Gazete Vatan Logo

Fetih ihtişamı!

İstanbul, fethinin 562’nci yılını ihtişamlı bir şölenle kutladı. Özel kurulan Türkiye’nin en büyük sahnesinde 562 kişilik Mehteran Birliği hilal çizdi, Türk yıldızları nefes kesti, havai fişekler patladı

Fetih ihtişamı!

İstanbul’un fethinin 562’nci yılı için Yenikapı Etkinlik Alanı’nda yapılan Fetih Şöleni, nefes kesen gösterilere sahne oldu. “Yeniden diriliş, yeniden yükseliş ve yeni Türkiye için fethin 562. yılında Yenikapı’da buluşuyoruz” sloganıyla düzenlenen kutlamalar için vatandaşlar, özellikle Zeytinburnu ve sahil yolundan, toplu taşıma araçları ve vapurlarla etkinlik alanına geldi. Yaklaşık iki milyon kişinin izlediği tahmin edilen şölene için özel bir sahne hazırlanmıştı. Boyutu 18’e 100 metre olan bu sahnenin tam ortasında 500 metrekarelik özel bir led ekran kuruldu. Bu ekranda İstanbul’un fethini anlatan bir film gösterildi.

Osmanlı Birliği

Daha önceki fetih kutlamalarında ve dünyanın birçok yerinde çeşitli etkinliklerde sahne alan 84 kişilik Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği, gösterinin tam kalbinde yer aldı. Geçen yıllara farklı olarak bu yıl ilk kez TSK Mehteran Birliği’ne 478 kişilik Osmanlı Tarihi Birliği eşlik etti. İstanbul’da görev yapan 478 erden oluşturulan birlik için özel kıyafetler hazırlandı. Sahne, 562 askerin hilal şeklinde dizilerek marşlarını çalabilmesine imkân verecek şekilde oluşturuldu.

Haberin Devamı

9 katlı mehter

Ankara’daki törenlerde en fazla 200 kişiyle marşlar çalan bu ekip, “9 katlı mehter” olarak ifade ediliyor. Bu, “Ekipte her enstrümandan 9 adet var” demek. Şölen için bir ay hazırlık yapan ekip, yarım saat boyunca üç tur halinde gösteri sundu. Gösterinin finalinde ise Hücum Marşı çalındı. Türk Hava Kuvvetleri’nin süpersonik akrobasi timi Türk Yıldızları da nefes kesen bir gösteri yaptı. Şölen havai fişek gösterisiyle tamamlandı.

ŞÖLENDEN NOTLAR...

Alana 120 kapıdan girildi 1 milyon bayrak dağıtıldı

- 2 milyonluk alan tıklım tıklım doldu.

- Türk bayrakları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarını taşıyan vatandaşlar, alana 120 kapıdan giriş yaptı.

- Engelli vatandaşlar ve yabancı misafirler, kendileri için ayrılan özel kapıdan alana giriş yaparak protokolün yanındaki bölümde programı takip etti.

- Alanda sanatçı ve Ak Parti İstanbul milletvekili adayı Uğur Işılak’ın sözlerini yazdığı “Recep Tayyip Erdoğan” şarkısı çalındı.

Haberin Devamı

- Alana gelen çevre yollara kurulan tezgahlarda Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet, Mursi fotoğraflarının yer aldığı atkı, kupa, bayrak satıldı.

- İki çadır hastanesi, 10 sağlık noktası, 70 ambulans, 600 sağlık personeli hazır bulunduruldu.

- Alana 6 mescit, tuvaletler, 20 su dağıtım noktası kuruldu.

- Şölen boyunca İngilizce, Arapça, İspanyolca, Fransızca ve Rusça tercüme yapıldı.

- Alanın değişik yerlerine, Fatih Sultan Mehmet, Mustafa Kemal Atatürk, Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun posterleri ile Türk bayrakları asıldı.

- Gösterilerin rahatça izlenmesi için farklı alanlara 9 dev ekran kuruldu.

- İDO’nun Yenikapı’dan Bursa ve Yalova ile şehir içinde yapılan bazı seferlerinin saatleri, şölen dolayısıyla revize edildi. Bazı seferler iptal edilirken, yerlerine ek seferler konuldu.

- Vatandaşların bir kısmı hasır ve sandalyelerle geldi, alanın arka kısmında bulunan yeşil alanda oturarak piknik yaptı.

Haberin Devamı

- Kutlama alanı içinde 1 milyon Türk bayrağı dağıtıldı. Yağmur ihtimaline karşı ise 20 bin yağmurluk hazır bekletildi.

Polis herkesi kameraya aldı

Fetih kutlamaları için Yenikapı’ya gelenler saat 15.30’da içeri alınmaya başladı. Yenikapı’ya İstanbul’un tüm ilçelerinden görevli halk otobüsleri tarafından yolcu taşınırken meydana Haliç, Üsküdar ve Kadıköy’den ücretsiz vapur seferleri düzenlendi. Saat 17.00’da alanın yarısı dolarken 18.00’da alan tamamen doldu. 18.30’dan sonra ise alana gelenler doluluk nedeniyle kapılardan içeri alınmadı. Yaklaşık 10 bin kişi alan dışında kaldı. Polis tüm kapı girişlerinde kurduğu kameralar ile alana girenleri kayıt altına aldı.