Gazete Vatan Logo

Fay hattı nedir? Fay hattı kırılması ne demek, fay hattı haritası sorgulama e devlet ile nasıl yapılır?

Düzce'de saat 04.08'de 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Gölyaka ilçesi olan depremde panik nedeniyle 1'i ağır 50 kişi yaralandı. Söz konusu depremin ardından “Fay hattı nedir? Fay hattı kırılması ne demek?” sorularına yanıt aranıyor. İşte fay hattı hakkında merak edilenler…

Fay hattı nedir? Fay hattı kırılması ne demek, fay hattı haritası sorgulama e devlet ile nasıl yapılır?

Düzce dün gece 5,9'luk bir deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 04.08'de merkez üssü Düzce'nin Gölyaka ilçesinde 5,9 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. İlçedeki depremin derinliğiyse 6,81 kilometre. Peki, Fay hattı nedir? Fay hattı kırılması ne demek, fay hattı haritası sorgulama e devlet ile nasıl yapılır?

Fay hattı nedir?

Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji biriktirir. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar. Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere FAY adı verilir.

Birbirlerinin hareketini engelleyen levhalar arasında sürtünme başlar. Levhaların birbirlerine sürtünmesi sırasında, büyük kaya kütlelerinin arasında kalan “fay” adını verdiğimiz zayıf yerler zorlanırlar ve buralarda gerilme enerjisi birikir.

Zorlanma ve sürtünmenin etkisiyle kısa bir zaman içerisinde çok şiddetli bir kırılma ve hareket ortaya çıkar. Oluşan ilk harekete “deprem” (ana şok), şiddetli sarsıntının etkisiyle o bölgedeki yer kabuğunun zayıf diğer kısımlarının kırılmasına da “artçı depremler” (artçı şoklar) denir.

Haberin Devamı

Fay hattı kırılması ne demek?

İki kıta sahanının birbirine zıt yönlerde sürtünmesi sonucu oluşan yapıya fay denilmektedir. Diğer ismi de kırık olarak tanımlanmıştır. Bu kırıklar uzunlukları boyunca iki ayrı blok halinde yer değiştirirler. Bu zorlanma ve sürtünmenin etkisinden dolayı çok şiddetli bir hareket ortaya çıkar.

AFAD'IN E-DEVLET ÜZERİNDEN GÖRÜNTÜLENEBİLEN HARİTASI İÇİN TIKLAYINIZ

MTA'NIN FAY HARİTASINI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ