Gazete Vatan Logo

Dünya Sanat Günü kutlanıyor! Evden online olarak katılabileceğiniz sanat etkinlikleri…

Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan, Dünya Sanat Günü olarak kutlanıyor. UNESCO Uluslararası Günleri arasında yer alan “Dünya Sanat Günü” bu yıl corona virüs nedeniyle evlerde kutlanacak. Peki, Dünya Sanat Günü ne zamandan beri kutlanıyor? Büyük sanat dehası Leonardo da Vinci kimdir? İşte Dünya Sanat Günü’nde evden online olarak katılabileceğiniz sanat etkinlikleri…

Dünya Sanat Günü kutlanıyor! Evden online olarak katılabileceğiniz sanat etkinlikleri…

Dünya Sanat Günü 60'ı aşkın ülkede, 15 Nisan'da kutlanıyor. Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan’da kutlanan etkinlikler bu yıl evden gerçekleştirilecek. Peki, Dünya Sanat Günü ne zamandan beri kutlanıyor? İşte Dünya Sanat Günü’nde evden online olarak katılabileceğiniz etkinlikler…

DÜNYA SANAT GÜNÜ (WORLD ART DAY)

Dünya Sanat Günü, her yıl Nisan ayının 15. günü kutlanan, sanat etkinlikleri düzenlenip cadde ve sokakların sanat eserleri ile süslenildiği bir gün olarak kabul edilir. 2012 yılı itibarıyla kutlanmaya başlanmıştır.

Türk sanatçı ve Ulusal Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Başkanı Bedri Baykam, International Associations of Art (IAA), (Uluslararası Sanat Derneği)'ın 2011 yılında Meksika'da yapılan genel kuruluna Türkiye temsilcisi olarak katılmıştır. Baykam, toplantıda Leonardo da Vinci'nin doğum günü olan 15 Nisan'ın Dünya Sanat Günü olarak kutlanmasını önerdi. Bu öneri çoğunluk oyu alarak, her yıl 15 Nisan tarihinde World Art Day (WAD) olarak kutlanılması kararı alındı.

İlki 15 Nisan 2012 tarihinde yapılan kutlamalar İstanbul’da Abdi İpekçi caddesinde kurulan sahnede yapıldı. Ayrıca Maçka Demokrasi Parkı'nda bulunan UPSD Sanat Galerisi'nde gerçekleşen Dünya Sanat Günü Sergisi de gerçekleştirildi. Sokak tiyatrosu, dans - müzik, Resim - Fotoğraf - Heykel - Seramik, Sinema, Müzik, Bildiri, Söyleşi, Edebiyat ve Tiyatro sanat dallarında kutlamalar ve gösteriler yapılmıştır. Ancak bu yıl corona virüs nedeniyle Dünya Sanat günü evde kutlanıyor.

Haberin Devamı

İşte evden katılabileceğiniz Dünya Sanat Günü etkinlikleri:

WALLACE HARTLEY ÖDÜLLERİ CANLI YAYINDA!

Dünya Sanat Günü “Wallace Hartley” ödülleri bu yıl instagram canlı yayınında verilecek. Tören saat 20:00’den itibaren Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Başkanı Bedri Baykam’ın resmi instagram hesabı üzerinden canlı olarak yayınlanacak. UPSD bu yıl ilk resmi kutlama için 6 dakikalık bir Dünya Sanat Günü mini belgeseli hazırlayarak dünya ile paylaşacak.

Wallace Hartley ve grubu 1912 yılında trajik bir şekilde batarak 1514 kişini ölümüyle sonuçlanan Titanik faciasında, dev gemi sulara gömülene kadar vazgeçmeden çalmaya devam etmiş, bu olay korkunç dramın en unutulmaz anekdotu olarak tarihteki yerini almıştı.

Haberin Devamı

‘BİLL VİOLA: GEÇİCİ’ SERGİSİ DİJİTALDE

Video sanatının öncü isimlerinden Bill Viola'nın İstanbul'daki ilk kişisel sergisi olan sergi, Google Arts & Culture platformu üzerinden izlenebilecek. Borusan Contemporary'de 13 Eylül'e kadar sergilenmeye devam edecek serginin online gösteriminde sanatseverler, sergi alanlarını gezebilecek ve eserleri inceleyerek sanatçının üretimi hakkında ayrıntılı bilgiye erişebilecekler.

Borusan Contemporary, daha önce Google Arts & Culture sayfası üzerinden, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu'ndaki eserleri ve "Mika Tajima: Esir", "Uvertür: Borusan Sanat Çağdaş Koleksiyonu'ndan Seçki", "Üvercinka ve Universal Everything: Akışkan Bedenler" isimli geçmiş dönem sergilerini ziyarete açtığını duyurmuştu.

AKADEMİSYENLER ‘SARABANDE’ ESERİNİ YORUMLADI

Maltepe Üniversitesi Konservatuvarı akademisyenlerinden oluşan Maltepe Üniversitesi Ev Orkestrası, 15 Nisan Dünya Sanat Günü'nde evlerinden George Frideric Handel'in unutulmaz ‘Sarabande’ adlı eserini çeşitli enstrümanlarla yorumladı.

Haberin Devamı

LEONARDO DA VINCI KİMDİR?

Leonardo di ser Piero da Vinci 15 Nisan 1452’de Floransa’da doğdu. Avrupa’daki modern isimlendirme kurallarından önce adı Leonardo di ser Piero da Vinci’dir. Bu adın manası, Vinci’li üstad Piero’nun oğlu Leonardo’dur.

Da Vinci, ilk öğrenim yıllarında aritmetik ve geometride öğretmenlerinin sorduğu sorulara şaşırtıcı cevaplar verecek kadar iyiydi. Bu yeteneği ile küçük yaşlarda da dikkat çekiyordu. Çocukluk yıllarında yapmaktan en keyif aldığı iş resim çizmekti. Yalnızca resim çizmiyor, aynı anda lir de çalıyordu. Babası ondaki yetenekleri fark edince, onu Floransa’nın en önemli atölyelerinden birine çırak olarak verdi.

14 yaşına kadar Vinci’de yaşadı büyükanne ve büyükbabasının yanında yaşadı. İkisi de ard arda ölünce Floransa’ya gitti. O donemde evlilik dışı çocukların üniversiteye gitmesi yasaktı ve maalesef Leonardo da babasının evlilik dışı bir ilişki sonucu dünyaya gelmiş bir çocuktu. Bu yüzden üniversitede okuma imkanı bulamadı.

Haberin Devamı

Dönemin ünlü heykeltıraşı Andrea del Verrocchio, Leonardo’nun resimlerinden etkilenip onu çırak olarak kabul etti. Burada yalnızca Verrocchio ile değil, Lorenzo di Credi ve Pietro Perugino gibi önemli sanatçılarla da çalışma fırsatı buldu. Leonardo lir çalmayı burada öğrenmişti.

Da Vinci, 1482 senesinde Floransa’yı terk etti. Dünyaca ünlü, dünya tarihinin en olağanüstü iş başvurusu olarak kabul edilen mektubunu bu dönemde Milano Dükü Sforza için yazdı. Bu olağanüstü mektup sonucunda 17 yıl boyunca Milano Dükü için çalıştı. Dük için yalnızca resim veya heykel yapmadı, aynı zamanda bina, makine ve silah tasarımları yaptı.

1485-1490 seneleri arasında doğa, mekanik, geometri, uçan makineler, kilise, kale ve kanal yapımı gibi alanlarda faaliyet gösterdi. Tüm bunların yanı sıra anatomi çalışmaları yaptı ve talebeler yetiştirdi.

1499 yılında Milano’yu terk etti, 16 yıl boyunca İtalya’da seyahat etti.

İnsanlık tarihinin en önemli resimlerinden biri olan Mona Lisa’yı bu dönemde yapmaya başladı. 1503 yılında yapmaya başladığı tahmin edilen Mona Lisa tablosunu resmi tamamladıktan sonra bile yanından hiç ayırmamış, tüm seyahatlerinde yanında götürmüştür.

1504 yılında babası ölünce Floransa’ya döndü.

1506 yılında, hayatının geri kalanında onun en yakın arkadaşı ve öğrencisi olacak olan, Kont Francesco Melzi ile tanıştı.

Leonardo da Vinci, 1513-16 seneleri arasında Roma’da yaşadı ve Papa için birçok projede yer aldı. Bu dönemde anatomi ve fizyoloji alanlarında çalışmaya devam etti. Fakat Papa, da Vinci’nin kadavralar üzerinde çalışmasını yasakladı.

1516 yılında Kral 1. Francis’ten Fransa’nın baş ressam, mühendis ve mimar olmak için davet aldı. Bu davete icabet eden da Vinci, Amboise yakınlarındaki Kraliyet Sarayı’nın hemen yanında kendisi için hazırlanan konağa yerleşti.

Anatomi çalışmaları, da Vinci’nin giderek daha çok üzerine yoğunlaştığı bir konu haline gelmişti. İnsan organizmasına, çalışma kurallarını merak ettiği mükemmel bir makine olarak yaklaşmıştır.

Gördüğü, gözlemlediği her şeyi çizerek açığa kavuşturuyordu. Yaptığı ayrıntılı çizimlerle anatominin detaylarını ortaya çıkarıyordu. Çizimleri, bazı ufak yanlışlıklara rağmen son derece nettir. Meşhur anne karnındaki bebek çizimi için inekleri incelemiş ve elde ettiği sonuçları insanlara uyarlamıştır. Papa insan anatomisi üzerine çalışmasını yasakladıktan sonra ise dolaşım sistemi üzerine yaptığı araştırmasını sığır kalpleriyle çalışarak devam ettirmiştir.

Leonardo da Vinci, 2 Mayıs 1519’da 67 yaşındayken Ambois’teki evinde yaşamını yitirdi. Kralın kollarında can verdiğine dair rivayetler vardır.

Son sözleri ise “Çalışmalarım olması gereken kaliteye erişmediği için Tanrıyı ve insanlığı gücendirdim.” olmuştur. Ambois’teki Saint Florentin Kilisesi’nde toprağa verilmiştir.