Gazete Vatan Logo

İŞKUR kısa çalışma ödeneği sorgula! Kısa çalışma ödeneği nereye yatıyor? Kısa çalışma ödeneği başvuru şartları!

Kısa çalışma ödeneği'nden yararlanacak pek çok kişi ilk maaşların ne zaman yatacağını merak ediyor. "Kısa çalışma ödeneği yattı mı?" "Kısa çalışma ödeneği nereden alınacak?" soruları araştırmaya başlandı. Kısa çalışma ödeneği e-Devlet'ten sorgulanabiliyor. İşte Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili merak edilenler...

İŞKUR kısa çalışma ödeneği sorgula! Kısa çalışma ödeneği nereye yatıyor? Kısa çalışma ödeneği başvuru şartları!

Corona virüs nedeniyle pek çok işyeri kapanmış bazı iş yerleri de faaliyetlerini yavaşlatmıştı. Hükümet corona virüs nedeniyle kapanan ve işlerini yavaşlatan işyerlerinin çalışanları için Kısa Çalışma Ödeneği'ni devreye almıştı. Ödeneğe başvuru yapan işyerlerinin çalışanları için süreç başlıyor. Kısa Çalışma Ödeneği alacak pek çok kişi internette sıklıkla Kısa çalışma ödeneği ne zaman yatıyor? Kısa çalışma ödeneği nereden alınacak? sorularını araştırıyor. İşte Kısa Çalışma Ödeneği ödemeleri hakkında merak edilenler...

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN HESAPLARA YATIRILACAK?

Hükümet, corona virüs nedeniyle faaliyetlerini yavaşlatan işyerlerinin çalışanları için Kısa Çalışma Ödeneği’ni devreye almıştı. 3 milyonun üzerinde çalışan için kısa çalışma ödeneği başvuru şartları da kolaylaştırıldı. Ödenek almak için gereken asgari prim koşulu 600 günden 450 güne, son 120 gün hizmet akdi koşulu da 60 güne indirilmişti. Mart ayına ait Kısa Çalışma Ödeneği başvurularının bir kısmının ödemeleri yapıldı. Bugün (5 Mayıs) itibarıyla mart ayı ödemesi yapılmayanlarla birlikte nisan ayı kısa çalışma ödeneği ödemesi de yatacak.

Haberin Devamı

NAKDİ YARDIM ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Ücretsiz izne çıkartılanlar, Kısa Çalışma Ödeneği'nden yararlanamayanlar ve işsizlik maaşı alamayanlar nakdi ücret desteği alacak. Nakdi ücret desteği almak isteyenler İşkur’a başvuru yapmalı. Nakdi ücret desteği ödemeleri ise 8 Mayıs Cuma günü başlıyor. 17 Nisan sonrasını kapsayan nakdi ödeme ise 1.177 lira. Vergi düşünce net ele geçen miktar 1.168 lira olacak.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ÖDEMESİ NE KADAR?

Kısa Çalışma Ödeneği ödemeleri brüt maaşın yüzde 60’ı oranında olacak. Bunun üst limiti 4.380 lira. En düşük ödeme ise 1.561 lira. Ödemeler İşkur tarafından yapılacak.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ e-DEVLET SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYIN

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE KADAR? ÖDEMELER PTT'YE Mİ YATACAK?

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son oniki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez. Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır.

Haberin Devamı

Kısa çalışmanın günlük, haftalık veya aylık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı işyerinin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak işverence belirlenir. Kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gün gerekçesi “18-Kısa Çalışma Ödeneği” olarak bildirilir. Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır.Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar. Bu bir haftalık süre içerisinde ücret ve prim yükümlülükleri işverene aittir. Kısa çalışma yapan işçinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenir.

Haberin Devamı