Gazete Vatan Logo

Gül’den yolsuzluklara karşı denetim hamlesi!

Cumhurbaşkanı DDK’ya beş konuda inceleme talimatı verdi: “Telefon dinlemeleri. Yolsuzlukla mücadele. İmar uygulamaları. Kadrolaşma. Devlet sırları”

Muhalefetin 17 Aralık operasyonlarından bu yana çıkarılan bazı yasaları veto edeceği beklentisini yerine getirmeyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den son günlerin tartışmalı bazı konuları ile ilgili “denetleme” adımı geldi. Gül, Devlet Denetleme Kurulu’nu (DDK) 5 konuda inceleme, araştırma ve denetim yapılması için görevlendirdi:

‘Kripto’ denetimi

1 - İLETİŞİMİN TESPİTİ: Kamu yönetiminin etkin ve hukuka uygun çalışması ile kişisel hak ve özgürlüklerin korunmasını sağlayacak bir çerçeve içerisinde, kurumsal ve mevzuat kapasitesinin değerlendirilmesi, uygulama ve süreçlerde hukuka uygunluğun sağlanması, kamu yönetiminde kriptolu iletişim cihazları kullanımına yönelik uygulama ve standartların denetimi, uluslararası iyi uygulamalar gibi hususların incelenmesi ve denetiminin amaçlandığı kaydedildi.

2- YOLSUZLUKLA MÜCADELE: Denetimin çerçevesi “Kamu yönetiminin etkin ve düzenli çalışmasını ve yolsuzlukla mücadele kültürünün yozlaşmasına yönelik yaklaşım ve uygulamaların önlenmesini ve hukuka uygun davranışların pekiştirilmesini sağlama” olarak belirlendi. Denetimde, mevzuat ve kurumsal yapıların etkinliği gözden geçirilecek, denetim yapı ve süreçlerinin zafiyetleri irdelenecek.

3 - KENT RANTLARI: “Kent rantları, rantı yaratan uygulamalar, imar uygulamaları değişiklikleri ile oluşturulan rantların kavranmasına yönelik yaklaşımlar, kent ve imar rantlarının yeniden dağıtımına ilişkin yeni yaklaşım ve yöntemler, kent planlama ve imar değişikliklerinde toplumsal katılım ve denetim yöntem ve araçları” araştırılacak.

Sınavlarda ayrımcılık

4- KADROLAŞMA: Her çeşit ayrımcılığın önlenmesi ve fırsat eşitliğinin tesisini sağlayacak bir çerçevede, kariyer mesleklere (hakim ve savcı, kaymakam, müfettiş, denetçi ve uzman gibi özel yarışma sınavı ile girilen meslekler) giriş ve adaylık süreçlerinin, mesleğe giriş koşulları, yazılı ve sözlü sınav sistemleri, güvenlik soruşturmaları vb. düzenleme ve uygulamalar incelenecek.

5 - DEVLET SIRLARI: Denetimin çerçevesi şöyle: “toplumsal denetim ve katılımın artırılması ve demokratik bir yönetimin sağlanması ile devlete ait yararların gözetilmesi ve uyumlaştırılması.”

Haberin Devamı