Gazete Vatan Logo

HSYK’dan Balyoz için dijital inceleme talimatı

Avukatlar ‘hakim ve savcılar bilirkişi incelemesi olmadan dijitaller üzerinden ceza verdi’ iddiasıyla başvurmuştu. HSYK ilk kez bir mahkemeden bir dijital delilin incelenmesini istedi

Balyoz davasının 10 Kasım’da Anadolu Adliyesi’nde görülen duruşmasında alınan kararda, mahkeme heyeti davanın en önemli delillerinden olan bir flash bellekle ilgili bilirkişi incelemesi istedi. Mahkeme, sanık emekli hava albay Hakan Büyük’ün evinde bulunulduğu iddia edilen flash bellekte silinmiş belge olunup olmadığını, bunların geri getirme imkanının bulunup bulunmadığının araştırılmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca, inceleme raporlarında dokümanlarının yüzde 30’unun yazıya gönderilme tarihlerinin dosyaların oluşturulma tarihlerinden öncesini içerdiğinin belirtildiğini, bunun dijital verilerin sonradan oluşturulduğu anlamına gelip gelemeyeceğinin kendilerini bildirilmesini istedi.

Ancak mahkemenin bu kararının arkasında aslında HSYK olduğu ortaya çıktı. Delillerin incelenmesi amacıyla İstanbul Emniyeti Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Adli Bilişim Büro Amirliği’nde görevli iki isim bilirkişi olarak seçildi. .

Yargı yolu açılabilir

İnceleme sonunda dijital usulsüzlük ya da çelişkiler tespit edilirse, HSYK dönemin özel yetkili mahkeme üyeleri hakkında soruşturma başlatabilecek.

Haberin Devamı

Balyoz’un çökmesini önleyen delil!

5-7 Mart 2003 tarihli seminere ait 19 CD’de yer alan dijital verilerde bin 500 tane hata bulununca 19 Şubat 2011 tarihinde isimsiz ihbarla emekli Albay Hakan Büyük’ün evine yapılan baskında bir flash diskin bulunduğu iddia edildi. Flash diskin içinde askeri istihbarata ait bir dizi rapor ve fişleme tutanakları vardı. Bu raporların bir kısmı askerin istihbarat çalışmasını içeriyordu. İçeriğini de hazırlayanların da sözü edilen Plan Semineri ya da Balyoz planı ile bir ilişkisi yoktu. Ancak Büyük’ün evinde bulunduğu iddia edilen flash disk ve Gölcük’te bir odanın döşemesinin altında bulunan hard disk ile dava güçlendirilirdi. Bu belgelerle Balyoz Planı’nın güncellenerek devam ettiği iddia edildi. Bu delilerle ilgili ek iddianame hazırlanmış, YAŞ Üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı dahil pek çok asker tutuklanmış ve mahkumiyet kararları verilmişti.