Gazete Vatan Logo

Gazi kaleler ayağa kalkıyor

Çanakkale Savaşları’nda boğazın güvenliğinde çok önemli yer tutan Gelibolu Yarımadası’ndaki Seddülbahir, Kilitbahir ve Bigalı kaleleri yapılan restorasyonlarla ayağa kaldırılıyor. Hedef, bölgeyi açık hava müzesi yapmak

Gazi kaleler ayağa kalkıyor

Tarihin en kanlı savaşları arasında yer alan ve Mehmetçiğin kahramanlığı sayesinde ‘Çanakkale Geçilmez’ destanının yazıldığı Çanakkale Savaşları’nda, Gelibolu Yarımadası’ndaki Seddülbahir, Kilitbahir ve Bigalı kaleleri de boğazın güvenliğinde çok önemli rol oynadı. 103 yıl önce ‘yedi düvel’e karşı Mehmetçik ile beraber karşı koyan kaleler, isabet eden top atışlarıyla gazi oldu. Savaşın yanı sıra coğrafi koşullar nedeniyle yorgun düşen kaleleri ayağa kaldırmak için ise Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı seferberlik başlattı.

Kilitbahir açıldı

Restorasyonu 7 yıl süren Kilitbahir Kalesi, Türkiye’nin ilk yaşayan müze kalesi olarak 18 Mart günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ziyarete açıldı. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462-1463 yıllarında yaptırılan Kilitbahir Kalesi’ndeki Sarı Kule ve 7 kattan oluşan Ana Kule’de, Piri Reis’in hayatından kale içindeki günlük yaşama, Osmanlı kalelerinin mimarisinden savunmasına, ticaretten ibadete kadar her şey bugünün teknolojisiyle ziyaretçilere anlatılıyor.

Haberin Devamı

Restorasyonda sona gelindi

Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Seddülbahir Kalesi, aradan geçen zaman diliminde savaşın yorgunluğunun yanı sıra doğa koşullarına da yenik düşerek zarar gördü. 2015’te başlatılan restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarında sona gelindi. 103 yıl önce Çanakkale Savaşları sırasında ‘3. Kolordu Esliha (Silah) Tamirhanesi’ olarak kullanılan 197 yıllık tarihi Bigalı Kalesi de ayağa kaldırılıyor. 20 Ocak 2017’te başlanan restorasyonun 18 milyon liraya mal olacağı belirtilirken, çalışmaların kısa süre içinde tamamlanması planlanıyor.

Kalelerin şehri

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Çanakkale, dünya’da ve Türkiye’de içinde en fazla kaleyi bulunduran şehir. Gelibolu Yarımadası’ndaki hedefimiz bu tarihi alanı, dünyanın en çok ziyaret edilen açık hava müzesi haline getirmek. Biz bunu başaracağımızı düşünüyoruz. Coğrafyamız, tarihimiz, geçmişimiz, arazi ve şartlar müsait” dedi.