Gazete Vatan Logo

Hükümetten G20 açıklaması!

Hükümetten G20 açıklaması!

AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır, "Böyle önemli bir anda Türkiye'nin, G20 grubunun başkanlığını yapması, Sayın Cumhurbaşkanımızın bütün oturumları yönetirken, hem Türkiye'nin görüşlerini hem dünya ile ilgili çözüm önerilerini dile getirmesi önemli bir adım oldu" dedi. Bozkır, TBMM'deki kayıt işlemlerinin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Paris'teki terör saldırılarıyla ilgili olarak soru üzerine Bozkır, terörün insanlığa karşı bir suç olduğunu belirterek, bunun son dönemde dünyanın huzurunu bozacak bir boyuta eriştiğine dikkati çekti. "Türkiye olarak biz terörle mücadelede ve terörün yarattığı tahribat bakımından çok tecrübeli bir ülkeyiz. Bizim de çok canlarımız, bu yolda yitirildi, çok büyük sayıda şehitler verdik. Allah hepsine gani gani rahmet eylesin" ifadesini kullanan Bozkır, şöyle devam etti: "Dolayısıyla dünyanın karşı karşıya olduğu bu yeni ortamla belki de Türkiye'nin tecrübeleri paylaşılarak, bunun üstesinden gelmeye çalışılacak. Gerek AB platformlarında olsun, gerek dünya platformlarında olsun, Türkiye artık sözünün geçerli olduğu, oyunun bir parçası olduğu ve tecrübelerinden yararlanılan bir ülke konumuna gelecektir. Ümit ediyorum ki bunun kaynakları da kurutularak, dünyanın karşı karşıya olduğu bu sorundan da tamamen kurtulmuş olacağız."

Haberin Devamı

"G20'den ne bekliyoruz?"

Bozkır, G20'nin ilk başlarda ekonomik bir platform olarak düşünülmesine rağmen, artık siyasi bir platform olarak da değerlendirilmesinin doğru olacağını söyledi. BM'nin ve özellikle Güvenlik Konseyi'nin yapısı itibarıyla dünyanın sorunlarına çözüm bulamadığını ve kapsayıcılığını yitirdiğini belirten Bozkır, G20'nin bu ortamda bütün önemli ülkeleri bir araya getirerek, önemli siyasi ve ekonomik kararların alındığı bir platform haline geldiğini aktardı. Bozkır, "Tabiatıyla böyle önemli bir anda Türkiye'nin, G20 grubunun başkanlığını yapması, Sayın Cumhurbaşkanımızın bütün oturumları yönetirken, hem Türkiye'nin görüşlerini, hem dünya ile ilgili çözüm önerilerini dile getirmesi önemli bir adım oldu. Bütün dünyanın gözlerinin olduğu Antalya sanıyorum Türkiye'nin konumu ve önemi bakımından da ayrı bir anlam ifade ediyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

AB İlerleme Raporu'yla ilgili değerlendirmesi sorulan Bozkır, bu raporun sadece AB'nin bir kağıdı olmadığını ifade ederek, "Bunun ortak çıkarlarımız için, geleceğe birlikte yürümemiz için bir kağıt olması gerekir" değerlendirmesinde bulundu. Volkan Bozkır, şunları kaydetti: "Bu yılki raporun içinde katıldığımız bölümler var, katılmadığımız bölümler var. Gayet tabii tenkitler olacak. Bunlarla ilgili olarak da eğer doğru buluyorsak bu tenkitleri gereğini yaparız. Ama şayet haksız bir tenkit olduğunu veya haksız bilgiler yer aldığını düşünürsek her yıl olduğu gibi bunu komisyonda yazılı olarak paylaşırız. Ben bu tip belgelerin, basın önünde tartışılmasını doğru bulmuyorum. Her konunun bir mahremiyeti vardır ve o mahremiyete riayet edildiği sürece de yarar sağlarsınız. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde ümit ediyorum ki yeni hükümetle birlikte, yeni hükümetimizin direktifleri doğrultusunda bunun gereği yapılacaktır."

Haberin Devamı