Gazete Vatan Logo

Hayalet silah TBMM ‘Teksas’ gibi!

548 milletvekilinin bulunduğu TBMM’de, 256 milletvekilinin silah ruhsatı bulunduğu ortaya çıktı. Vekiller en çok ‘hayalet silah’ Glock’u tercih ediyor

Hayalet silah  TBMM ‘Teksas’ gibi!

548 milletvekilinin bulunduğu TBMM’de, 256 milletvekilinin silah ruhsatı bulunduğu ortaya çıktı. Silah ruhsatı bulunan milletvekillerinin isimleri ise Anayasa’nın 20/3. maddesi ile Avrupa Birliği’nce hazırlanan ve Türkiye’nin de taraf olduğu sözleşmeler gereği açıklanmıyor. VATAN’ın edindiği bilgilere göre silah ruhsatı bulunan çok sayıda milletvekili kamuoyunda “hayalet silah” olarak adlandırılan Glock marka tabanca tercih ediyor. En büyük ilgiyi ise 15 mermi kapasitesili, 620 gram ağırlığında olan ve tepmeyi engelleyen mekanizması bulunan “Glock 19C” modeli görüyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün korumaları ve çok sayıda MİT ajanı da glock kullanıyor.

TBMM’de silah ruhsatı sahibi olan milletvekili sayısı ilk defa ortaya çıktı. Meclis’te, AKP’nin 326, CHP’nin 135, MHP’nin 52, BDP’nin 29 milletvekili bulunuyor. Meclis’te 6 da bağımsız vekil bulunuyor. Bu dönemdeki toplam 548 milletvekilinden 256‘sı Ankara Emniyet Müdürlüğü Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğü’nde ruhsat işlemi yaptırdı. Milletvekillerinin silah ruhsatı ile ilgili iş ve işlemleri bizzat kendileri tarafından veya Genel Sekreterlik oluru ile görevlendirilen TBMM Koruma Daire Başkanlığı personeli aracılığıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğü’nde yapılıyor. TBMM Koruma Daire Başkanlığı’nda bu işlemleri takip etmekle görevli personel sadece silah ruhsatı ile ilgili iş ve işlemlerin takibini yapıyor. Vekillerin, Ankara ve diğer illerden almış oldukları silah ruhsatları kayıtları ise TBMM Başkanlığı’nda tutulmuyor.

Ağırlıklı tercih Glock

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin kendisine “Meclis’te silah ruhsatı bulunan milletvekillerinin isimleri nelerdir?” sorusunu önergeyle yönelten CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk’e, “Anayasamızın 20/3’üncü maddesi ile Avrupa Birliğince hazırlanan ve ülkemizin de taraf olduğu sözleşmeler gereği silah ruhsatı bulunan milletvekillerimizin isimleri verilememektedir” yanıtını verdi.

TBMM silah ruhsatı bulunan 256 milletvekilinden çoğunun kamuoyunda “hayalet silah” olarak adlandırılan Glock marka tabanca tercih ettiği öğrenildi. En büyük ilgiyi ise 15 mermi kapasitesili, 620 gram ağırlığında olan ve tepmeyi engelleyen mekanizması bulunan “Glock 19C” modeli görüyor. Cumhurbaşkanlığı korumaları 2011 yılında İstanbul’da yapılan IDEF 10. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda 360 adet Glock tabanca siparişi vermişti.

Gül de incelemişti

Cumhurbaşkanı Gül de fuarda Glock tabancanın standını gezerek, incelemelerde bulunmuştu. Gül, tabancayla ilgili “Bizim çocuklar alıyorsa tabanca gerçekten iyidir” değerlendirmesi yapmıştı. Daha sonra da MİT ajanlarının bu marka tabancalardan sipariş verdiği ortaya çıkmıştı.Diğer tabancalarda serçe parmak kabza dışına taşarken, Glock 19’un kabzası büyük eli olanlar için tasarlandı. 15 mermi kapasiteli tabancaların her birinin fiyatı MKE tarafından o dönem 2 bin 700 dolara satılıyordu. Ancak firma üzerinden alım yapacak Cumhurbaşkanlığı ve MİT için bu rakamlarda indirime gidildiği Köşk korumaları için alımın Emniyet üzerinden yapılacağı belirtilmişti.

Hayalet silah

Halen dünyadaki polis ve istihbarat servisi elemanları tarafından en çok tutulan silah olan Glock tabancalar, Avusturya’da imal ediliyor. Polimer kaplamadan yapılan Glock’lar, daha önce “Hayalet silah” olarak nitelenmiş ve metal dedektörden geçtiğinde ötmediği öne sürülmüş ancak bunun doğru olmadığı anlaşılmıştı. Glock’lar, X-Ray cihazlarında da görünebiliyor. Silahın yüzde 83’ü çelikten kalan kısmı ise polimerden üretiliyor. Glock marka tabancalar, bugüne kadar 100’den fazla ülkede 3 milyon adet satışa ulaştı. MKEK tarafından da ithal edilen Glock’lar Türkiye’deki satışta da ön sıralarda bulunuyor. Birbirinden tamamen bağımsız üç ayrı emniyet sistemine sahip olan bu tabancalarda, tetik emniyeti, ateşleme pimi emniyeti ve yere düşme halinde ateş almama emniyeti bulunuyor.

Haberin Devamı