Gazete Vatan Logo

Dünya Türkiye’deki 12 çocuğu arıyor!

ABD ve Avrupa ülkelerinde ebeveynleri tarafından kaçırılan ve 12 çocuğun iadesi için ülkelerin Adalet Bakanlıkları Türkiye’den yardım istedi. Lahey sözleşmesine taraf olan Türkiye’de yoğun bir takip başlatıldı.

Dünya Türkiye’deki 12 çocuğu arıyor!

Amerika, Fransa, Finlandiya ve Moldova’nın Adalet Bakanlıkları, Türkiye’nin de taraf olduğu Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Veçhelerine Dair Lahey Sözleşmesi’ni gerekçe göstererek anne veya babaları tarafından kaçırılan 12 çocuğun Türkiye’de olduklarına dair istihbarat verilerini Türk makamları ile paylaştı. Ülkeler, aranan çocukların bulunarak iadelerini istedi.

Ülkelerin gönderdiği istihbarat ve ihbar verileri arasında vahim nitelikte iddialar da var. Bunlardan bazılarında çocukların işkence altında zorla tutuldukları belirtilirken bazılarında ise çocukların Suriye sınırında zorla tutulduğu bilgileri de yer alıyor. Adalet Bakanlığı, 12 çocuğun bulunması ile ilgili paylaşımları İçişleri Bakanlığı’na ileterek gereğinin yapılmasını istedi. İçişleri Bakanlığı ise Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı bünyesinde soruşturma başlatıldı. Tüm illerde devlet okulları ve özel okullar ile özel ve devlet hastaneleri, oteller gibi yerler, ocukların olabileceği belirtilen adresler taranıyor. İşte o çocuklardan bazıları ve hikayeleri.

Haberin Devamı

Asiya Türkiye’de

Fransa’dan iletilen bir dosyada ise Fas’lı Mounir Enniou ile Fransız Anne Loure Lemesle’nin şimdi 7 yaşında olan kızları Asiya var. İddialara göre anne Loure Lemesle’nin 2014’te 1 yaşındaki küçük kızı Asiya’yı da alarak Türkiye’ye kaçtı.

FBI adres verdi!

Amerikalı Rebeca Downey ile Suriye uyruklu Ahmed Abdalla Kandil’in evlilikleri 2013 yılı sonunda bitti. Baba, Ahmed Kandil, velayet davası devam ederken 10 yaşındaki oğlu Belel ile 16 yaşındaki kızı Amina’yı da yanına alarak ülkeyi terk etti. Anne Rebeca Downey uzun yıllar çocuklarından bir haber alamanın umuduyla beklerken, FBI -email hesabı takibiyle IP adreslerinin Hatay’dan sinyal verdiğini tespit etti. Detaylı incelemede ise mail hesaplarına giren kişinin isminin Suriye uyruklu Imad O. olduğu bilgisi Türk makamlarına iletti. Bu kişinin ise Hatay Reyhanlı’daki adresleri de belirlendi. Ancak çocuklara dair bir iz bulunamadı.

Annesi öldü babayı göremiyor

Amerikalı caz gitaristi Donovan Mixon, 2000’li yıllarda Türkiye’de Bilgi Üniversitesi’nde gitar ve kulak eğitimi dersleri veriyordu. Ancak, 2011 yılında hayatı tamamen değişti. Eski eşi Şule Hızal, yakalandığı hastalık sonrası hayatını kaybetti. Baba Mixon 2 yaşındaki oğulları Ozan Barrie için velayet davası açtı. Mahkeme, Haziran 2012’de çocuğun velayetini Mixon’a verdikten birkaç gün sonra Hızal ailesi Ozan’la birlikte ortadan kayboldu. Mixon o günden beri oğlunu arıyor. Hizal ailesinin tespit edilen İstanbul Halkalı ve İzmir’deki adresleri kontrol edildi ancak küçük Ozan’ın izine rastlanılmadı.

Haberin Devamı

İŞKENCE İDDİASI

Türkiye’ye Amerika’dan gönderilen bir başka dosyada da vahim iddialar var. İddialara göre halen Amerika’da bulunan ve sığınma talebinde bulunan Suriye vatandaşı Yaser Alkoud, Laila Aldakhialla ile çocukları Maria (12), ikizler Alrahman (9 ve Almalik (9) ve Ahmad’i (8) annelerinden kaçırarak Türkiye’ye getirdi. Amerika’da yaşayan anne çocukların son olarak Küçükçekmece Tevfik Bey Mahallesi Merkez Caddesi üzerindeki bir evde kaldığını savcılığa iletti. Anne Laila Aldakhialla, çocuklarının üvey anneleri ve halaları tarafından işkence edilerek zorla tutulduklarını gönderdiği bir mektupla da yetkililere bildirdi. Küçükçekmece Savcılığı talimatı ile polis belirtilen adresi kontrol etti. Ancak ailenin bu adreste olmadığı tespit edildi. Alkoud ailesinin kaçak yollarla Avrupa’ya gittiği üzerinde duruluyor.

Haberin Devamı

Finlandiya’dan kaçırıldı

Anne ve babaların anlaşmazlıkları nedeniyle ebeveynlerinden ayrı kalan bir başka çocuk hikayesi ise Finlandiya’dan geldi. Finli yetkililer Faslı baba Radouanne Karbab’ın iki yıl önce 4 yaşındaki oğulları Karim Karbab ‘ı da alarak ülkeyi terk ettiğini iletti. Yetkililer yerel güvenlik güçlerinin yaptıkları incelemelerde baba Karbab ile çocuğunun Türkiye’ye gittiğinin o dönemde tespit edildiğini belirterek çocukla ilgili yeniden araştırma yapılması istendi.

Moldovalı anne 3 çocuğunu arıyor

Moldova Vatandaşı Olga Stavrachi, ayrıldığı Suriyeli kocası Ali Mahlam’ın ayrıldıktan sonra mahkemenin velayetlerini verdiği çocukları Rihana, Raian ve Fahraldin’in baları tarafından Türkiye’ye kaçırıldığını belirterek ülkesinde şikayetçi oldu. Ali Mahlam’ı 2015 yılında Gaziantep’e kaçırdığının tespit edildiği iletildi. Hatta çocuklardan birini Gaziantep’te Karamış’taki bir okula kaydettirdiği bilgisine ulaşıldı.

Haberin Devamı

Lorin’i babası kaçırdı

Diyarbakırlı Suat Kömekçi, yurt dışında yaşadığı zaman içerisinde tanıştığı Fransız vatandaşı olan Arap asıllı Zahira Ali Qualla ile evlendi. Çift dört yıl sonra anlaşmalı olarak boşandı. Mahkeme velayeti anne Zahira’ya verdi. 2013 yılında ise iki yaşındaki kızı Lorin’i görmeye gelen Suat Kömekçi, çocuğu bir daha geri getirmedi. Bir yıl boyunca küçük Lorin ile babasının izine restlanılamadı. Kömekçi ile küçük kızının önce İtalya’ya daha sonra ise Almanya’ya ve tekrar Türkiye’ye götürdüğü belirlendi. Kömekçi’nin Küçükçekmece ve Şenlikköy Menekşe Mahallesi civarında olabileceği ile ilgili adres bilgileri Türk polisine iletildi ancak sonuç alınamadı.