Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan muhalefete kentsel dönüşüm tepkisi: Kimsenin kaprisleriyle kaybedecek vaktimiz yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici Kahramanmaraş Elbistan’da bulunan Kardeş Şehir Geçici Konaklama Merkezi’ni ziyaret etti. Burada açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birkaç ay içinde deprem bölgesi genelinde köy evleriyle birlikte 309 bin konutun inşasına başlıyoruz. Kahramanmaraş için, Elbistan için hemen şimdi inancıyla ilk etapta Maraş'ta 83 bin konut, 18 bin 681 köy eviyle bismillah diyoruz. Sizlerden bunun için 1 yıl müsaade istiyorum. Bugüne kadar ülkemizin yaşadığı diğer tüm felaketlerde nasıl kimseyi mağdur etmeden herkesi yeni evine taşıdıysak deprem bölgesinin tamamında da aynısını yapacağız" dedi. Malatya'da da önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Kentsel dönüşümde kimsenin kaprisleriyle kaybedecek vaktimiz yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan muhalefete kentsel dönüşüm tepkisi: Kimsenin kaprisleriyle kaybedecek vaktimiz yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, ‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerden etkilenen Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde kurulan Geçici Barınma Alanı'na gelerek incelemeler yapıp açıklamalarda bulundu. Açıklamalarda bulunan MHP lideri Devlet Bahçeli, “Güçlü bir devlete sahibiz" diyerek, “Yönetim başta Cumhurbaşkanı ve yönetim kadrosu kararlı ve azimlidir. Bu gerçekler, milleti yönetim ve devletin yanına çekmiştir. Her şeyden evvel bilinmelidir ki, önce beslenme gelir sonra barınma gelir daha sonra emniyet güvenlik gelir. Bugüne kadar 3 unsurda da ülke yönetimi başta Cumhurbaşkanı ve kamu görevlileri olmak üzere üstün başarı sağlanmıştır” dedi.

‘Afetin ilk gününde elimizde olmayan sebeplerden dolayı sıkıntılı dönem geçirdik’
Daha sonra söz alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise ülke olarak sancılı bir dönemden geçtiklerini belirterek, “Sadece milletimizin değil muhtemelen insanlık tarihinin en büyük tabi afetlerinden birisiyle karşı karşıyayız. Asrın felaketi olarak tanımlanan 6 Şubat depremlerinde 11 ilimizde 44 bin 374 canımızı kaybettik. Ayrıca 115 binin üzerinde vatandaşımız yıkıntıların altından yaralı olarak kurtarıldı. Afetin ilk günlerinde o kötü hava şartları, deprem bölgesindeki ekiplerin devre dışı kalması, hasar gören yolların ulaşımı güçlendirmesi gibi elimizde olmayan sebeplerle hep beraber sıkıntılı bir dönem geçirdik. Malatya’ya depremin 5. günü geldiğimizde durumu yerinde gördük. Bakanlarımızın, kurumlarımızın, belediyelerin, gönüllülerin, en önemlisi de milletimizin samimi gayreti ve desteği ile kısa sürede durumu toparladık” dedi.

‘Şuana kadar artçı depremler 11 bini buldu’
6 Şubat’tan bu yana bölgede artçı depremlerim devam ettiğine de işaret eden Erdoğan, “Dün de öğle saatlerinde Malatya’da 5,6 şiddetinde bir depremle sarsıldık. Zaten endişeli olan şehirlerimiz artçı sarsıntılar yüzünden sürekli teyakkuz halinde kalıyor. Bilim insanları ülkemizde daha önce eşi benzeri görülmemiş bir deprem fırtınasının yaşandığımızı dile getiriyor. Şuana kadar artçı depremler 11 bini buldu. En küçük bir ihmalin, hatanın, umursamazlığın insan canı ile ödediğimiz hassas bir dönemden geçiyoruz. Bir kez daha hasarlı binalardan uzak durulması gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Lütfen her ne sebeple olursa olsun canınızı tehlikeye atmayın. Devlet ve millet olarak asrın felaketi karşısında asrın dayanışmasını sergileyerek engelleri aşmanın çabasındayız” ifadelerine yer verdi.

‘Malatya ve Doğanşehir’in ayağa kaldırılması için canla başla çalışılıyor’
Deprem sonrası depremzedelere verilen desteklerden de bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan, taşınma desteklerinin da ödenmesine başlanıldığını söyledi. Depremde yakınını kaybedenlere acil ihtiyaçlarını karşılamaları için 100 bin lira verildiğini de hatırlatan Erdoğan, Doğanşehir ve Malatya’nın da yeniden ayağa kaldırılması için canla başla çalışıldığını ifade etti. Geçmişte bunu defalarca başardıklarını ve 'yapamazsınız' diyenlere inat vatandaşlara verdikleri sözleri her zaman yerine getirdiklerini de belirten Erdoğan, “Hane başı destek ödemeleri sürüyor. Kiraya çıkacak hak sahiplerine 15 bin TL taşıma desteği ve 3 ile 5 bin TL arasında kira yardımı yapıyoruz. Taşınma paralarının ödenmesine başlanıldı” dedi.

‘Malatya’ya 62 bin konut ve 16 bin 714 köy evi inşa edilecek’
Enkaz kaldırma çalışmaları sona erdikçe şehirlerin yeniden imar sürecine de başlayacaklarını ifade eden Erdoğan, Malatya’da 6 bin 296 binada 10 bin 127 bağımsız konutun yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunu söyledi. Malatya’ya 62 bin konut ve 16 bin 714 köy evi inşa edeceklerini de söyleyen Erdoğan, “İnsanlarımızın canının tehlikeye atan tüm binaları yıkıp daha sağlam zeminlerde yenisini yaparak vatandaşlarımıza teslim etmekte kararlıyız. En kısa zamanda Doğanşehir’i yeniden ayağa kaldıracağız. Geçmişte bunu defalarca başardık. Siz bize inandınız, itimat ettiniz, güvendiniz hamd olsun bizde şimdiye kadar size asla mahcup olmadık. Astın felaketinde hemen şimdi diyerek İnşallah sizlerin desteği ve duasıyla bunu başaracağız” ifadelerine yer verdi.

‘Yeni yerleşim alanlarını 3-4 katı geçmeyecek’
Vatandaşları huzurla ikamet edecekleri modern binalara muhakkak kavuşturacaklarını da belirten Erdoğan, “Gecemizi gündüze katarak sizlere verdiğimiz sözü muhakkak tutacağız. Yeni yerleşim alanlarını 3 ve 4 katı geçmeyecek binalar şeklinde inşa edeceğiz. Yerlerimiz jeolojik incelemelerle yapılacak. Şehirlerimizin hayati özelliklerini korumak önceliklerimiz arasında geliyor. Tarihe vefa geçmişe saygı anlayışı ile inşa edeceğiz. Kentsel dönüşüm konusunda artık kimsenin kaprisleriyle, ideolojik bağnazlıklarıyla kaybedecek vaktimizin olmadığını görüyoruz. Başta ana muhalefet olmak üzere kentsel dönüşüm ile ilgili söyledikleri sözler kayıtlarda. Dün bunlar neler söyledi, bugün neler söylüyorlar. Artık bu bedeli kimsenin bu millete ödetme hakkı yok. Bugüne kadar karşılaştığımız engelleri göz önüne alarak kentsel dönüşüm projeleri en kısa zamanda bitireceğiz. Malatya başta olmak üzere depremde zarar gören şehirlerimizde dini ve kültürel mekanları tarihe vefa, geçmişe saygı anlayışı ile muhafaza edeceğiz” şeklinde konuştu.

‘Esnafımızın yaralarını 1 yılda saracağız’
6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmak için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini de dile getiren Erdoğan “Malatya'da işyerleri yıkılan ve ya kullanılamaz hale gelen çok sayıda esnafımız var. Esnafımızın da yaralarını 1 yılda saracağız. Şehirleri, konutundan işyerine her şeyiyle yeniden ayağa kaldıracağız. Sizden çok değil 1 yıllık bir müsaade istiyoruz. Türkiye’de bu işi sizden daha hızlı daha adil yapacak kimsenin de olmadığına inanıyoruz” sözlerini kullandı.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

AFŞİN'DE İNCELEMELERDE BULUNDU

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesindeki çadır kentte incelemelerde bulundu. Erdoğan incelemelerin ardından bölgedeki son durumu açıkladı. İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Haberin Devamı

Zorluklar olsa da ilk günden itibaren sizlerin yanındayız. Kamu kurumlarımızla, belediyelerimizle ilçemizi bir an önce ayağa kaldırmanın gayretinde olduk. Afşin'de yaraların sarılmaya başlandığını görüyoruz. İhtiyaç duyulan çadırlar dağıtıldı, konteynerları süratle yerleştireceğiz. Gıda, elektrik ve diğer sıkıntılarla ilgili bir sorun kalmadı. Depremzedelerimizin maddi külfetlerini hafifletecek adımlar atıyoruz. 3 bin ila 5 bin arasında kira yardımı yapıyoruz. Ödemelere bugün itibariyle başladık. Felaketten etkilenen vatandaşlarımıza 10'ar bin lira ödeme yapıyoruz. Yitip giden canlarımızı geri getiremezsek de maddi kayıpların tamamını telafi edeceğiz. Sizlerden hükümetinize güvenmenizi istiyorum. 1 yıl içerisinde konutları tamamlayarak sizleri geçireceğiz. Acımız ne kadar büyük olursa olsun, irademiz de bir o kadar kuvvetlidir. Bütün afetlerde nasıl başardıysak aynı şekilde 11 vilayette bunu başaracağız. Devlet olarak bugüne kadar hiçbir vatandaşımızı çaresiz bırakmadıysak bu sefer de kimseyi aç ve açıkta bırakmayacağız. Bu zor günlerin üstesinden beraber geleceğiz. Sizleri bir kez daha saygıyla selamlıyorum.

ELBİSTAN'DA İNCELEMELERDE BULUNMUŞTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesindeki çadır kentte incelemelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan Afşin'de açıklamalarda bulunuyor:

Zorluklar olsa da ilk günden itibaren sizlerin yanındayız. Kamu kurumlarımızla, belediyelerimizle ilçemizi bir an önce ayağa kaldırmanın gayretinde olduk. Afşin'de yaraların sarılmaya başlandığını görüyoruz. İhtiyaç duyulan çadırlar dağıtıldı, konteynerları süratle yerleştireceğiz. Gıda, elektrik ve diğer sıkıntılarla ilgili bir sorun kalmadı. Depremzedelerimizin maddi külfetlerini hafifletecek adımlar atıyoruz. 3 bin ila 5 bin arasında kira yardımı yapıyoruz. Ödemelere bugün itibariyle başladık. Felaketten etkilenen vatandaşlarımıza 10'ar bin lira ödeme yapıyoruz.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deprem bölgelerine ziyaretleri devam ediyor. Bugün Kahramanmaraş Elbistan, Afşin ve Malatya’nın Doğanşehir ilçelerine ziyarette bulunacak Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğle saatlerinde Elbistan’da bulunan Kardeş Şehir Geçici Konaklama Merkezi’ne geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ziyaretleri sırasında Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de eşlik etti.  

HASARLI BİNALARDAN UZAK DURULMASI GEREKTİĞİNİN ALTINI ÇİZMEK İSTİYORUM 

Kahramanmaraş Elbistan’da bulunan Kardeş Şehir Geçici Konaklama Merkezi’nde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tarihimize en acı günlerimizden biri olarak geçen 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden ikincisinin merkez üssü malum Elbistan’dı. Aynı gün içinde 9 saat arayla yaşanan bu depremler, maalesef ilçemizde çok ağır tahribata yol açtı. İlk depremi az veya ağır hasarla atlatan binalarımızın neredeyse tamamı ikinci depremde enkaza döndü. Bilim insanları maruz kaldığımız afeti istisnai bir tabiat hadisesi olarak tanımlıyor. Her biri neredeyse ayrı bir deprem yıkıcılığında olan artçı sarsıntılar halen devam ediyor. Geçen hafta Hatay’da yaşanan sarsıntıların ardından dün de Malatya’da benzer bir durumla karşılaştık. Ne yazık ki bu sarsıntılarda da yıkımlar yaşadık. Can kayıplarımız ve yaralılarımız oldu. Hasarlı binalardan uzak durulması gerektiğini altını buradan tekrar çizmek istiyorum. Depremin vurduğu tüm il ve ilçelerdeki vatandaşlarımızdan bu konuda daha dikkatli olmalarını bekliyoruz" dedi.  

SORUMLULUKLARIMIZI HAKKIYLA YERİNE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Arama kurtarmadan yardım çalışmalarına kadar her konuda Maraş’ta 41 binin üzerinde personel ve 5 bin 733 iş makinası görev yaptı. Depremlerde sadece ilçemizde binin üzerinde Maraş genelinde 12 bin 683 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden Elbistanlı kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı yaralılara acil şifalar diliyorum. Depremzedelerimizin yaşadığı acının büyüklüğünün farkındayız. Milletimizin sergilediği dirayet ve metanet karşısında duygulanmamak elde değil. İl ve ilçe ziyaretlerimizde milletimizin bu imtihanı gerçekten vakur bir şekilde göğüslediğini görüyoruz. Bu asil duruş karşısında devlet olarak biz de depremzedelerimize olan sorumluluklarımızı hakkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. İlk günlerde deprem alanının genişliği, çetin kış şartları ve yıkımın büyüklüğü yürütülen çalışmaları olumsuz etkilemiş olsa da kısa sürede tüm engellerin üstesinden gelmeyi başardık. Karşımıza çıkan zorlukları birer birer aşarak, ihtiyaç duydukları her alanda depremzedelerimizin yanında olduk. Sivil toplum kuruluşlarımızdan belediyelerimize, uluslararası yardım ekiplerinden gönüllülere kadar arama kurtarma ve yardım çalışmalarına destek veren herkese buradan bir kez daha teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.  

DOĞAL GAZ HATTINDAKİ SORUNLARIN ÇOĞUNU GİDERDİK 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Depremden etkilenen vatandaşlarımızın yükünü hafifletmek sıkıntılarına çözüm üretmek, dertlerine derman olmak için canla başla çalışıyoruz. Bugüne kadar ilçemizden köylerine ve ya yakın yerlerdeki akrabalarının yanına gidenler haricinde toplam 20 bin 300 depremzedemizin tahliyesini gerçekleştirdik. İnsanlarımızın barınma ihtiyaçlarının karşılanması için çadır kent ve konteyner kent kurulumlarını sürdürüyoruz. Hali hazırda Maraş genelinde çadırda, kamu tesislerinde, yurtlarda, okullarda ve diğer alanlarda 461 bin vatandaşımızı barındırıyoruz. Sadece Maraş’ta kurduğumuz ve dağıttığımız çadır sayısı 77 bine ulaştı. Aynı şekilde ilçeleriyle birlikte şehrimizde 24 bin konteyner planlaması yaptık. Bunların bir kısmını kurduk. İaşe ihtiyaçları için 41 seyyar mutfağımızla vatandaşlarımızın hizmetindeyiz. Çiftçilerimizi de ihmal etmiyor, brandadan yem desteğine kadar her konuda yanlarında oluyoruz. Toplam 32 uzman personelimizle çocuklarımız başta olmak üzere depremden etkilenen tüm kardeşlerimize psiko sosyal destek veriyoruz. İlçemiz genelinde bin 123 trafonun 2’si haricinde hepsi faal haldedir, yani elektrik konusunda sıkıntı kalmamıştır. Doğalgaz hatlarındaki sorunların çoğunu giderdik. Böylece abonelerimizin yüzde 75’ine doğal gaz verilmesini sağladık. İçme suyu arzı konusunda da yüzde 98 oranına ulaştık. Kara yollarımızda, deprem sebebiyle oluşan tahribatı tamamen giderdik. Haberleşme alt yapımızı da güçlendirerek mobil iletişim sorununu çözüme kavuşturduk" dedi. 

309 BİN KONUTUN İNŞASINA BAŞLIYORUZ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Enkaz kaldırma faaliyetlerinin bitmesiyle birlikte ilçemizin yeniden imar ve ihyasına başlıyoruz. Ekiplerimizin yaptığı incelemelere göre Elbistan’da 3 bin 487 binadaki 4 bin 339 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Maraş’ın tamamına baktığımızda bu rakamın 45 bin 575 binada, 119 binden fazla bağımsız bölüme ulaştığını görüyoruz. Hasar tespit çalışmaları bittiğinde bu sayılar kesinleşecektir. Arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, şehirlerimizi yeniden inşa gereken hazırlıklara da başladık. Birkaç ay içinde deprem bölgesi genelinde köy evleriyle birlikte 309 bin konutun inşasına başlıyoruz. Kahramanmaraş için, Elbistan için hemen şimdi inancıyla ilk etapta Maraş’ta 83 bin konut, 18 bin 681 köy eviyle bismillah diyoruz. Sizlerden bunun için 1 yıl müsaade istiyorum. Bugüne kadar ülkemizin yaşadığı diğer tüm felaketlerde nasıl kimseyi mağdur etmeden herkesi yeni evine taşıdıysak deprem bölgesinin tamamında da aynısını yapacağız. Yeter ki biz birliğimize beraberliğimize, kardeşliğimize sahip çıkalım. Ölenleri geri getiremeyiz ama onun dışındaki tüm yaraları saracak tüm yıkımları telafi edecek azme, tecrübeye ve kudrete sahibiz" ifadelerini kullandı.  

VATANDAŞLARIMIZI ESKİSİNDEN DAHA GÜZEL EVLERE KAVUŞTURACAĞIZ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TOKİ, deprem sınavını yaptığı binaların ön hazırlıkları, inşa kalitesi, depreme dayanıklılığı başta olmak üzere her alanda alnının akıyla vermiş bir kurumumuzdur. Bunu Van’da yaptık, Bingöl’de yaptık mı, yaptık. Bütünüyle Malatya’da bunu yaptık mı, yaptık. Aynı şekilde Malatya’nın civarında bunları gerçekleştirdik mi? Gerçekleştirdik. İzmir’de de aynı şekilde yaptık. Birçok ilimizde bunları gerçekleştirmek suretiyle yeni konutları da bu standartlarda inşa edeceğiz. Zemin artı 3 veya 4 kat şeklindeki binalarda 3 oda 1 salon olarak inşa edilecek konutlarımız, şehirlerimizin kendi mimarileriyle uyumlu şekilde planlanıyor. Fay hattı ve zemin sıvılaşması olan yerlerde yapılaşmaya izin vermemekte kararlıyız. Bunun için yeni yerleşim yerlerini ovalardan dağlara doğru kaydırıyoruz. Sadece konut değil, alt yapısıyla, okuluyla, camisiyle, sağlık merkeziyle, çarşısıyla, parkıyla, spor alanıyla yepyeni hayat alanları inşa ediyoruz, inşa edeceğiz. Şimdilik çadır kentler, konteyner kentler şehir içinde ve diğer yerlerde kira, kamu tesislerinde misafir etme gibi geçici barınma imkanı sağladığımı vatandaşlarımızı eskisinden daha güzel evlere kavuşturacağız" diye konuştu.  

BU ÜLKENİN YENİ ACILARA TAHAMMÜLÜ YOKTUR 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Teknik ve sosyal alanlarda çalışan tüm bilim insanlarımızla, mimarlarımızla, mühendislerimizle birlikte bunun gayreti içindeyiz. Ülkemizin demokrasi ve kalkınma atılımlarını gerçekleştirmiş bir yönetim sıfatıyla deprem bölgemizi yeni baştan inşa etmekte inşallah bizlere nasip olacaktır. Deprem tehdidi altındaki şehirlerimizin tamamında da kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırarak, binalarımızın yıkıldığı, insanlarımızın altında kaldığı dönemi sona erdirmek için tüm gücümüzle çalışacağız. Yaşadığımız bu büyük felaketin, deprem gerçeğini herkese, hepimize, tekrar hatırlattığına inanıyorum. Özellikle kentsel dönüşüm projelerimizin ülkemiz açısından ne kadar vazgeçilmez olduğunu hep beraber tecrübe ettik. Artık her kim zehirli diliyle veya insanlarımızı tahrik etmek suretiyle bu işleri engellemeye kalkarsa doğrudan milletimizi ve ülkemizi sırtından hançerlemiş olacaktır. Bu ülkenin yeni acılara tahammülü yoktur. Biz de ideolojik veya keyfi sebeplerle kimsenin milletimize yeni bedeller ödetmesine müsaade etmeyeceğiz. İnşallah deprem tüm illeri, ilçeleri, köyleriyle ayağa kaldırırken, ülkemizin diğer bölgelerindeki aynı tehditle yaşayan yerlerimizi de süratle dönüştüreceğiz. Rabbim ülkemizi ve milletimizi daha büyük felaketlerden, belalardan, kazalardan korusun. Rabbim bizleri bir daha böyle musibetlerle imtihan etmesin diyorum. Hepimize tekrar geçmiş olsun. Bu temenniyle baş sağlığı dileklerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.