Gazete Vatan Logo

Filyasyon nedir, kelime anlamı? Corona virüsü kapsamında yapılan filyasyon çalışmaları nasıldır? Filyasyon ekibi ne demek, ne işe yarar?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından vaka artış hızının düşüşe geçmesini Filyasyon yöntemi ile sağladıklarını belirterek, "Bu kelimeyi unutmayacaksınız" dedi. Tüm Türkiye o yöntemi merak etti. Peki, Filyasyon nedir, nasıl yapılır? Filyasyon neden önemli? İşte Filyasyon yöntemi hakkında merak edilenler…

Filyasyon nedir, kelime anlamı? Corona virüsü kapsamında yapılan filyasyon çalışmaları nasıldır? Filyasyon ekibi ne demek, ne işe yarar?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından vaka artış hızının düşüşe geçmesini Filyasyon yöntemi ile sağladıklarını belirterek, "Bu kelimeyi unutmayacaksınız" dedi. Tüm Türkiye o yöntemi merak etti. Peki, Filyasyon ne demek, nasıl yapılır? Filyasyon neden önemli? İşte Filyasyon yöntemi hakkında merak edilenler…

Türkiye’nin corona virüsle mücadelesi sürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından vaka artış hızının düşüşe geçmesini Filyasyon yöntemi ile sağladıklarını belirtti. Vakaların sayısının tüm dünyada arttığına işaret eden Koca, yöntemlerde benzerlik olsa her ülkenin kendi mücadelesini kendi şartlarında verdiğini söyledi. Koca, vaka sayılarının ve verilerin pek çok ülkede tartışma konusu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de salgında tespit edilen her olay, sizin gözünüzün önündedir. Hatta diyebilirim ki tablonun olumsuz yönü tam, olumlu yönleri ise kısmen gözünüzün önündedir. Hastalık Amerika'da 11. haftada, İspanya'da 9. haftada, İtalya'da 8. haftada, Almanya ve Fransa'da 10. haftada, Çin'de 7. haftada, bir haftada görülen en çok vaka sayısına ulaşıldı. Türkiye'de ise hastalığın bir haftada en çok vaka sayısına ulaşması 4. haftada gerçekleşti. Yani, 4. haftada Türkiye'de vaka artış hızı düşüşe geçti."

Haberin Devamı

SALGINLARIN KONTROLÜNÜN TEMEL TAŞI: FİLYASYON

Bakan Koca, Filyasyon yönemiyle virüsün yayılma gücüne karşı şu anki şartlarda yayılma hızını kontrol altına aldıklarını söyledi.Tüm Türkiye o yöntemi merak etti. Peki, Filyasyon nedir, nasıl yapılır? Filyasyon neden önemli? Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel filyasyon yönetimini anlattı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın corona virüs mücadelesini 'Filyasyonla başardık' dedi. Peki, ‘Filyasyon’ ne olduğunu Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel açıkladı.

FİLYASYON NEDİR? SAĞLIKTA FİLYASYON NASIL YAPILIYOR?

Prof. Dr. Levent Yamanel, “Filyasyon bir defa pozitif çıkan vakanın etrafını yani ona temas etmiş olanları bizim ekiplerimiz tarıyor bu temaslının temaslılarını da tarıyorlar baya büyük bir çember taranıyor. Ve bu hastalığa yakalanmışlar mı bakıyorlar ve onları da izolasyon altına alıyorlar. Bu da salgın sınırlamasında en önemli stratejilerden bir tanesi bu, bunu yaptığımız için zaten vaka sayı hızlarımız yavaş yavaş azalmaya başladı. Bu durum salgınların kontrolünün temel taşıdır. Özellikle İstanbul’da çok fazla miktarda bu konu ile ilgili ekip oluşturuldu.” dedi.

Haberin Devamı

FİLYASYON EKİBİ NASIL GÖREV YAPIYOR?

Aslında bir çeşit iz sürme olan filyasyon sürecinin halk sağlığı birimleri tarafından yönetiliyor. Filyasyon ekibi olası temaslı olan kişileri saptıyor. 2 gün içerisinde vakaların kimlerle temas ettiğini bularak, bu kişilerin hastalık belirtisi gösterip göstermediğini gözleniyor.

Filyasyon ekibi koruyucu kıyafetleriyle tanı konulan hastalarının hikayelerini dinledikten sonra tek tek semptomları olan kişilerle temasa geçiyor ve bu kişileri yaşadıkları yerlerde ziyaret ediyorlar. 48 saat içinde vaka görülen hastanın çevresinde tarama yapılıyor. Sonrasında çağrı merkezinde yer alan ekipler de temas sağlanan kişilere 14 gün boyunca yakından takip ediyor. Çağrı merkezi corona virüs semptomu gösteren veya hastalık teşhisi konulan kişileri her gün arıyor, şikayetleri ve belirtileri var mı yok mu gibi soruları soruyorlar. Bu süreç 14 gün sürüyor.

Haberin Devamı