Gazete Vatan Logo

‘İmha emri vermedim’

‘O andıcın imhasını Genelkurmay’a sorun’!

‘İmha emri vermedim’

Ergenekon sanığı emekli Korgeneral Eröz, internet andıcının neden 5 ayda imha edildiğinin G.Kurmay’a sorulması gerektiğini söyledi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Ergenekon davasında emekli Korgeneral Mehmet Eröz esas hakkındaki savunmasını yaptı. Eröz, internet andıcının hazırlandığı Bilgi Destek Dairesi’nin bağlı olduğu Genelkurmay Harekat Başkanlığı’nda Ağustos 2008 tarihinde göreve başladığını söyledi.

Eröz, 12 Haziran 2009 tarihinde basında yer alan ‘İrtica İle Mücadele Eylem Planı’ sonrası Bilgi Destek Dairesi’ne evrakların imhasına yönelik herhangi bir emir vermediğini söyledi. Bilgi destek Dairesi’nde diğer dairelerle kıyaslanamayacak sayı ve hacimde yazılı doküman bulunduğunu anlatan Eröz, bunların bir ihmal sonucu biriktiğini, hepsi birlikte imha edilirken de çok sayıda doküman imha ediliyormuş hissini verdiğini söyledi.

Eröz, mütalaadaki “Orijinal andıç B Kodlu olduğu için arşiv bekleme süresinin 5 yıl olduğu, andıcın hazırlandıktan 5 ay gibi kısa bir süre geçmesinden sonra (3 Eylül 2009 tarihinde) imha edilmesi cunta yapılanmasının delil karartma ve diğer yasadışı faaliyetlerinin delili olarak görülmüştür” şeklindeki ifadeye değindi.

‘Genelkurmay’a bağlanmıştı’

Bilgi Destek Dairesi’nin kendisinin göreve başlamasından bir yıl sonra, 27 Ağustos 2009 tarihinde Harekat Başkanlığı’ndan alınarak Genelkurmay Genel Sekreterliği’ne bağlandığını dile getiren Eröz, “Yani evrak (andıç) Bilgi Destek Dairesi’nin Harekat Başkanlığı’na bağlı olduğu dönemde değil, Genelkurmay Genel Sekreterliği’ne bağlı olduğu dönemde imha edilmiştir. Dolayısıyla, internet andıcının orijinalinin neden 5 yıl beklemeden imha edildiği Genelkurmay Başkanlığı’na sorulmalıdır” dedi.

‘İmha emri vermedim’

İnternet siteleriyle ilgili uygulamanın Başbakanlığın ilgili plan ve direktifleri doğrultusunda yürütülen yasal bir faaliyet olduğunu anlatan Eröz, “Andıç hazırlanırken Milli Siyaset Belgesi ve TÜMAS (Türkiye’nin Milli Askeri Strateji Belgesi) dahil söz konusu mevzuat yürürlükteydi” dedi.


Silivri’ye yeni adliye binası

ERGENEKON, KCK ve Balyoz Davaları’nın görüldüğü Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin karşısında bulunan arazide yapılan 5 katlı yeni adliye binası, KCK Davası’yla hizmete girdi. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’de görülen 205 sanıklı davanın 30. duruşması dün yeni açılan adliye binasında görüldü. Yeni bina toplam 17 bin metrekarelik alana yapıldı. Adliye binasında bir büyük, iki de küçük duruşma salonu var. Büyük salon 310 sanık, 200 avukat, 300 izleyici ve 30 basın mensubu olmak üzere 810 kişilik.

Haberin Devamı