Gazete Vatan Logo

Güneydoğu'da 15 Şubat gerginliği!

ABDULLAH Öcalan’ın Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye getirilmesi yıldönümü nedeniyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin çeşitli kentlerinde kepenkler bugün açılmazken, Şırnak’ın Cizre ile Mardin’in Nusaybin ilçelerinde terer örgütü yandaşları yasadışı gösteriler yaptı

Güneydoğu'da 15 Şubat gerginliği!

Abdullah Öcalan’ın 15 Şubat 1999 tarihinde Kenya’da yakalandıktan sonra Türkiye’ye getirilmesinin yıldönümünde, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nnin çeşitli kentlerinde yasadışı gösterilerle protesto edildi, kepenkler açılmadı.

DİYARBAKIR’DA SIKI GÜVENLİK

Diyarbakır kent merkezinde kepenklerin yüzde 70’i kapalı bulunuyor. Merkez Bağlar İlçesi’nde ise fırınların dışındaki tüm işyerlerinin kapalı olduğu görüldü. Diyarbakır’ın merkez dışında Silvan İlçesi’nde de kepekler kapalı.


BDP’nin bugün Bağlar İlçesi’nden Koşuyolu Parkı’na yapacağı yürüyüş nedeniyle kentte sıkı güvenlik önlemleri alındı. Sabah saatlerinden itibaren polis helikopterleri kent üzerinde uçuş yaptı. Kentin stratejik bölgelerinde polis ekipleri konuşlandırıldı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Haber Merkezi’nden görevli ekipleri yapılan anonslarda, vatandaşlara karşı sağduyulu, sabırlı ve disiplinli hareket etmeleri talimatı verildi. Talimatta, toplanan gruplara müdahale etmeden önce dağılmaları yönünde uyarılarda bulunmaları istendi.

Batman merkez, Şırnak merkez, Cizre, İdil, Silopi ve Beytüşşebap ilçeleri, Mardin’in Kızıltepe, Nusaybin ve Derik İlçelerinde de esnafların büyük bölümü kepenklerini açmadı.

CİZRE’DE OLAYLI GECE

Kepenklerin bugün açılmadığı Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde dün akşam saatlerinde yaklaşık 200 kişilik bir grup, İdil ve İpekyolu’nda barikat kurup, lastiklerle ateş yakarak her iki yolu da trafiğe kapatmak istedi. Grubu dağıtmak isteyen polis ile göstericiler arasında çıkan çatışma, ilçe merkezini karıştırdı. Güvenlik güçlerinin tazyikli su ve gaz bombalarına göstericiler de, taş, molotof kokteylli, havai fişek ve ses bombalarıyla karşılık verdi.


Yüzlerini poşularla kapatan göstericiler, molotof kokteyleri, havai fişek, taş ve ses bombalarıyla polis ve polis araçlarına saldırdı. Bir ses bombasının, zırhlı polis aracının geçişi sırasında büyük bir gürültüyle patlaması, çevre sakinlerine korkulu anlar yaşattı. Polisin müdahalesiyle birlikte Cudi ve Nur Mahallesi ara sokaklarına kaçan göstericiler ile güvenlik güçleri arasındaki arbede, gece geç saatlerine kadar sürdü.

NUSAYBİN’DE BANKA ŞUBESİNİ YAKMAK İSTEDİLER

Mardin’in Nusaybin ilçesi’nde ise Mor Yakup Mahallesi Lozan Caddesi’nde bulunan bir banka şubesine dün gece kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından molotof kokteylli saldırı düzenlendi. Bankanın ATM cihazına molotof kokteylini atan kişiler, daha sonra karanlıktan faydalanarak kayıplara karıştı. Saldırıda bankanın ATM makinesi kullanılmaz hale gelirken, polis kaçan kişilerin yakalanması amacıyla çalışma başlattı.


CİZRE VE KIZILTEPE’DE OLAYLAR ÇIKTI

Abdullah öcalan’ın yakalanıp Türkiye’ye getirilişinin yıldönümü nedeniyle Şırnak’ın Cizre ile Mardin’in Kızıltepe İlçeleri’nde yasadışı gösteri düzenlemek isteyen gruplar ile güvenlik görevlileri arasında olaylar çıktı.

KIZILTEPE’DE 1’İ POLİS 5 KİŞİ YARALANDI

Kepenklerin kapalı olduğu Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde yaklaşık 200 kişi, saat 11.30 sıralarında Özgürlük Meydanı’nda toplanarak yapacakları basın açıklamasından sonra yürümek istedi. Ancak güvenlik güçleri, BDP’lilerin organize ettiği bu yürüyüşe izinsiz olduğu gerekçesiyle izin vermedi. BDP’liler ile polis yetkilileri arasında görüşmeler sürerken, grup içinde bulunan bazı göstericiler ile çevik kuvvet polisi arasında arbede çıktı.

Göstericiler taş, havai fişek ve ses bombalarıyla polise saldırırken, polis göstericileri dağıtmak için tazyikli su ve gaz bombası kullandı. Çıkan olaylarda, 1’i polis 4’ü gösterici olmak üzere toplam 5 kişi yaralandı. Yaralanan 1 polis ile 1 gösterici aynı ambulans ile Kızıltepe Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.


CİZRE’DE ÖĞRENCİLER OLAYLARIN ARASINDA KALDI

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde saat 11.00 sıralarında İdil ve Nusaybin karayollarında barikat kuran göstericiler, ateşe verdikleri lastiklerle her iki yolu bir süre trafiğe kapattı. Kısa süre içerisinde güvenlik güçlerinin, tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale ettiği göstericiler de polise, taş, havai fişek, molotof kokteyli ve ses bombalarıyla saldırda bulunduktan sonra Cudi ve Nur Mahalleleri’nin ara sokaklarına kaçtı.

Gösteriler sırasında okullarda bulunan ve evlerine gitmeye çalışan ilkokul öğrencileri zor anlar yaşadı. Polisin tazyikli su ve gaz bombası kullandığı sırada çatışma arasında kalan çok sayıda öğrenci, atılan gazlarden etkilendi.

Ara sokaklara kaçan göstericiler ile polis arasındaki kovalamaca halen devam ediyor.

CİZRE’DE 2 İKİŞİ YARALANDI

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde dün akşam başlayan olaylar, İdil karayolu, Cudi, Nur, Sur ve Yafes Mahallesi’nde sürdü. Yafes Mahallesi’ndeki olaylar sırasında yoldan geçen Zeliha Akın ile 19 yaşındaki Mehmet Emin Dayan yaralandı. Başına isabet eden cismin taş ya da gaz bombası fişeği olup olmadığı belirlenmezken, kanlar içerisinde kalan Akın’a ilk olarak özel bir şirketin çalışanları yardım etti. Başı ve yüzü kanlar içerisinde kalan kadın, daha sonra Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırılırken, göstericiler ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar hala devam ediyor.

SİLOPİ’DE EMNİYETE SES BOMBALI SALDIRI

Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde korsan gösteri düzenleyen bir grup Emniyet Müdürlüğü binasına ses bombalı ve havai fişekli saldırı düzenlendi. Polis, grubu gaz bombası ve tazyikli su ile dağıtırken, bu sırada atılan molotof kokteyllerinden biri araca isabet etti. Taş ve havai fişek atan saldırganlar dağtılırken, ara sokaklara kaçtı.


İDİL’DE 3 GÖZALTI

Şırnak’ın İdil ilçesinde dün gece Atakent ve Turgut Özal Mahallesi’nde, 6 eve eş zamanlı düzenlenen operasyonda 3 kişi gözaltına alınırken, aranan 3 kişi ise evlerinde bulunamadı. Bugün sabah saatlerinde de Adile Naşit Caddesi üzerinde bulunan Barış Parkı önünde toplanan BDP’liler basın açıklaması yapılırken, cadde üzerinde çöp konteynerleriyle barikat kuran yüzleri maskeli bir grup gösterici, lastik yakarak yolu trafiğe kapattı.

Polisin dağılmaları yönündeki anonslarına göstericiler, slogan atarak karşılık verdi. Yüzleri maskeli grup daha sonra polise, taş ve molotof kokteylli ile saldırdı. Gruba müdahale eden polis, göstericileri dağıtmak için tazyikli su ve gaz bombası kullandı. Bunun üzerine Adile Naşit Caddesi bir anda savaş alanına dönerken, göstericiler ile polis arasında çatışmalar hala yer yer devam ediyor.

ENGELLİYİ EZİLMEKTEN MİLLETVEKİLİ KURTARDI

Batman Cumhuriyet Caddesi’nde kılınan Cuma Namazından sonra toplanan kalabalığa konuşan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat, kalabalığın içerisine engelli aracıyla giren bir kişiyi ezilmekten kurtardı. Kalabalığın gösterdiği tepkiye rağmen engelli vatandaşa yardım eden Ata, yolda barikat kuran polisi kastederek, "Yürüyüşe izin vermiyorsunuz. Fakat bir engellinin aracını bile bile bu kitlenin içinden geçmesine seyirci kalanlara sesleniyoruz; biz provokasyonlara gelmeyecek güçte örgütlüyüz. Bu halk 10 binlerle örgütlüdür. Örgütlüğümüzü güçlendireceğiz" dedi.

Partililerin yoğun tepkisi karşısında BDP’li Ata, engelli vatandaşın yanına kadar gelerek, "Lütfen yardım edin. O vatandaşımıza bir şey olmasın. Suç onu bu kitlenin arasından geçirenlerdir" ifadesini kullandı.


ELİNDE BOMBA PATLADI PARMAKLARI KOPTU

Batman’da bugün olaylar sırasında elinde ses bombası patladığı belirtilen 17 yaşındaki İ.E.’nin sol elinin 5 parmağının koptuğu belirtildi. İlk tedavisi Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde yapıldı. BDP Millevtekili Ayla Akat’ın da aralarında bulunduğu partililer, İ.E.’nin kopan parmaklarını bulup hastaneye götürdü. Ekinci, burada yapılan ilk tedavisinin ardından Diyarbakır’a sevk edildi.

CUMA NAMAZI SONRASI POLİSLE ÇATIŞTILAR

Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde Mittani Kültür Merkezi önünde kılınan Cuma Namazı sonrası, Abdullah Öcalan ve PKK lehine slogan atarak Şirin Bulvarı’na yürüdü. Burada da halk insiyatifi adına, yüzünü poşu ile kapatan bir kişinin yaptığı konuşmadan sonra kalabalık grup ara sokaklara dağılarak, polisin girmemesi için de sokak başlarında barikat kurdu. Daha sonra güvenlik önlemi alan güvenlik güçlerine taş, molotof kokteylleri ile saldıran gruba, tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale edildi. Şirin Bulvarı bir anda savaş alanına dönerken, göstericiler ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar halen sürüyor. Olaylarda 2 kişi gözaltına alınırken, kullanılmak üzere çok sayıda molotof kokteylli ele geçirildi.

ŞIRNAK’TA YÜRÜYÜŞ

Şırnak BDP il örgütü, yaptığı basın açıklaması ve binaya astıkları siyah bezle, Öcalan’ın Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye getirilişini protesto etti. BDP il binası önünde toplanan kalabalık partili, buradaki çadırda Cuma Namazı’nı kıldıktan sonra, "İmralı ve cezaevlerindeki direnişi selamlıyoruz" ve "Operasyonlar dursun, asker ve gerilla anaları ağlamasın" pankartını taşıyarak Ömer Kabak Meydanı’na kadar yürüdü. Güvenlik güçleri, zaman zaman kalabalık grubun önünü keserek, grubun dağılması ve çocuklara sahip çıkılması uyarısında bulunarak, polis araçlarına taş atılmamasını istedi. BDP’li yöneticiler de çocukların taş atmaması ve olay çıkmaması için büyük çaba sarf ettiği gözlendi.

Ömer Kabak Meydanı’nda gelen kalabalık grup adına BDP İl Başkanı Baki Katar’ın yaptığı basın açıklamasından sonra meydanda 5 dakikalık oturma eylemi yaptıktan sonra grup olaysız bir şekilde dağıldı.


POLİS MÜDÜRÜNDEN KIŞANAK’A: GENEL BAŞKANIM BUNLAR SİZE DE SALDIRIR

BDP’nin, Abdullah Öcalan’ın yakalanmasının yıldönümü düzenlediği yürüyüşe katılmak için öğle saatlerinde bazı kişiler Bağlar İlçesi 5 Nisan Mahallesi’nde toplandı. Polis geniş güvenlik önlemi aldı, grubu engellemek için yolu zırhlı araç ve çevik kuvvet ekipleriyle kapattı. Bunun üzerine grubun içinde bulunan BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, polis müdürleriyle bir süre görüştü.

Yürüyüşün yapılması için BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve Güvenlik Şube Müdürü Süleyman Hançerli arasında uzun süre görüşmeler yaptı. Görüşmeler sırasında Emniyet Müdürü Hançerli, Kışanak’a şunları söyledi:

"Ayın 1’inden 15’ine kadar süren eylemler var. Kepenkler kapalı, taşlı sopalı saldırılar var. Onlarca molotof atılıyor. Polise de yazık, atan gençlere de yazık. Ben üzülüyorum, Diyarbakırlıya yazık. Güvenlik almak demek o gençlere de engel olmak demek. Bunca kepengi kim kapattırdı? Madem bir süreç var herkes bu sürece olumlu katkı sağlamalı. Sizden daha çok sağduyuya biz sahibiz."

Polis Müdürüne cevap veren Kışanak ise, "Siz müdahale etmeyin biz yürüyüp basın açıklaması yapacağız. Sizin engellemeniz olmazsa çıkacak her şeyin sorumluluğunu ben alıyorum. Sükunet içinde yürüyeceğiz" dedi.

Polis Müdürü Hançerli’nin, "Emin olun ki bizim sağduyumuz sizden fazladır" sözleri üzerine sinirlenen Kışanak, "Sağduyunuz fazlaysa o polis aracının halkın içinde ne işi var?" dedi.

Polis Müdürü Hançerli ise Kışanak’a, "Siz burada ne yapıyorsunuz, sizin ne işiniz var? Bakın burada kanunsuz eylem yapılıyor, sizin ne işiniz var burada? Genel başkansınız, kanunsuz eyleme engel olun. Yüzü kapalı gruplar örgüt propagandası yapıyorsa biz burada devletin dik duruşunu gösteririz. Burada bir grup var ve niyetlerini bilemiyoruz. Siz söz veriyor musunuz, başka yerlerdeki molotoflu gruplar Diyarbakır’a zarar vermeyecek? Bakın arkada molotoflu gruplar var. Bakın genel başkanım bunlar size de saldırır. Bunlar kimseyi dinlemez" dedi.

"BİZE APO’NUN POSTERLERİ AÇILABİLİR DİYE TALİMAT VERİLMEDİ"

Emniyet Müdürü Süleyman Hançerli görüşmeler sırasında Kışanak’a, "Arkanızda Apo’nun posterleri açılıyor, ERNK bayrakları var" dedi. Bunun üzerine Kışanak, "Apo ile devlet görüşüyor" cevabı verince Hançerli, "Bakın hanımefendi, bize öyle bir talimat verilmedi, Apo’nun posterleri açılır diye. Terör propagandası yapılabilir diye birşey yok" dedi.

Bunun üzerine Kışanak, "Bu ülkenin en üst düzey yöneticileri, Adalet Bakanı, MİT Müsteşarı gidiyorlar ve Sayın Öcalan ile görüşüyorlar" dedi.

Hançerli ise, "Biz de sorunun çözümü için katkı sağlıyoruz. Bakın arkanızda dönün bakın bayraklar var. Arkanıza dönerseniz göreceksiniz. Bunu yapmayın. Azıcık bekleyin. Sayın genel başkan biz tüm kalbimizle barışın huzurun gelmesini istiyoruz. Ben size dedim ki, o bayrakları indirin. Eli yüzü kapalı gruplar var. Şu an Bağlar’ın her yerinde molotoflu saldırılar var. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Bu bir kanunsuz eyleme döndü. Böyle müzakere ve konuşma olmaz. Siz bir vekilsiniz, Genel Başkansınız. Ben sizin yanınızda önümü ilikliyorum, saygı duyuyorum. Bakın patlamalar, örgüt propagandası yapılıyor" dedi.

Yapılan görüşmelerin ardından kalabalığın 500 metre yürüyüp Koşuyolu Parkı’na basın açıklaması yapmasına izin verildi. Parkta gruba hitap eden Gültan Kışanak, "Sayın Öcalan ile görüşmeler başladığında Paris’te çok büyük bir katliam işlendi. Paris’teki katliam ve cinayet Türkiye’den bağımsız değildir. Eğer gerçek bir barış aranıyorsa, bu komploya karşı net tutum alınmalıdır" dedi.

Diyarbakır’da geçen pazar günkü gösteride yaşamını yitiren Şahin’i panzerin ezdiğini söyleyen Kışanak, "Bu cinayeti işleyenler bunun hesabını verecek. Bundan sonra hiçbir provokatif girişim bizi durduramaz. Biz yolumuzda yürürüz. Bu işi konuşarak çözmeye karar verdiyseniz, artık bedel ödetmekten vazgeçin. Aksi taktirde en büyük bedeli Türkiye öder" dedi.

Gültan Kışanak, Öcalan’la başlatılan müzakere sürecini desteklediklerini belirterek, "İmralı sisteminden vazgeçin. Kürt halkı Sayın Öcalan ile diyalog kursun. Öcalan halkıyla, Türkiye demokratik kamuoyuyla, örgütüyle diyalog kursun. En fazla katkı sunacak kişi Sayın Öcalan’ın kendisidir" diye konuştu.

Haberin Devamı