Gazete Vatan Logo

Gökçek'in projesine mahkeme 'dur' dedi!

Ankara 5. İdare Mahkemesi, Atatürk Orman Çiftliği'nde (AOÇ) yapımı devam eden Başbakanlık binası, hayvanat bahçesi ve AnkaPark projelerinin uygulanmasıyla ilgili "yürütmeyi durdurma" kararı verdi. Kararda, projelerin uygulanmasının telafisi güç zararlar doğurabileceği belirtildi.


Ankara'nın tek yeşil alanıyla tarihi SİT alanı olan AOÇ arazisinde yapımı devam eden ve kamuoyunda "Beyaz Saray" olarak bilinen Başbakanlık binasıyla ilgili süren davalardan çok kritik bir karar çıktı. TMMOB'a Şehir Plancıları Odası başkanlığındaki odalar tarafından Başbakanlık binası ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Hayvanat Bahçesi ve AnkaPark gibi projelerle ilgili açtığı davada Ankara 5. İdare Mahkemesi, AOÇ’deki 33 bin 500 dekarlık alanda yapılan AOÇ Nazım İmar Planı ve 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile Ulaşım Uygulama Projesi’nin yürütmesini durdurdu.

PLANLAR UYGUN DEĞİL

Kararda projelerin AOÇ'nin kuruluş amacına uygun olmadığı belirtilerek şöyle denildi:

"Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 13 Ağustos 2010'da onaylanan Atatürk Orman Çiftliği Alanları Nazım İmar Planı ve I. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planının ve eki olarak onaylanan ulaşım şeması ile "Ulaşım (Yol-Kavşak vb.) Uygulama Projesi’ nin planlama hiyerarşine yönelik ilkelere uygun olmadığı, nazım imar planı tekniği ve ilkelere uygun hazırlanmadığı, nazım plan kararları ile getirilen fonksiyonların dağılımının AOÇ’nin kuruluş amacına uygun olmadığı, nazım plan kararları ile getirilen fonksiyonların 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı’na uygun olmadığı, planla getirilen ikili fonksiyonların kullanımına yönelik plan notlarında açıklama getirilmediği, plan notları ile ilgili belirsizlikler bulunduğu, ulaşım şemasının hazırlanmasında ön inceleme ve değerlendirme yapılmadığı, ulaşım şemasının hazırlanmasında bilimsel bir altyapının bulunmadığı, peyzaj ekoloji prensiplerinin göz ardı edildiği, dolayısıyla imar mevzuatı, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olduğu sonucuna varıldığından dava konusu işlemlerde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Öte yandan; dava konusu işlemin imar planı ve uygulama projesine ilişkin olduğu göz önünde bulundurulduğunda, uygulanmasının, telafisi güç zararlar doğurabileceği açıktır."

BOZOĞLU: "HÜKÜMET İNADINDAN VAZ GEÇMELİ"

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran bozoğlu kararı değerlendirirken, " Mahkeme tarafından verilen karardaki gerekçeler, ekolojik bütünselliğini bozacağına ve çevre sorunlarına neden olacağına vurgu yapılıyor. AOÇ, Ankara'nın, Türkiyenin tarihi değeridir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün, Cumhuriyet`in, kalkınma mücadelemizin mirasıdır. AOÇ, Ankara`nın, Ankaralıların nefesidir. AOÇ, Ankara`nın doğal yaşam alanıdır, akciğeridir. Hükümet inadından vazgeçmelidir" dedi.

KARAKUŞ: " MAHKEME TALANI BİTİRDİ"

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş ise devam etmekte olan 22 dava için de yürütmeyi durdurma kararı isteyeceklerini belirtti. AOÇ’de yapılan bütün çalışmaların durdurulmuş olması gerektiğini söyleyen Candan, "Hukuk, AOÇ’de son noktayı koydu ve talanı bitirdi. Başbakan’dan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’ten beklentimiz hukuku uymaları ve burada devam eden süreci durdurmalarıdır" dedi. Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak, mahkemenin 4 ana başlık altında değerlendirme yaptığını vurgulayarak, "Raporda nazım imar planı, plan notları, ulaşım şeması ve kent ekolojisi açısında ders niteliğinde bir değerlendirme yapılmış" dedi.

BEYAZ SARAY İÇİN İPTAL GELMİŞTİ

Ankara 11. İdare Mahkemesi Beyaz Saray olarak bilinen yeni Başbakanlık Binası’nın da bulunduğu araziyle ilgili olarak 7 hektarlık alanı sit statüsünden çıkaran Tabiat Varlıkları Bölge Komisyonu kararının yürütmesini daha önce durdurmuştu. Ancak belediye ekipleri binanın yapımına devam etmişti. İnşaat çalışmalarına gece geç saatlerde özel aydınlatmalarla devam eden ekiplerin, bu kararın ardından çalışmalarını durdurmaları bekleniyor.

Haberin Devamı