylar Mustafa Köseoğlu ve Mehmet Hekimoğlu, Narlıdere’deki askeri lojmanlarda bulunan evlerinde yapılan aramanın ardından gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı olan emekli albay Cemal Hakan Pelit’in ise askeri kampta bulunduğu, bu nedenle sadece evinde arama yapıldığı ve çeşitli evrağa el konulduğu öğrenildi. (Bülent AYDOĞDU / VATAN)

Haberin Devamı