Gazete Vatan Logo

‘Dershaneler özgürleşir’

MEB'in açıklamalarına karşı konuştu

MEB Bakanı Nabi Avcı’nın dershanelere ruhsat verilmeyeceği ve MEB’in artık denetlemeyeceğini açıklamasına karşı Özel Eğitim Derneği Genel Başkanı Ahmet Akça, “MEB’in denetiminin kalkması dershaneleri özgürleştirir. Özel ders alınmasını engellemek hukuken mümkün değil” diyor.

Özel Eğitim Derneği (ÖZDER) Başkanı Ahmet Akça, MEB denetiminin dershanelerin üzerinden kalkmasını olumlu bulduklarını ve bunun dershaneleri özgürleştireceğini söylüyor.

‘Ders almayın diyemez’

ÖZDER Başkanı Ahmet Akça VATAN’a yaptığı açıklamada dershanelerin daha iyi bir okul kazanmak isteyene öğrencilerin eğitim rekabeti nedeniyle var olduğunu belirtiyor. İşte Ahmet Akça’nın dershanelerin geleceği ile ilgili açıklamaları: “MEB diyor ki, ‘biz dershaneleri eğitim kurumu olarak tanımayacağız.’ Tanımayabilirler ama çocuklarının daha iyi bir üniversite kazanmasını isteyen insanlara çocuklarınızı hazırlamayın deme yetkisi hiçbir bakanlıkta yok. İnsanlar özel dersler ya da özel gruplarla kurs almaya devam edecek.”

‘Eğitimin önü tıkanırsa kaos olur’

“MEB dershaneciliğin kalitesinden çok şekli bir denetim yapıyor. Bize matematiği, fiziği nasıl işliyorsunuz diye sormuyorlar. Sınıf defterleri doğru doldurulmuş mu, yoklamalar tam mı, Atatürk köşesi doğru mu diye soruyorlar. Dershaneler yeni sistemde bu yükten kurtularak sınavlara hazırlayan kurumlara dönüşecek. Bu kurumların isimleri eğitim danışmanlığı ya da sınav hazırlık merkezi olabilir. Dershaneler şu anki vermiş oldukları hizmetleri isimlerini değiştirerek devam edebileceğini düşünüyoruz. Önünü tıkarlarsa kaos olur.”

‘Daha sağlam sistem gelmezse mafyatik bir düzen oluşur’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, dershanecilerle bir araya geldi. Dershaneler, “100 bin kişi işiz kalacak”, “eğitim sistemi kontrol dışına çıkacak”, “önemli olan arzı bitirmek”, “Dershaneler kapatıldığı an hem sektörde çalışanlar açısından hem de verilecek eğitim konusunda kriz çıkar” eleştirilerini iletirken, Toprak konunun takipçisi olacağını söyledi. Toprak, şunları söyledi, “Yıllardır oluşmuş ve kurumsallaşmış bir sistemi keyfi ve hiçbir altyapı çalışması yapmadan kaldırmak, daha büyük olumsuzluklara davetiye çıkaracaktır. Özel okulların kapasitesi yarı oranında bile dolmamışken bu durum bütün özel okullara darbe vuracaktır. İkincisi bu durum eğitimin ticarileşmesine neden olacaktır. Parası olan artık okuyabilecek. Merdiven altı dershanecilik ortaya çıkacaktır. Eğer bir sistemi değiştirdiğinizde yerine daha sağlam ve sağlıklı işleyen bir sistem getirmezseniz mafyatik bir eğitim düzeni oluşacaktır.”

‘Yasak hukuken olanaksız’

ÖZDER Başkanı Ahmet Akça, dershanelerin yasaklanması ile ilgili olarak şunları kaydetti, “Teknik olarak dershaneler nasıl yasaklanacak? Bir insanın özel ders almasını nasıl engellenir? İnsan tek başına özel ders aldığı zaman serbest ama 10 öğrenci bir araya gelip bir öğretmenden ders aldığı zaman suç mu olacak. Hangi kanunla yasaklanacak. Hukukçularımızın bize söylediğine göre teknik olarak yasaklamak mümkün değil. Özel ders büroları ya da merkezleri olabiliriz.”

‘Dershane ücretleri artacak’

Akça, “Bizim için dezavantaj öğretmenlerimizi tanımayacak olmaları. Yani dershanede 20 yıl öğretmenlik yapan bir öğretmen MEB’e gittiğinde hiç öğretmenlik yapmamış olacak. Şu anda yüzde 8 KDV verirken bu yüzde 18’e çıkacak. Denetlenme olmayacağı için kalitesizleşme tehlikesi var. Örneğin matematik kursu açan biri veterinerlik mezununa ders verdirebilir. Şu anda dershanelerin öğretmen atamaları MEB kontrolünde. Yılda iki kez öğretmenler inceleniyor. Bunun dışında kalınca incelenmeyeceği için istismar etmek isteyenlere zemin doğabilir.”

Haberin Devamı