Gazete Vatan Logo

Deniz korsanları iş kolu yarattı!

Emekli Türk SAS ve SAT komandoları, artık tüm dünyada deniz korsanlarına karşı özel güvenlik hizmeti veriyor

Deniz korsanları iş kolu yarattı!

İstanbul’da açılan Exposhipping Europort İstanbul Uluslararası Denizcilik Fuarı, son dönemin yeni iş kolunu da gözler önüne serdi. Deniz korsanlarına karşı özel güvenlik hizmeti veren ve emekli Türk SAT ve SAS komandolarından oluşan 2D Security, sadece Türk gemilerini değil, dünya gemilerini koruyor.

2D Security, Aden Körfezi, Büb-ül Mendep Boğazı, Umman denizi ve Hint Okyanusu bölgesindeki deniz haydutluğu ve korsanlık faaliyetlerinin yoğun olduğu tehlikeli sularda görev yapıyor. Savaş gemileri yardıma gelene kadar deniz korsanlarının gemiden rehine almasını önlemeye çalışan komandoların bugüne kadar 50’nin üzerinde geminin güvenli geçişini sağladı.

NATO tarafından ticari gemilerin geçişi için oluşturulan ‘Transit Koridor’ mesafesinin kısa oluşu ve gemi sayısının çokluğu nedeniyle etkili olamadığını belirten 2D Security yöneticisi Celalettin Ünal, “NATO gemilerince korunan konvoydaki gemiler bile deniz haydutları tarafından kaçırılabiliyor. Güvenlik şirketi, tehlikeli suların tamamında hızlı ve güvenli geçiş sağlıyor” dedi.



Öncelikli hedef rehine vermemek

Celalettin Ünal, deniz korsanlarına karşı yapılanları şöyle anlattı:

“Gemiyi üzerindeki yükü ile birlikte mürettebatını koruyoruz. Deniz korsanlarının hedefi rehine almak. Bu nedenle, ilk önceliğimiz gemi mürettebatını koruma altına almak. Gemide bir kişiyi dahi rehin alırlarsa ne bizim ne de savaş gemilerinin müdahale şansı kalmıyor. Bunun için hizmet verdiğimiz gemilerde panik odaları oluşturuyoruz. Deniz korsanlarının yaklaştığının farkettiğimiz anda tüm mürettabat bu panik odalarına alınıyor. Biz ekip olarak deniz korsanlarını öncelikle gemiye yanaştırmamak, gemiye çıkmalarını önlemek için çatışmaya giriyoruz. Deniz güvenliğinin en üst kuruluşu olan SAMI ile merkezi İsviçre’de bulunan ICOC üyesi olduğumuz için M16 gibi yüksek silahlar kullanma iznimiz bulunuyor. Korsan saldırısına uğradıktan sonra savaş gemilerinin yardıma gelme süresi 2 saati bulabiliyor. Bu 2 saatlik sürede gemi personelini ve gemiyi koruyoruz.”


Haberin Devamı