Gazete Vatan Logo

Elazığ'da tacize uğrayan kızlar ifade için aranıyor!

ELAZIĞ’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Harput Bakım, Sosyal ve Rehabilitasyon Merkezi’nde cinsel istismara uğrayan 4 kızın 18 yaşını doldurmaları üzerine, bulundukları merkezden ayrıldıkları ortaya çıktı. Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı, ifadelerine başvurmak için mağdur kızların adreslerini tespit etmeye çalışmalarını sürdürüyor. Olayla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 3 müfettişi ile Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Temindar Aytekin, kente gelerek çalışmalara başladı.

Elazığ’daki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Harput Bakım, Sosyal ve Rehabilitasyon Merkezi’nden kaçan ve jandarma tarafından yakalanan S.E., B.E., E.K ve E.A. adlı 4 kız, ifadelerinde merkezde cinsel taciz ve şiddete maruz kaldıkları için kaçtıklarını söyledi. İddialar üzerine inceleme başlatan jandarma, kızların 2007-2013 yıllarında cinsel istismar, taciz ve şiddete maruz kaldığını belirledikten sonra hazırladığı fezlekeyi Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Başsavcılığın olayla ilgili başlattığı soruşturma sürerken, cinsel istismara uğrayan kızlar başka illerdeki merkezlere gönderildi. Ancak bu kızların 18 yaşını doldurdukları için merkezlerden ayrıldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmayı Başsavcı Vekili Sinan Ünal başkanlığındaki Çocuk ve Kadın Hakları Komisyonu tarafından sürdürüyor. Jandarma Komutanlığı’nın gönderdiği fezleke ile ihbarlar elinde bulunan komisyon, cinsel istismara uğrayan kızların şu anda bulundukları adresleri tespit etmek için çalışıyor. Bu konuda yazışmaları yapan savcılık, adresleri tespit ederek, kızların ifadesine başvuracak.

MÜFETTİŞLER ELAZIĞ’DA

Elazığ Valiliği, olayın ardından merkez müdürü ile 2 personeli dün görevden almasının ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın görevlendirdiği 3 müfettiş ile Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Temindar Aytekin, dün gece kente gelerek bugün çalışmalara başladı. Bugün Harput Bakım, Sosyal ve Rehabilitasyon Merkezi çevresine büyük sessizlik hakim olduğu gözlendi.

Haberin Devamı

CHP’Lİ TANRIKULU, MECLİS’E TAŞIDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Harput Bakım, Sosyal ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kızları cinsel istismara uğramasını Meclis’e taşıdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yazılı yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tanrıkulu, olayın özetini yaptıktan sonra şu soruları yöneltti:

* Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Elazığ’da öğrenci yurdunda taciz iddiaları ile ilgili olarak 3 müfettişin görevlendirildiğini ve tüm yurt personelinin görevden alındığını açıklamıştır. Görevden alınan tüm yurt personeli daha sonra başka yurtlarda görevlendirilecek midir?

* Yurdun müdür yardımcısı ve psikoloğunun da tacizleri raporladığı ama yetkililerin ’sessiz’ kalması sonucu 2007-2013 yıllarında cinsel istismar, taciz ve şiddete maruz kalan çocuklara acil olarak fiziksel ve psikolojik destek sağlanacak mıdır?

* İntihara kalkışan 2 kız çocuğunun ve akıl hastanesinde bir süre tedavi gören bir kız çocuğunun akıbeti ne olmuştur?

* Merkezin müdürü Ş.C’nin taciz ve cinsel istismara şahit olmadığını belirttiği iddiası doğru mudur? İddia doğru ise, yurdun müdür yardımcısı ve psikoloğu tacizleri raporlarken merkezin müdürü Ş.C taciz ve cinsel istismara şahit olmadığını nasıl belirtmektedir?

Haberin Devamı

* Ayrıca merkezin müdürü Ş.C’nin "Eski bir mevzu. Adı geçen kızlar ve biri hariç suçlanan personel de artık merkezde kalmıyor’ dediği iddiası doğru mudur? İddia doğru ise, yaşanan taciz ve istismarların eski bir mevzu olarak gösterilmesi ve geçiştirilmeye çalışması kabul edilebilir bir durum mudur?

* Merkezin müdür yardımcısı Z.K’nın tacizlere şahit olduğu ve çalışanlardan A.S.’nin, kız çocuğu E.K.’ye cinsel tacizlerde bulunduğunu gördüğü, merkez personeli N.Y. ile şirket personeli S.D.’nin kurumun banyosunda kızlarla cinsel birliktelik yaşadıklarını, yakalanmamaları için birbirlerine gözcülük yaptıklarını da takiple tespit ettiği ve durumu merkezin müdürü Ş.C. ile Sosyal Hizmetler İl Müdürü Z.A.K.’ya ilettiği ancak merkezin müdürünün, ’Bana yakın olduklarını düşündüğün personeli kurumdan uzaklaştırmak istiyorsun’ diyerek konuyu geçiştirdiği iddiası doğru mudur?

Haberin Devamı

* 2002-2015 yılları arasında 12 Mart tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre kaldıkları Bakım, Sosyal ve Rehabilitasyon Merkezlerinde cinsel istismar, taciz ve şiddete maruz kalmaları sebebi ile şikayette bulunan kız ve erkek çocuklarının sayısı nedir?

*2002-2015 yılları arasında 12 Mart tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre Bakım, Sosyal ve Rehabilitasyon Merkezlerinde cinsel istismar, taciz ve şiddet uygulamaları sebebiyle görevden alınan personel ve yönetici sayısı nedir?

* AKP Hükümeti, Bakım, Sosyal ve Rehabilitasyon Merkezlerinde yaşanan ve toplumun tüm kesimlerinde derin infial yaratan bu olaylardan sonra etkili, kalıcı ve sürekli nitelikte olacak tedbirler alacak mıdır?

* Bakım, Sosyal ve Rehabilitasyon Merkezlerinde yaşanan cinsel istismar, taciz ve şiddet ve bu duruma benzer konularda defalarca kez yazılı soru önergesi vermiş olmama rağmen, sorulara ya hiç cevap gelmemesi ya da gelen cevapların açıklayıcı ve bilgilendirici nitelikte olmamasının sebebi bu tür olayların ortaya çıkmasını engellemek için midir?

* 2002-2015 yılları arasında 12 Mart tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre Bakım, Sosyal ve Rehabilitasyon Merkezlerinde cinsel istismar, taciz ve şiddet uygulamaları sebebiyle haklarında dava açılan personel ve yönetici sayısı nedir? Davaların akıbeti ne olmuştur?