Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı oradayken silahlı helikopterler uçtu

Atatürk Havalimanı’nda yaşananları anlatan görevli, iki askeri helikopterin sabah saat 06.50’de geldiğini, birinin konukevi üzerinde tehditkar bir şekilde silah göstererek uçtuğunu anlattı

Cumhurbaşkanı oradayken silahlı helikopterler uçtu

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe teşebbüsünde Atatürk Havalimanını işgal girişimini anlatan tanık, Cumhurbaşkanı Erdoğan konukevindeyken iki silahlı helikopterin tehditkar biçimde havada dolandığını söyledi.

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Atatürk Havalimanı’nı işgal girişimine ilişkin hazırlanan ididanamede müşteki olarak yer alan Enver Yavuz çarpıcı bilgiler verdi. Havalimanında kontrolör şefi olarak görev yapan Yavuz özetle şunları anlatıt:

Saat 23.35 sıralarında kuleye 2 polis, 1 güvenlikçi ve 6-7 kadar askeri personel geldi. İçlerinden bir albay “Ordu yönetime el koymuştur” dedi. Bu sırada sürekli telefonla konuşarak talimat aldı. “Saat 23.45 sıralarında bir asker bana “Tüm kalkışları durdur” dedi.

Saat 00.15 sularında ise 1 binbaşı, 1 astsubay başçavuş, 30 yaşlarında rütbesi belli olmayan şahıs, 2 er ve kamuflaj giymiş bir öğrenci geldi. Binbaşı, dış hatlar hariç tüm iniş kalkışların durdurulmasını istedi.

Saat 01.00 sıralarında halk kulenön önünde toplanmaya başladı. Binbaşı oradakilere “Polis gelirse çatışma çıkacak, halk gelirse de topuklarına sıkacağız” dedi. Saat 02.10’da polisler askerleri teslim olmaya ikna etti.

Haberin Devamı

DHMİ Genel Müdür Yardımcısı Celal Özuğur, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağının geleceğini haber vererek pistin durumunu sordu. Erdoğan’ı taşıyan uçak saat 03.18’de havalimanına indi.

Sonik patlamalar

Saat 03.40 sıralarında 2 askeri jet geldi ve havalimanı üzerinde alçak uçuş yapmaya başladı ve saat 05.00 kadar bu şekilde uçmaya devam ettiler. Ses hızına çıktıkları anda sonik patlama dediğimiz bomba sesine benzeyen ve halkta büyük paniğe yol açan patlamalar yapıyorlardı.

Saat 06.50’de Hava Harp Okulu’ndan 2 adet helikopter kalktı ve ikisi de silahlıydı. Birincisi 05. pisti üzerinde beklerken diğeri havalimanı ve Devlet Konukevi üzerinde tehditkar bir şekilde silah göstererek uçmaya başladı. Bu sırada Sayın Cumhurbaskanımız Devlet Konukevindeydi. Bu helikopterlere acil durum frekansından tehlike yarattıklarını ve hemen buradan ayrılmaları yönünde anonslar yaptım. Helikopterler saat 07.40’a kadar sürekli olarak iniş kalkış yapmaya devam etti.

Haberin Devamı

Erdoğan’dan talimat

Sabah 07.50’de bilgi dahilinde Eskişehir’den kalkan iki adet jet havalimanına yaklaştı. Bilgi vermek üzere müdürlerimi aradığımda Cumhurbaşkanımız telefonu kendisi alarak bana ‘Hava sahasına giren dost jetler İstanbul hava sahasında kalsın ve bölgeyi terk etmesin’ talimatı verdi, ben de bu talimatı ilgili birimlere aktardım. Bu andan sonra hiçbir olumsuzluk olmadı.

‘Cumhurbaşkanı da olsa alacaksınız’

Hava Harp Okulu Destek Grup Komutanı Albay Yusuf Özdemir’in 23.30’da topladığı askerlere, “Bu gün o gündür. Atatürk Havalimanı’nda teröristler var. Onlara müdahale edeceğiz. Gelen Cumhurbaşkanı da olsa Başbakan da olsa, ananız babanız da olsa alacaksınız” dediği belirtildi.

‘Atatürk’te direniş var’

Darbecilerin Atatürk Havalimanı’nı işgali sırasında WhatsApp grubundaki bazı yazışmaları ise iddianameye şu şekilde girdi;

G-4 Özkan: “Havalimanı çıkıyor”

Albay Ömer Korkut: “Havaalanı ana girişi ve B kapısı ok. İtaat var.”

Mustafa Kol: “Buradaki polisler işbirliği yapıyor”

...................: “Atatürk havaalanında zırhlı araç var mı, yoksa ivedi gönderelim”

Mustafa Kol: “Atatürk havalimani tamam. Havalimanina girişler yasaklandi. Çıkışlar serbest”

Albay Ömer Korkut: “Atatürk havalimanı kontrol kulelerine cıkılmak uzere. Sadece inişlere müsade edilecek.”

Mustafa Kol: “Atatürk havalimani kuledeyiz. İnişlere izin veriyoruz. Kalkıslar iptal”

Mustafa Kol: “İnişlere izin vermiyorum. Teyit edermisiniz”

Mustafa Kol: “Doğan 4.4 askeri ucak kalkmak icin bekliyor. Ataturkte. Kalkmaya izin vereyim mi”

....................: “Askeri ucak kalksin, inislere izin verin komutanım”

Mustafa Kol: “Atatürk inişler serbest. Askeri uçak kalkıyor.”

Ömer Korkut: “Havaalanı B kapisi nda gosteriye havaya atış yapılıyor”

Ömer Korkut: “Atatük’te direniş var.”

Ömer Korkut: “Takviye gerek”

İşgal öncesi keşif yapmışlar
Atatürk Havalimanı’nı işgal girişiminde bulunan 159 asker hakkında başlatılan soruşturma tamamlandı. İddianamede, işgal için Yarbay Serbülent Eken ve Albay Ömer Korkut’u görevledirildiği belirtildi. İddianamede bu ikilinin 15 Temmuz günü öğle saatlerinde keşif amaçlı Atatürk Havalimanı’na gittikleri, burada nereleri kontrol altına alacaklarını öğrendikleri kaydedildi. İddianamede Yarbay Serbülent Eken ve Albay Ömer Korkut komutasında 4 adet tanık, 5 adet GZPT, 4 ZMA,1 land ve 1 Unimog askeri kamyonun Atatürk Havaalanı’nı işgal etmek icin saat 22.04 sıralarında kışladan çıkış yaptıkları ve 22.44’de de havalimanına vardıkları anlatıldı. Havalimanın A ve B kapılarını tutan darbecilerin bu kapılara tank ve zırhlı araçları yerleştirerek, çıkışlara izin verdikleri ancak girişleri yasakladıkları belirtildi. İddianamede, havalimanında kapıları kontrol altına alan darbecilerin, ilk iş olarak uçuş kontrol kulesini ele geçirdikleri belirtildi.

Haberin Devamı