Gazete Vatan Logo

'Demokratikleşmeyi toptan yaptık'

Necdet Özel'den özel açıklamalar...

TBMM’de yeni yasama yılının açılış resepsiyonunda basın mensuplarının ilgi odaklarından biri de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’di. Özel, “TSK’nın Suriye sınırındaki yapılanmasına ilişkin olarak, bölgedeki bu hareketliliğin, kaçakçılık olayları ile doğrudan bağlantısı olduğunu söyleyebilir miyiz?” sorusuna, “Biz hudutları korumakla mükellefiz. Her türlü, kaçakçılık da olabilir terör de olabilir. Bunun için tedbirimizi alıyoruz” yanıtını verdi. Özel, “1000-1500 gibi kalabalık gruplardan bahsediliyor” sorusu üzerine “Evet öyle geliyorlar. Ama bunların yurt içinden destekleyicileri olduğunu da unutmayın. Yani birisi getiriyorsa birisi de alıyor” dedi.

Her gün 25 uçak

Sivas’ta F-4 tipi askeri uçağın düşmesine ilişkin ise Özel “Hem idari bakımdan hem adli bakımdan inceleniyor. Düşen bir hava aracının altında bir şey aramanın bir anlamı yok ki. Dünya ordularıyla kıyaslıyoruz, bizim hareketliliğimiz çok fazla. Her gün havada 25’e yakın uçağımız var. Eğitim uçuşları var, uluslararası anlaşmalardan doğan şeyler var. Karadeniz, Ege, Akdeniz’de uçuşlarımız, faaliyetlerimiz var. Kendi eğitim uçuşlarımız var, tatbikatlarımız var. O kadar faal bir orduyuz ki biz. Bir şey olduktan sonra neden oldu demenin bir anlamı yok. Ben pilotlarıma, teknisyenlerime güveniyorum. Uçakların bakımı da mükemmel. Ama bu hava aracı. Karayolunda trafik kazası olmuyor mu?” dedi.

Yapar hükümet yapar

Demokratikleşme paketini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Özel, “Yok efendim. Zaten bir anormallik olsa biz onu şey yaparız. Öyle bir şey yok zaten. İstatistikler açık. O kadar şeffaf bir yönetim gösteriyorum ki ben iki senedir. Bugüne kadar Genelkurmay internet sitesine hiç konmamış şeyleri koyduk. Göreve geldiğim zaman TSK mevcutları hakkında bir sürü spekülasyon yapıldı. Her ay internet sitesine koyuyoruz, şeffaf. Hudut olaylarını, iç güvenlik olaylarını koyuyoruz. Hepsini, açık ve şeffaf ne varsa kamuoyu ile paylaşıyoruz. Biz TSK olarak demok-ratikleşmeyi toptan yapmışız” diye konuştu. “Şimdi hükümet yapıyor” denmesi üzerine, “Yapar, hükümet de yapar” yanıtını verdi.

Özel, Çin’den alınan füze savunma sistemi ilişkin soruları yanıtsız bıraktı. Askerliğin kısaltılmasına ilişkin bir çalışma olup olmadığı sorusuna, “Sizden duyuyorum” dedi.

Haberin Devamı