Gazete Vatan Logo

Fen-Edebiyat öğrencilerinden eylem

YÖK’ün, Fen Edebiyat Fakülteleri’nde pedagojik formasyon eğitiminin kaldırılmasına yönelik kararının üniversite rektörlüklerine gönderilmesinin ardından Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğrencileri protestoda bulundu. Ellerinde ‘Baba Beni Okuldan Al, Öğretmen Olamıyorum’ yazılı pankartlar taşıyan öğrencilerle görüşen Rektör Muzaffer Elmas, öğrencilerin haklı olduğunu ve konunun Üniversite Senatosu’nda gündeme getirileceğini söyledi.

SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi’nde öğrenim gören yaklaşık 150 öğrenci, Rektörlük önünde toplanarak YÖK’ün aldığı kararı protesto etti. Rektör Muzaffer Elmas, öğrencilerin yanına giderek şikayetlerini dinledi. Konunun perşembe günü yapılacak senato toplantısında gündeme getirileceğini dile getiren Rektör Elmas, öğrencilerin oluşturacağı bir heyetle senato toplantısından önce görüşeceğini belirtti.

"HAKLILAR"

Öğrencilerin alkışları eşliğinde makamına dönen Rektör Muzaffer Elmas, "Milli Eğitim Bakanımız göreve başladıktan sonra öğretmen ihtiyaçları ve fazlasıyla ilgili bir analiz yapıldı. YÖK’le paylaşılarak böyle bir karar çıktı. Bu karar konusunda bizim bir dahilimiz olmadı. Ancak burada Fen Edebiyat fakülteleri özellikle formasyon konusunda belirsizlik olduğu için etkilendiler. Haklılar bu konuda. Bizler de bu konuyu muhakkak ki senato gündemine alacağız. Olabilecek çözümleri YÖK’e ileteceğiz. Neticede hepsi yükseköğretim kurumunun öğrencileri. Sonuçta yalnızca Eğitim fakültelerine değil, Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerine de istikamet konusunda neler yapacağını hep beraber bakacağız. Öğrencilerin bu konudaki duyarlılığı çok normal bir şey. Neticede bazı öğrencilerle konuşuyoruz bu fakültelere öğretmen olmak için gelmişler. Ben bunun kalkacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

"YÖK’ÜN KARARINI KINIYORUZ"

Rektör Muzaffer Elmas’ın yanlarından ayrılmasının ardından protestolarına devam eden öğrenciler adına açıklama yapan Erhan Hoşgel, şunları söyledi:

"Bugün burada toplanmamızın sebebi kazanılmış olan bir hakkın gasp edilmesine karşı Sakarya Üniversitesi öğrencileri olarak sesimizi duyurmak ve tepkimizi göstermektir. Sizlerin de bildiği gibi Yükseköğretim Kurulu, 5 Nisan 2012 günü yapılan toplantıda alınan karar gereği Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerine pedagojik formasyonu ve eğitim fakültelerinin bazı bölümlerinin ikinci öğretimlerini kaldırdığını duyurdu. 21 Mart günü Öğretmen Çalışma Grubu’nun yaptığı çalışmaya atıfta bulunulan kararın sebebi olarak bu bölümlerde ortaya çıkan öğretmen fazlalığı gösterildi. Fen Edebiyat Fakültesi 1932’den beri öğretmen yetiştirmekte ve 1982 Anayasası’na kadar fakültenin öğretmen olma hakkının korunduğu bilinmektedir. Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin öğretmen olma haklarının önünü kesmek için YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı bu kararı almıştır. Ülkemizde bu kadar öğretmen açığı bulunmasına rağmen bu kararın alınması gülünçtür. YÖK’ün böyle bir karar almasının altında yatan temel sebep öğretmenleri ücretli birer köle haline dönüştürmek istemesidir. Bu kadar öğretmen açığı varken Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin kazanılmış bir hakkı olan formasyonu kaldırması, bu fakülteden mezun olan ve şu anda öğrenim gören 200 bin öğrenciyi işsizliğe itmekte ve bizi mağdur etmektedir. Biz Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat öğrencileri olarak bu mağduriyetin derhal giderilmesini, mevcut bütün öğrencilerin formasyon almasını talep ediyoruz. YÖK’ün aldığı bu kararı kınıyoruz"

Karar geri çekilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyleyen öğrenciler üzerinde ‘Baba Beni Okuldan Al, Öğretmen Olamıyorum’, ‘Yarınları Öldürme Kurumu’, ‘Ayrıcalık Değil, Adalet İstiyoruz’, ‘Taklacı YÖK’, ‘Diplomalı İşsiz Olmak İstemiyoruz’ yazılı pankartlar taşıdı.

Haberin Devamı