Gazete Vatan Logo

İTO Müsiad oldu!

İTO ve İstanbul Sanayi Odası’nda seçim maratonu dün bitti

İTO’da Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) desteğini arkasına alan ve listesine 7 MÜSİAD üyesi koyan Murat Yalçıntaş yeniden seçildi. Yalçıntaş, 133 oyla İbrahim Çağlar’ı geçerken sonuç, “İTO, Müstakil İstanbul Ticaret Odası oldu” şeklinde değerlendirildi.

İstanbullu tüccar ve sanayici, son başkanlarıyla devam kararı aldı. Dün sabah 09.00’da başlayan 17.00’de sona eren seçim maratonunda İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) son başkan Murat Yalçıntaş, İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) ise son Başkan Tanıl Küçük kazandı. Yalçıntaş, 254 Meclis üyesinden 133’ünün oyuyla, Küçük ise 114 Meclis üyesinin 68 oyuyla seçimi kazanan taraf oldu. İTO’da 257 üyenin 254’ü oy kullandı. 2005 yılındaki seçimlerde İTO Platformu’nun öncülüğünü yapan Çağlar, kendi meslek komitesinden seçimleri kazanamamasının ardından, başkan adaylığından çekilmişti. İTO’da başkanlık için yarışan İbrahim Çağlar 110 oy, İSO’da Süleyman Orakçıoğlu 44 oy aldı. İTO’da Yalçıntaş’ın listesinde eski yönetimden sadece Şekib Avdagiç ile Abdullah Çınar yer aldı. Bir önceki dönem İTO Meclis Başkan Yardımcısı olan Mehmet Develioğlu da Yalçıntaş’ın listesinde yer buldu.

Yönetime girme pazarlığı yapıldığı sırada TUSKON’un adayı olarak gündeme gelen Murat Sungurlu’nun Yalçıntaş’ın listesinde yer alması dikkat çekti. Listede ayrıca ASKON yönetim kurulu üyesi Ertuğrul Yavuzpala da yer aldı. Abdullah Çınar da ASKON üyesi.

Sürpriz isimler

Çağlar’ın listesinde ise son yönetim kurulunda görev yapan Tahsin Öztiryaki, Ali Kopuz ve Sait Kılıç yer aldı. Deri Tanıtım Grubu İcra Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş’ın da yer aldığı listede esas sürpriz Osman Akyüz oldu. Meslek komiteleri seçiminde Ziraat Bankası’ndan Zeki Sayın, Halk Bankası’ndan Hasan Sezer’le birlikte Yalçıntaş’a destek vererek özel bankaları saf dışı bırakan Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, İbrahim Çağlar’la birlikte aynı listede yer aldı.

Çağlar’ın listesindeki bir diğer sürpriz isim de Ertuğrul Erdoğan oldu. Bir önceki dönem aşırı muhalefeti nedeniyle Yalçıntaş’a sıkıntılı günler yaşatan, ancak şirketiyle yollarını ayırmasının ardından Meclis’ten atılan Erdoğan, yeniden girdiği Meclis’te İbrahim Çağlar’ın listesinde yer aldı. Çağlar’ın listesinde Meclis’e ilk defa giren isimlerden sadece Multi Turkmall CEO’su Levent Eyüboğlu’nun olması dikkat çekti. Böylece ilk defa yabancı sermaye temsilcisi bir isim listede yeraldı.

Meclis’e bu dönem giremeyen Mehmet Yıldırım’ın önderliğinde Yalçıntaş’a karşı kurulan Çağdaş Demokrat Liberal İşadamları Grubu da Çağlar’a destek verdi.

Yalçıntaş listesine 6 mühendis 6 da STK başkanı koydu

- İTO’da oy verilen Meclis salonuna saat 13.00’e kadar gazetecilerin girmesi yasaklandı. 2005’teki seçimlerde gazetecilerin girmesine izin verilmişti.

- Murat Yalçıntaş’ın yönetim kurulunda MÜSİAD’a üye 7 isim yer aldı. Şekib Avdagiç, Mehmet Develioğlu, İsrafil Kuralay, Abdullah Çınar, Dursun Topçu, Muhammet Yenel, MÜSİAD adına listeye girdi.

- Çağlar’ın listesinde iki MÜSİAD üyesi yer aldı.

Meclis üyelerine sesli SMS

- Murat Yalçıntaş’ın TOBB delege listesinde de çarpıcı isimler yer aldı. ÇDLG’nin önde gelen isimlerinden İTO eski Başkanı inşaatçı Mehmet Yıldırım’ın seçilemediği Meclis’te adaşı baklavacı ve TÜMSİAD Başkanı Mehmet Yıldırım, Yalçıntaş’ın TOBB delege listesinde yer aldı.

- Listede İTO eski Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Erken, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Koç Dayanıklı Tüketim Grup Başkanı Aka Gündüz Özdemir, TABGİS Başkanı Atıf Ketenci, Dumankaya İnşaatları’nın sahibi İbrahim Dumankaya, Cevahir İnşaat’ın ortaklarından ve MÜSİAD Başkan Yardımcısı Yusuf Cevahir ve MOBİSAD Başkanı Murat Dursun da dikkat çekti.

- Yalçıntaş’ın TOBB delege listesindeki Başaran Ulusoy ve Atıf Ketenci Çağlar’ın da listesinde vardı.

- İbrahim Çağlar, dün 09.30 ve 11.30’da sesli SMS göndererek, “Sayın Meclis üyeleri, bu bir yarış değil. Bu İTO’nun Türkiye ve dünya ekonomisindeki yerinin nerede olacağı ve karakterinin nasıl olacağının seçimidir” mesajını verdi.

İşte İTO’nun yeni yönetimi

- Murat Yalçıntaş

- Şekib Avdagiç

- Mehmet Develioğlu

- İsrafil Kuralay

- Ertuğrul Yavuz Pala

- Abdullah Çınar

- Murat Sungurlu

- Dursun Topçu

- Muhammet Yenel

- Hasan Demir

- Yakup Köç

İSO Başkanı yine Küçük

Dün Tanıl Küçük’le İSO başkanlığı için mücadele veren Süleyman Orakçıoğlu yenildi. Orakçıoğlu geçtiğimiz yaz da İHKİB başkanlığını kaybetmişti.

İSO’DA yönetim kurulu için Tanıl Küçük ve Süleyman Orakçıoğlu’nun başkanlığında iki liste yarıştı. İSO başkanlığına yeniden aday olan Tanıl Küçük’ün listesinde Nuri Tuna, Fikret Tanrıverdi, Abdulbaki Kuriş, Turgay Durak, Bülent Savaş, Kenan Baytaş, Fahir Gök, Ülkü Büyükgönenç, Mustafa Aydın Özilhan ve Kadir Efe yer alırken Süleyman Orakçıoğlu’nun listesi ise Gülsüm Azeri, Ali Eren, Bilal Alkoç, İnan Altınbaş, Selahattin Akaydın, Adnan Dalgakıran, Nurettin Çetinkaya, İsmail Ali Dağbaşı, Nahit Kemalbay ve Ali Ulvi Orhan’dan oluştu.

Seçim sonuçlarından önce bir açıklama yapan Tanıl Küçük, “Bu kriz ortamında benim birinci önceliğim ve dikkatim mevcudu korumak olacaktır. Çünkü Türk sanayisinin gerçekten sıkıntısı var. Bu anlamda sanayinin sorunlarını çözebilsek, sanayiyi şu andaki çıkmazından çıkartabilirsek bu büyük bir başarı olur. Türk sanayinin rekabet gücünü artırmak, devam ettirmek, sonraki önceliğimiz” dedi.

Bahçıvan da seçildi

İSO’da Küçük’ün rakibi olan Süleyman Orakçıoğlu ise İSO’nun Türk sanayisinin yüzde 40’ını temsil ettiğini ve odanın bu “büyüklüğünü ve etkinliğini” göstermek için gayret edeceğini söyledi. İSO’da Meclis Başkanlığı’na Erdal Bahçıvan, yardımcılığına ise Zeynep Bodur seçildi.

İşte İSO’nun yeni yönetimi

- Tanıl Küçük

- Nuri Tuna

- Fikret Tanrıverdi

- Abdülbaki Kuriş

- Turgay Durak

- Bülent Savaş

- Kenan Baytaş

- Fahir Gök

- Ülkü Büyükgönenç

- Mustafa Aydın Özilhan

- Kadif Efe

‘51 yıllık saltanatı’ bozulmayan Basmacı, Kanuni’yi solladı!

İSTANBUL Ticaret Borsası’nda (İTB) dün yapılan seçimlerde 90 yaşındaki Nejat Ekrem Basmacı yeniden başkan seçildi. 1958’den beri borsa başkanı olan Basmacı’nın bu zaferi, “46 yıl saltanat süren Kanuni Sultan Süleyman’ı bile solladı” şeklinde değerlendirildi. Basmacı, kendisine rakip çıkan Kiler Grubu’nun Başkanı Ümit Kiler’i 25’e karşı 12 oyla geçti ve koltuğunu korudu.

Kiler rakip oldu

Seçimlerde oy verme işleminin başlamasının ardından adaylığını açıklayan Ümit Kiler’in listesi, İslam Ali Kopuz, Mehmet Aktaş, Ahmet Arslan, Musa Sucu, Mahmut Ekrem Ensari, Yunis Aksu, Adem Pehlivan ve Hacı Mehmet Köse’den oluştu. İTB Başkanı Nejat Ekrem Basmacı’nın listesinde ise Atilla Sümer, Ahmet Elmas, Çetin Keçeli, Sadık Erdem, Oğuz Turhan, Ömer Tekin Aslan, Ethem Karaca ve İslam Ali Kopuz bulunuyor.

TOBB bünyesindeki 112 ticaret borsasının oluşturduğu Ticaret Borsaları Konseyi’nin de Başkanı olan Nejat Ekrem Basmacı, iş dünyasının en renkli isimlerinden biri. Basmacı’nın soyadı büyükdedesi Abdi Ağa’ya 3. Selim tarafından verilen Üsküdar’daki araziye basmahane kurulmasından geliyor. Kadınlara 36 doğumlu olduğunu söyleyen Nejat Ekrem Basmacı, bunun gerekçesini ise “Hicri takvime 1336 doğumlu olduğumu nasıl olsa kimse bilmez” diye açıklıyor. Çok sayıda başbakan eskiten Basmacı, başkanken Demirel DSİ’de memurdu.

Berlusconi’ye formül

Basmacı, İtalya Başbakanı Berlusconi Türkiye’ye geldiğinde verilen özel bir davette, “Sayın Berlusconi beni bir hafta İtalya’ya davet edin. Size 50 yıl iktidarda kalmanın formülünü anlatayım” demiş, Berlusconi’den “Madem 50 yıl iktidarda kalmanın formülünü anlatacaksınız buyurun değil 1 hafta 2 ay konuğum olun” cevabını almıştı.

‘EMR-İ HAK VAKİ OLANA KADAR BAŞKANIM’

İTB’deki başkanlık koltuğunu koruyan Nejat Basmacı, bir söyleşisinde başkanlığı bırakıp bırakmayacağının sorulması üzerine, “Emr-i hak vaki olana kadar başkanım” demişti. Nejat Ekrem Basmacı’nın Adnan Menderes’ten bu yana Türkiye’de çalışmadığı başbakan yok.

Haberin Devamı