Gazete Vatan Logo

‘Çözümde yer almayan sorunun parçası olur’

Meclis Başkanı Kahraman, Meclis’in görevinin demokratik sivil anayasa yapmak ve çözüm üretmek olduğunu söyledi ve dört partiye yeniden çağrı yaptı.

‘Çözümde yer almayan sorunun parçası olur’

Anayasa Mutabakat Komisyonu’na başkanlık eden TBMM Başkanı İsmail Kahraman, CHP’nin çekilmesinin ardından komisyonun yeniden toplanması için dört partiye çağrıda bulundu.

‘Olacak inşallah’

CHP’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun, önceki çalışma döneminde ‘anayasa yapım sürecini yönetmek ve taslak metnini hazırlamak’ şeklinde belirlenmiş görev tanımına ek görevlen yüklenilmesini talep ettiğini anlatan Kahraman, “Üç siyasi parti yakın çizgiye gelmişken CHP üyeleri bu konuda taviz vermeyeceklerinin altını çizdi. Komisyon isminin Türkiye’yi Darbe Hukukundan Arındırma Komisyonu olmasını öne sürdü şart olarak. Komisyonumuz görevini yerine getiremez duruma geldi” dedi.

Meclis’in görevinin meseleleri çözmek ve demokratik sivil anayasa yapmak, çözüm üretmek ve zorlukların üstesinden gelmek olduğunu vurgulayan Kahraman şöyle konuştu: “Çözümde görev almayanlar sorunun bir parçası olurlar. Meclis bir bütün olarak Türkiye’mizin meclisidir. Milli irade ve egemenliği temsil etmektedir. Ortak aklı harekete geçirerek anayasa yapım süreci yeniden ele alınacak ve başarı ile bitirilecektir. Dört siyasi parti liderlerine çağrıda bulunuyorum. CHP’nin de bu çağrıya olumlu cevap vermesini temenni ediyorum. Milletimize karşı yeni bir anayasa yapma sözü veren partilerin bu çağrıya müspet cevap vereceklerine inanıyorum. Ümidimi hiç kaybetmiyorum ve olacak inşallah.”

Haberin Devamı

Kahraman, “Çalışmalar, diğer üç partinin; AK Parti, HDP, ve MHP ile de devam edebilir” ifadesini de kullandı.

‘Esasa gelemedik’

Komisyonda başkanlık sisteminin gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Kahraman, “Hükümet şekli ne olacak; parlamenter sistem mi, yarı başkanlık mı başkanlık mı? O iradeye sıra geldiğinde konuşulacak bir iştir. CHP’nin öne sürdüğü şartlardan biri parlamenter üzerinden gidilmesi ve bunun dışında başka bir sistemi kabul etmemesiydi. Esasa gelemedik, usulde kapatıldı. Diğer 3 parti ’sıra geldiği zaman sistem üzerinde konuşuruz, müzakere ederiz’ dedi.”

Komisyon düşüyor

Meclis Başkanı, komisyonun ne zaman başlayacağı sorusuna, “Zaman kıymetli bir hazine. Ne zaman başlayacağımız verilecek cevaplara bağlı” dedi. Bir partinin çekilmesi halinde tekrar komisyona devam edilemeyeceğini aktaran Kahraman “Komisyonun usulünde oybirliği gerekiyor bütün kararlarda. Bir parti çekildiği halde tekrar devam etmek mümkün değil. Partinin çekilmesi halinde komisyon düşüyor. Zira buna göre toplanıldı.”

Haberin Devamı