Gazete Vatan Logo

İndirilen uçakla ilgili yeni iddia!

‘Uçaktaki kargoyu Suriye ihbar etti’

Moskova-Şam seferini yaparken 10 Ekim’de Ankara’ya inmeye zorlanarak 12 koli radar ekipmanına el konulan uçaktaki kargonun Suriye tarafından sızdırıldığı öne sürüldü

Rusya’nın önde gelen gazetelerinden biri olan Kommersant, Ankara’ya indirilince Türkiye-Rusya arasında gerginliğe neden olan Suriye yolcu uçağı krizi hakkında detaylı bir habere yer verdi. Haberde, Rus istihbarat servisi FSB tarafından yürütülen soruşturmada, uçağın yükü ile ilgili istihbaratın Suriye tarafından iletildiği ihtimaline ağırlık verildiği belirtildi. Uçaktaki yükün yasal olmasına rağmen yükün taşınma şeklinin kuşku çektiğini belirten gazete şu ifadelere yer verdi:

Dikkat çekmesin diye

“Devlet şirketi KBP’nin ürettiği ‘Pantsir-C1’ radar sisteminin parçaları devlet telekomünikasyon şirketi Rostehnologi’ye bağlı RT-Logistika üzerinden yollandı. Yük fazla olmadığından Şam’a ayrı bir kargo uçağı yollanması dikkat çekeceği için sivil uçakla yollanması kararlaştırıldı. Önce Aeroflot’un taşıması önerildi, ancak Rus şirket, uçuşlarını durdurduğu için kargonun Suriye Havayolları uçağına yüklenmesi kararlaştırıldı. FSB’ye göre kargonun içeriği Suriye tarafından sızdırıldı. Türkler kargo ile ilgili bilgi sahibi olmasalar bu riski göze alamazlardı.”

‘İade zor’

Gazete, “Rus yetkililer 12 koli radar ekipmanının iadesi için Türk muhataplarıyla görüşüyor. Ancak iade ihtimali düşük” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı