Gazete Vatan Logo

Gül'ün fotoğrafındaki ilginç detay

Hastane odasında çekilmiş fotoğrafını paylaştı. Elindeki dosya merak konusu oldu

Gül'ün fotoğrafındaki ilginç detay

Cumhurbaşkanı, hasta yatağındaki görüntülerini yayınladı. Suriye raporunu inceleyen Gül’ün başucu kitabı ise eski ABD Başkanı Bush’un Türkiye’yle ilgili de bölümleri bulunan ‘Karar Noktaları’

ANKARA - Kulağındaki rahatsızlık nedeniyle Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi gören Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı Twitter hesabından kutlarken, hasta yatağındaki fotoğraflarını da yayınladı.

Gül’ün hastanedeki fotoğraflarını, Çankaya Köşkü’nün fotoğrafçısı Mehmet Demirci çekti. Köşk’ten hastaneye çağrılan Demirci’nin önceki gün çektiği fotoğrafların, Cumhurbaşkanlığı’ndaki teknik ekip tarafından dün sabah Anıtkabir’deki törenin ardından AKM’deki törenin başlama saatinde sosyal paylaşım sitesi twitter’e konuldu. Gül, mesajında şöyle dedi:


“Herkese merhaba. Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı. Tüm vatandaşlarımın 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyorum. Çok istememe rağmen, doktorların tavsiyesi üzerine törenlere katılamıyorum. Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’ndeki tedavim sürüyor. Daha birkaç gün burada kalacağım. Sağ olsun, tüm personel ellerinden gelen her şeyi yapıyor. Çok şükür, sağlık durumum iyiye gidiyor. Doktorlarım gerekli açıklamaları yapıyor, en güncel bilgileri sürekli sizlerle paylaşıyorlar zaten. Devlet kademesinin ötesinde, Türkiye’nin dört bir yanından sevgi ve samimiyet yüklü geçmiş olsun mesajları yağıyor. Selamlarınızı, dualarınızı alıyorum. Allah hepinizden razı olsun. Bu arada, hastanedeki vaktimi de boş geçirmiyorum. Çalışmalarıma devam ediyorum, raporlar ve kitaplar okuyorum. En kısa süre içinde sizlerle yeniden buluşuncaya kadar Allah’a emanet olun.”

Fotoğraflardaki ayrıntılar

Fotoğrafların birisinde Gül’ün sol koluna serum bağlıyken dosya incelediği görülüyor. Gül’ün saati ise kolunda serum bağlı olduğu için önündeki masada duruyor. Raporları yakın gözlüğüyle okuyan Gül’ün odasında çok sayıda kitap ve rapor görülüyor. İlk dikkat çeken, Cumhurbaşkanı’nın bir dosya inceliyor olması. Gül’deki, ‘Çatışma / Operasyon Bölgeleri Önemli Gelişmeler 20-26.08.2012’ başlıklı dosyada, iç savaşın yaşandığı Suriye bölgesinin haritası ve çatışmalarla ilgili grafik ve yazılı bilgiler yer alıyor. Gül’ün hasta yatağının başucundaki portatif masada bir kitap ve derginin üzerine konmuş ve okurken kaldığı yeri bulabilmesi için arasında ayraç olarak kullanılan kalem benzeri bir cisim bulunan ciltli kalın bir kitap bulunuyor. Üzerinde gözlük kabı durduğu için merak uyandıran kitabın ABD eski Başkanı George Bush’un yazdığı ve başkanlık dönemini anlattığı ‘Decision Points... (Karar Noktaları)’ olduğu belirtildi.

Digiturk hattı

Odasında maun mobilyalar bulunan Gül’ün yatağının arkasında iki tarafta iki küçük dolabı bulunan kompleks bulunuyor. Yatağının iki tarafındaki komodinlerden birinin üzerinde kitaplar, birinin üzerinde de telefon duruyor. Hastanelere özgü yatak masasının üzerinde de kitaplar ve Cumhurbaşkanlığı forsu taşıyan dosyanın içindeki dökümanlar dikkat çekiyor. Beş çekmeceli çalışma masasının üstünde de içinde dökümanlar bulunan biri siyah, biri beyaz iki dosya görülüyor. Fotoğraf karesine üç sandalyesi giren muhtemelen dört sandalyeli yuvarlak toplantı masası bulunan odanın duvarındaki üç nişten birinde iki karton torba bulunuyor. Odasındaki televizyon fotoğrafta görünmüyor ancak görünen kumanda aletleri, televizyonun Digitürk hattı bulunduğunu düşündürüyor.

Fotoğraflarda, penye pijama giydiği görülen Gül’ün, sık sık su içtiği de yatağın yanındaki yatak mamasının üzerinde duran büyük boy su bardağından anlaşılıyor. Gül’ün içme suyu olarak da Erikli markasını tercih ettiği görülüyor. Gül’ün sağ tarafındaki komodinin üstündeki alüminyum poşet izlenimi veren iki minik paket ise ıslak mendil kullandığı izlenimi veriyor.

Bush kitapta Türkiye’ye kızdığını anlatmış

Gül’ün hastanede okuduğu Türkçesi ‘Karar Noktaları’ olan ‘Decision Points’ isimli kitap Obama’nın selefi George W. Bush’un ABD Başkanı seçildiği ilk günden, görevi bıraktığı son güne kadar yaşadıklarını anlatıyor. Ekim 2011’de piyasaya çıkan kitabın büyük ölçüde bizzat Başkan Bush tarafından kaleme alındığı, danışmanlarının da katkıda bulunduğu konuşuluyor. İlk bölümünde alkolü nasıl bıraktığını anlatan Bush, ilerleyen bölümlerde 11 Eylül saldırıları, Afganistan’da yaşananlar ve Irak Savaşı’na giden yolda aldığı kararlar gibi konularda önemli perde arkası anlatımlar yen alıyor.

Kitabın büyük bölümünde Afganistan savaşını oldukça basit bir dille ve günlük notları üzerinden anlatan Bush’un Irak savaşı kararı verdiği güne dair notları ise özellikle Türkiye açısından çok çarpıcı.

“19 Mart 2003 tarihinde hiç gerekli olmamasını umduğum bir güvenlik toplatısına girdim. Karşımdaki ekranda Genelkurmay Başkanı Tommy Franks ve Suudi Arabistan’daki Prens Sultan Hava üssündeki kurmayları vardı...”Irak’a hava operasyonu talimatını verdiği günlere gelinceye kadar geçilen diplomatik süreci anlatan Bush, kitapta dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blair’le yaptığı görüşmeleri, CIA Başkanı George Tenet’in Türkiye’yi ikna turunu da kaleme almış. Bush’un kitabında 1 Mart tezkeresinin Meclis’te reddedilmesinin kendisini nasıl kızdırdığını da şöyle anlatıyor:

“En belirsiz nokta Türkiye’ydi. Aylardır Türkleri ikna etmeye çalışıyorduk. Bize izin vermeleri halinde 4. Piyade Bölüğü ve 15.000 askerimizi Türkiye üzerinden geçirecektik. Ekonomik ve askeri yardım sözü verdik. IMF ve başka fonları devreye sokacağımızı söyledik. AB üyeliğini destekleyeceğimizi belirttik. Bir noktada Başbakan Gül’ün hükümeti teklifimizi kabul etti. Ama parlamentodaki nihai oylamada karar geçmedi. Hayal kırıklığına uğramıştım ve kızmıştım. En önemli isteklerimizden birinde bir NATO müttefikimiz bizi yol ortasında bırakmıştı.”

Kitabın ilerleyen bölümlerinde Irak Savaşı’nın nasıl devam ettiğini aktaran Bush, son bölümde ikinci kez nasıl seçildiğini ve başkanlığının son dönemini aktarıyor.

Haberin Devamı