Gazete Vatan Logo

'Çözüme açığız'

Karayılan adres gösterdi

ANF’ye konuşan Murat Karayılan, hükümetle görüşmediklerini ve böyle bir talepleri olmadığını söyledi. Karayılan, hükümetin görüşme yapacağı tek adresin Abdullah Öcalan olduğunu belirtti.

ANF’ye röportaj veren Murat Karayılan sürece yönelik açıklamalar ve değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin 2011'de makas değiştirdiğini ve Batı'dan iki söz aldığına dikkat çeken Karayılan, Kürt hareketinin 2013 yılında mücadeleyi iki eksen üzerinde yürüteceğini vurguladı.

TÜRKİYE'Yİ SUÇLADI

Konuşmasında Abdullah Öcalan’ın yakalanmasının siyasi hareketin tasfiyesine yönelik olduğunu ve bunun başarılamadığını, fakat komploların devam ettiğini, barış görüşmeleri sürecinde Paris’teki suikastin ise Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti.

Avrupa ülkelerinin süreçte Türkiye ile yoğun bir işbirliğinde olduğunu söyleyen Karayılan, Fransa, Danimarka, Holanda, Almanya gibi ülkeler ile Türkiye’nin bu konuda bazı pazarlıklar yaptığını söyledi. Fransa’ya Sakine Cansız ve beraberindekilerin öldürülmesi olayını aydınlatmaları çağrısı yaptı.

“ÇÖZÜME AÇIĞIZ”

Karayılan, görüşmelere ilişkin görüşleri sorulduğunda, kamuoyunun Kandil’den bir yorum beklediğini bildiklerini açıkladı. Abdullah Öcalan ile başlatılan süreç hakkında ise, “Elimize ulaşan bilgiler üzerinde de durduk. Biz çözüme açığız. Öcalan da bir adım atmak istiyor. Bir süreç geliştirmek istiyor. Barışçıl bir süreçtir. Biz de hareket olarak buna hazırız. Sorunun çözülebilmesi için egemen Türk devleti bazı adımlar atmalıdır.” dedi.

GÖRÜŞME OLMADI

ANF tarafından kendisine sorulan PKK ile Türkiye arasında Erbil’de bir görüşme olup olmadığı konusunda görüşmelere kapalı olmadıkları fakat böyle mi talepleri de olmadığını belirten Karayılan, Abdullah Öcalan’ın kendilerini zaten temsil ettiğini söyledi. Karayılan, görüşmelerin İmralı’da başlamasının isabetli olduğunu, fakat kendilerinin de Öcalan ile görüştürülmesinin koşullarının yaratılması gerektiğini düşündüğü söyledi.

SİLAH BIRAKMIYORUZ

Barış görüşmelerinin şartlarından olarak sunulan PKK’nın silahlarını bırakması ve önderlerinin üçüncü bir ülkeye gönderilmesi gibi taleplerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Murat Karayılan, ciddi bir süreç gelişmesi ve gerekli adımların atılması halinde kendilerinin de kararlar alacağını, barışçıl bir sürece açık olduklarını, fakat net bir şey olmadan hiç bir şey beklenmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Oslo sürecinde ise Türkiye tarafından gelen talep üzerine açıklama yapmadıklarını fakat şimdi bütün sürecin açık bir şekilde yürütülmesini istediklerini söyledi.

Haberin Devamı