Gazete Vatan Logo

İstiklal Caddesi saldırısında terörist Ahlam Albashır'ın ses kaydı ortaya çıktı

İstiklal Caddesi'ndeki bombalı terör saldırısına ilişkin Ahlam Albashır'ın savcılık ifadesinin detayları belli oldu. Albashır ifadesinde, çantada bomba olduğunu bilmediğini belirterek "Elledim çantayı içindeki yumuşak bir şeydi, üstte cips falan vardı. Uyuşturucu sandım. Bıraktım" ifadelerini kullandı. Tutuklanan Ammar Jarkas’ın Albashır’a olay sonrası ses kaydı attığı ortaya çıktı. Öte yandan Albashır'ın da aralarında bulunduğu 17 şüpheli tutuklandı. İşte haberin detayları...

İstiklal Caddesi saldırısında terörist Ahlam Albashır'ın ses kaydı ortaya çıktı

Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde geçen pazar günü, Suriye uyruklu terörist Ahlam Albashır, bombalı saldırı gerçekleştirdi. Patlamada 6 kişi hayatını kaybederken 81 kişi ise yaralandı. Olayın ardından Albashırla birlikte 51 kişi gözaltına alındı. 49 şüpheli emniyetteki işlemlerinin ardından bu sabah saatlerinde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi. Savcılıkta işlemlerinin ardından Ahlam Albashırın da aralarında bulunduğu 17 şüpheli tutuklanma talebiyle, 3 şüpheli ise adli kontrol talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Savcılık tarafından serbest bırakılan 29 şüpheli ise sınır dışı edilecek. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen aralarında Ahlam Albashırın da bulunduğu 17 şüpheli hakimlikçe tutuklandı. 3 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

POLİSE BİLDİRMEK İSTEDİK ANCAK BİZ BİLDİRMEDEN POLİS GELDİ

Şüphelilerin Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinde ifadeleri ortaya çıktı. Şüphelilerden Ammar Jakras, korsan taksicilik yaptığını belirterek Halil Menci onu taşımamı istedi. Halil, Suriye Kamışlıda oturuyor. Bana sadece onu taşımam söylendi. Yakalandığım yer komşumuzun evidir. Biz olaydan sonra evdeyken onun fotoğrafını gördüğümüzde polise bildirmek istedik ancak biz bildirmeden polis geldi dedi.

Haberin Devamı

EVE GELEN KADIN OLDUĞUNUN FARKINDA BİLE DEĞİLDİM

Diğer şüpheli Mahmud H. savunmasında, Türkiyede yeniyim söz konusu evde oturuyorduk. Hatice yanında kara bir kızla geldi. Oğlu Ahmedin getirdiğini, yurtdışına gideceğini söyledi. Eminenin kızı olmuştu onu görmeye gelmiştik. Bombayı patlatan kadın eve gelen kadın olduğunun farkında bile değildim. Ammar ve Bakar telefonda birbirlerine bir şey gösterdi. 10 dakika geçti Zekariyanın küfürlerini duydum Siz kimi eve getirdiniz? Ben polisi arayacağım telefonu getirin dedi. Ardından polisler geldi diye konuştu. 

3 SUÇTAN TUTUKLAMA TALEBİ 

Nöbetçi İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği şüphelilerin Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, çocuğa karşı bombalama veya silah kullanarak tasarlayarak öldürme, çocuğa karşı bombalama veya silah kullanarak tasarlayarak öldürmeye teşebbüs suçlarından savcılık tarafından tutuklama talebiyle sevk edildiğini belirtti. 

Haberin Devamı

Tutuklama gerekçesinde hakimlik, şüphelini Albashırın olay günü Beyoğlunda bulunan İstiklal Caddesi'nde patlayıcı bombayı bırakması sonucu Yusuf Meydan, Ecrin Meydan, Adem Topkara, Elif Topkara, Arzu Özsoy, Mukaddes Elif Topkaranın hayatını kaybettiğini ifade etti. Gerekçede eylemin PKK/KCK/YPG bölücü terör örgütü tarafından ülkenin devlet, birlik ve bütünlüğünü bozma amacıyla planlandığını vurgulandı. Şüpheli Ahlam Albashırın, Ahmed C. tarafından saklanmak üzere Esenlerde bulunan bir eve götürüldüğü, bu kapsamda Ahmed C.nin de olayı gerçekleştiren Albashır ile birlikte hareket ettiği belirtildi. Gerekçenin devamında, Şüpheli Albashırın Küçükçekmecede evde birlikte Ammar Jarkas, Bakar C., Hadir C., Mahmud H., Muhammed Ş., Zekariya M.Ş., Hatice El K. ve Mesut H. İle yakalanmaları nedeniyle Albashırın eylemine fiilen iştirak ettikleri ifade edildi. 

Haberin Devamı

SES KAYDI ATMIŞ 

Ayrıca şüpheli Zekariya M.Ş. dosya kapsamında yakalanan başka bir şüpheli ile telefon üzerinden irtibat kurduğu, şüpheli Ammarın, Ahlam Albashır ile birlikte hareket eden Bilal Hasanı arabayla Edirneye götürdüğü vurgulandı. Tutuklama gerekçesi, Ammar Jarkasın patlamaya ilişkin Whatsapp yazışmaları ve Albashırın olay sonrası kıyafetlerini değiştirmesi için ses kaydı atması olarak belirtildi. Mahmud H.nin ise olaya ilişkin Whatsapp yazışmalarının tespit edilmesi gerekçe olarak gösterildi. Son olarak hakimlik, şüphelilere isnat edilen suçun üst sınırına göre, kaçmaları, delilleri karartma şüphelerinin bulunması ile suçun ağırlığı ve önemi dikkate alarak şüphelilerin tutuklanmalarına karar verdi.

TELEFONLAR KONUŞURKEN GÖRÜNTÜLENDİ

Kadın terörist Ahlam Albashır'ın Taksim'e ilerleyişinden kısa süre önce Esenler'de  telefonla konuşarak ilerlemesi kameraya yansıdı. Albashır, Esenler'de kaldığı atölyenin yakınında telefonla ilerlediği görülüyor. Teröristin üzerinde, Taksim'deki kıyafeler bulunuyor ancak elinde çanta veya poşet yer almıyor.  Hararetli şekilde telefonla konuşarak ilerleyen kadının kameraya yansıdığı saat ise 13.30 sıraları.

Haberin Devamı

KEŞİF GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

Öte yandan Albashır, polise verdiği ifadede olaydan önce 2 defa İstiklal Caddesinde keşif yaptığını söyledi. Albashırın olaydan 9 gün önce keşif için gezdiği anların güvenlik kamera görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde üzerinde mavi bir kot pantolon olan Albashırin bir elinde beyaz poşet, diğer elinde ise gül olduğu görülüyor.

İŞTE BOMBACI TERÖRİSTİN İŞ BİRLİKÇİLERİ: YUNANİSTAN'A KAÇIRACAKLARDI

İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısını gerçekleştiren Ahlam Albashır ve eşi görünümündeki Bilal Hassan'ı yurt dışına kaçırmakla görevli zanlılarından Ahmet Jarkas ve Ammar Jarkas'ın fotoğrafları servis edildi.

Bombacı ve eşi görünümündeki Bilal Hassan'ı yurt dışına kaçırmakla görevli 2 kardeşin fotoğrafları servis edildi.

Bombacı teröristin eşi rolündeki Bilal Hassan'ın de fotoğrafları servis edildi. Bilal Hassan, bombacı Albashır'ı Taksim Meydanı'na bıraktıktan sonra Ammar Jarkas'ın yardımıyla yurt dışına kaçtı. Firari Hassan aranıyor.

Ahmed Jarkas bombacı terörist Ahlam Albahsır’ı Esenler’den Küçükçekmece’ye götürdükten sonra Yunanistan’a kaçıracaktı. Ancak beyaz otomobili kameraya yansıdıktan sonra polis kısa sürede gözaltına almıştı.

Ammar Jarkas ise Bilal Hassan'ı Edirne’ye bırakıp firar etmesine yardımcı oldu. İki kardeş olaydan sonra gözaltına alındı. Tutuklanan kardeşlerin fotoğrafları servis edildi.

14 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU TERÖR SALDIRISININ KEŞFİNE ALET ETTİ

İfadelerde ilginç bir detay da ortaya çıktı. Ahlam Al Bashir, tekstil atölyesinden sonra Roma Altana'nın evinde kalıyor ve İstiklal Caddesi'ne olay gününden 9 gün önce gidiyor. Tekrar gittiği sırada dikkat çekmemek için Roma Altana'nın 14 yaşındaki oğlunu da yanında götürüyor. Yani bir çocuğu terör saldırısının keşfine alet ediyor.

SALDIRIYI 12 KASIM İÇİN PLANLAMIŞLAR

İfadelerde dikkat çeken bir başka detay da olayı 12 Kasım'da gerçekleştirmeyi planladıkları ortaya çıktı.

12 Kasım'da istiklal Caddesi'ne gidecekleri, o gün korsan taksici Yasir Alkoralı ile irtibata geçtikleri, daha sonra bu planın iptal olduğu ve planlanandan bir gün sonra 13 Kasım'da El Beşir'in tek başına İstiklal Caddesi'ne giderek bu hain saldırıyı gerçekleştirdiği ifadelerinde tespit edildi.

FİRARİ TERÖRİSTİN AZEZ'DEKİ GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

Edinilen bilgiye göre, menfur saldırıya ilişkin yürütülen soruşturma çok yönlü olarak devam ederken, bombalı saldırıyla bağlantılı ‘Hüsam’ adlı PKK/YPG mensubu bir hücre üyesi ve firari terörist Bilal Hassan’ın olayın ardından önceki gün Suriye’nin Azez kentinde Türk güvenlik ve istihbarat birimlerince yakalanarak gözaltına alınmıştı.

Yakalanan ‘Hüsam’ adlı PKK/YPG üyesi ile firari terörist Bilal Hassan’ın aynı karede olduğu görüntüleri ortaya çıktı.

TERÖRİST KADININ İLK KEŞFİNDEN GÖRÜNTÜLER

Taksim'e bombayı bırakan  Ahlam Albashır'ın 22 Ekim'de İstiklal Caddesi üzerinde yaptığı keşfe ait görüntüler ortaya çıktı. Görüntülerde Albashır'in caddede bazı noktalarda görüntü çekmesi dikkat çekti.

İstiklal Caddesi'ne bombayı bırakan kadın terörist  Ahlam Albashır'in 22 Ekim'de İstiklal Caddesi üzerinde keşif yaptığı anların güvenlik kamera görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde üzerinde beyaz bir gömlek, beyaz başörtüsü ve pembe etek olduğu görülen Albashır, Taksim Meydanı'na doğru yürürken aynı zamanda elindeki telefonla etrafın fotoğrafını çekiyor. Elinden telefonu düşürmeyen Albashır'in o anları ise güvenlik kameralarında kaydedildi.

BEYOĞLU İstiklal Caddesi'n bombayı bırakan Ahlam Albashır'ın sorgu hakimliğindeki ifadesinde, "Atılı suçlamaları kabul etmiyorum, suçsuzum, serbest bırakılmamı talep ediyorum" dediği öğrenildi. Savcılığın 17 şüpheli için hazırladığı tutuklama sevk yazısında ise Ahlam ve Bilal'in bir gün önce Taksim'e gitmek istedikleri ancak son anda vazgeçtikleri detayı yer aldı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca 17 şüpheli hakkında düzenlenen tutuklamaya sevk yazısında, İstiklal Caddesinde 13 Kasım pazar günü meydana gelen ve 6 kişinin ölümüne 101 kişinin yaralanmasına yol açan bombalı saldırı olayının faili Ahlam Albashır'ın 14 Kasım 2022 günü saat 03. 00 sıralarında yakalandığı kaydedildi. 

4 AY ÖNCE TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPTI
Olayı, Suriye'nin Kobane şehrindeki YPG içerisinde istihbarat üst düzey sorumlusu olarak faaliyet gösteren Hacı kod isimli şahsın organize ettiği belirtilen yazıda, şüpheli Ahlam Albashır'ın PKK/KCK Terör Örgütünün Suriye yapılanması olan YPG üst düzey sorumluları tarafından verilen talimat üzerine İdlib'e giderek irtibatlandığı, Bilal ile birlikte kaçakçılar vasıtasıyla sınırdan geçerek Türkiye'ye yaklaşık 4 ay önce giriş yaptığı ifade edildi. 

KEŞFE RAMA'NIN OĞLU İLE GİTTİ
Ahlam ve Bilal'in, örgütsel talimat alarak kendilerini bekleyen Esenler'de tekstil atölyesi işleten Ferhat Habeş ile Fatma Berkel'in ikametine giderek yerleştikleri, bu evde belirli süre ile kalmaya devam ettikleri, daha sonra tekstil atölyesine taşınarak bir süre burada barındıkları, atölyede çalışmakta olan Bilal kod adlı Ahmet Haj Hasan ile irtibat kurduğu, Ahlam Albashır'ın ise Ahmet Haj Hasan'ın gayri resmi eşi olan Rama Altaha ile ilişki kurduğu anlatıldı. Belirli bir süre Ahmet Haj Hasan'ın evinde kaldığı, sonrasında Ahmet Haj Hasan'ın gayri resmi eşi olan Rama Altaha'nın evine yerleştirdiği, bu sürede Rama'nın oğlu olan A.E. ile Taksim'deki ilk keşif çalışmasına birlikte gittikleri, onları korsan taksicilik yapan Yasir Alkoralı'nın götürdüğü kaydedildi. 

12 KASIM GÜNÜ GİDECEKLERDİ
Ahlam'ın daha sonra yine korsan taksici Yasir ile ikinci kez keşif yaptığı, Yasir'in Ahlam'ı bekleyip tekrar tekstil atölyesine bıraktığı anlatılan yazıda, Ahlam ve Bilal'in 12 Kasım'da Taksim'e birlikte gitmeye karar verdikleri, ancak sonra Yasir ile irtibat kurup vazgeçtikleri, olayın gerçekleştiği 13 Kasım'a erteledikleri, Yasir ve Ahlam'ın mesajlaşmalarında belirlendiği ifade edildi. Olay günü Bilal ve Alham Albashır'ın tekstil atölyesinde bulunan ve patlamaya neden olan düzeneği çanta içerisine yerleştirdikleri ve Yasir'in kullandığı 34 MG 5910 plakalı araç ile Taksim'e gittikleri, Alham Albashır'ın bomba dolu çanta ve poşetlerle olayın meydana geldiği alana ilerlediği, Bilal'in ise korsan taksiyle tekstil atölyesine geri döndüğü anlatıldı. 

KORSAN TAKSİDE TNT KALINTILARI SAPTANDI
Savcılık yazısında, Yasir'in kullandığı araç üzerinde olay yeri inceleme işlemleri sonucu düzenlenen raporda, olayda kullanılan TNT kalıntılarına araç içerisinde rastlanıldığı belirtildi. Olay yerine ulaşan Alham Albashır'ın bomba düzeneğinin bulunduğu çantayı İstiklal Caddesi üzerinde bulunan mağaza önündeki bankın bitişiğine bıraktığı ve bir süre burada bekleme halinde kaldığı, sonrasında Hacı kod isimli örgüt sorumlusunun telefonla talimat vermesi üzerine olay yerinden koşarak uzaklaştığı sırada bomba düzeneğinin patlatıldığı belirtildi. 

BİLAL EDİRNE'YE GÖTÜRÜLDÜ
Bilal'in Suriye kırsalında bulunan örgüt sorumlusunun talimatı ile hareket eden ve korsan taksicilik yapan Ammar Jarkas ile iletişim kurduğu, Ammar'ın idaresindeki 34 BMR 902 plakalı araçla Edirne'ye hareket ettikleri, Bilal'in Halil kod isimli üst düzey sorumlu ile irtibat halinde bulunan Hamza kod adlı Hüseyin Güneş'e teslim edildiği belirtildi. 

"SUÇSUZUM" DEDİ
Öte yandan dün gece saatlerinde tutuklama talebiyle İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen ve sabaha karşı da "Devletin Birligini ve Ülke Bütünlüğü Bozma", "Nitelikli Kasten Öldürme" suçlarından tutuklanan şüphelilerin sorgularında suçlamaları reddettikleri öğrenildi. Bombayı bırakan şüpheli Ahlam Albashır ifadesinde, emniyette ve savcılıktaki ifadelerini tekrar ettiğini belirterek "Atılı suçlamaları kabul etmiyorum, suçsuzum, serbest bırakılmamı talep ediyorum" dedi.

"BİLSEYDİM ARABAMA ALIP GÖTÜRMEZDİM"
Korsan taksici Yasir Al Korali de Türkiye'de 7 yıldır yaşamakta olduğunu, çocuklarının da Türkiye'de doğduğunu belirterek "Eğer bilseydim bu kadın bunları yapacaktı bu kadını arabama alıp onu götürmezdim. Türkiye'yi kendi ülkem gibi görmekteyim. Suçlamaları kabul etmiyorum. Suçsuzum, serbest bırakılmamı talep ediyorum" diye konuştu. Şüpheli Ahmad Haj Hasan ise ağabeyinin Suriye Özgür Ordusunda şehit edildiğini, PKK'yı bu nedenle tutmadığını belirterek olayla ilgisinin olmadığını savunarak suçsuz olduğunu söyledi. Şüpheli Hüseyin Güneş ise herhangi siyasi bir amacı olmadığını, çocuklarına baktığını, "Dört bankadan icralığım, terörle bir bağlantım yoktur" dedi. Şüpheliler Fatma Berkal, Ferhat Habeş, Rama Eltaha  ve oğlu A.E. ise suçsuz olduklarını ve serbest bırakılmak istediklerini belirttiler.  

EN NET KEŞİF GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

TAKSİM'e bombayı bırakan  Ahlam Albashır'ın 22 Ekim'de İstiklal Caddesi üzerinde yaptığı keşfe ait en net görüntüler ortaya çıktı. Görüntülerde Albashır'in caddede bazı noktalarda görüntü çekerek en kalabalık yeri tespit etmeye çalıştığı belirlendi.

İstiklal Caddesi'ne bombayı bırakan kadın terörist Ahlam Albashır'in 22 Ekim'de İstiklal Caddesi üzerinde keşif yaptığı anların en net güvenlik kamera görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde üzerinde beyaz bir gömlek, beyaz başörtüsü ve pembe etek olduğu görülen Albashır, Taksim Meydanı'na doğru yürürken aynı zamanda elindeki telefonla etrafın fotoğrafını çekiyor. Elinden telefonu düşürmeyen Albashır'in caddenin en kalabalık yerini tespit etmeye çalıştığı belirlendi. O anları ise güvenlik kameralarında kaydedildi.

CEP TELEFONUYLA KAYIT ALDI

Beyoğlu’nda 6 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının bir numaralı failinin 22 Ekim’de, olay yerinde yaptığı keşif görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde terörist Ahlam Albashir’in, adeta bombanın nerede patlatılması gerektiğini cep telefonuyla kayıt aldığı anlar yer aldı.

Beyoğlu'ndaki bombalı saldırıyı gerçekleştiren kadın terörist Ahlam Albashir ve beraberindeki 16 PKK/YPG üyesi tutuklanırken, menfur saldırıya ilişkin yürütülen soruşturmada yeni görüntüler ortaya çıkmaya devam ediyor.



Bölücü terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG kontrolündeki bir hücre tarafından düzenlenen saldırının perde arkası araştırılırken, eylemin kilit ismi Ahlam Albashir’in İstiklal Caddesi'ndeki keşif yaptığı anlara ilişkin ortaya çıkan görüntülerde, adeta bombanın nerede patlatılması gerektiğini cep telefonu ile kayıt aldığı görülüyor. Terörist, 22 Ekim’deki keşif görüntülerinde, caddede yürüdüğü sırada özçekim yaparak ilerliyor ve saatler 18.05’i gösterdiğinde patlamanın gerçekleştirildiği yerin önünden geçerken bir mağazanın karşı yönünü dikkatli şekilde kayıt altına alıyor.




Bombanın patlatılacağı noktanın en net keşif görüntüsü olan KGYS görüntülerine göre, Suriye uyruklu teröristin cep telefonu ile kayda aldığı o görüntü ve fotoğrafları da PKK/YPG’nin Ayn El-Arab’taki (Kobani) örgüt sorumlularına gönderdiği anlaşılıyor.