Gazete Vatan Logo

Corona virüste kullanılan immün plazma yöntemi nedir? İşte umut veren immün plazma tedavisi

Yeni Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile Yeni Corona virüs tedbirleri kapsamında Corona virüs tedavisinde immün plazma tedavisi bedelinin de karşılanması Resmi Gazete’te yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu haberin ardından immün plazma tedavisi birçok kişi tarafından merak konusu oldu. Peki, İmmün plazma nedir? Corona virüste kullanılan immün plazma yöntemi nedir? İmmün plazma tedariği için aranacak şartlar nelerdir? Plazma alımında süreç nasıl işleyecek? İşte İmmün plazma tedavisi ile ilgili merak edilenler…

Corona virüste kullanılan immün plazma yöntemi nedir? İşte umut veren immün plazma tedavisi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile Yeni Corona virüs tedbirleri kapsamında birçok iyileştirme yapıldığını açıkladı.

Sağlık hizmeti sunucuları tarafından sunulan sağlık hizmetleriyle birlikte faturalandırılacak bakım hizmetlerini de ödeme kapsamına aldıklarını bildiren Bakan Selçuk, “Dünya Sağlık Örgütü, salgına karşı yayımladığı bildiride, immün plazma tedavisinin en çok tavsiye edilen potansiyel tedavilerden biri olduğuna dikkat çekti. İmmün plazma veya serumun toplanması için uygun koşulların oluşturularak, bu alanda ilerlemelerin gerekliliğine vurgu yapıldı. Biz de bu doğrultuda ülkemizde, iyileşen vatandaşlarımızın serumlarından antikor temin edilerek corona virüs tanılı hastalarımızda kullanılması işlemine ait bedelleri karşılayacağız.” değerlendirmesini yaptı.

Bakan Selçuk’un açıklamalarının ardından vatandaşlar da İmmün plazma nedir? Corona virüste kullanılan immün plazma yöntemi nedir? İmmün plazma tedariği için aranacak şartlar nelerdir? Plazma alımında süreç nasıl işleyecek? Sorularını araştırıyor. İşte immün plazma tedavisi hakkında merak edilenler…

Haberin Devamı

İMMÜN PLAZMA NEDİR?

Hastalığı geçirmiş ve sağlığına kavuşmuş olanlarda corona virüsün bünyeye girmesiyle oluşan bir antikor mevcut. Bu antikor insan plazmasında yani serum denilen kanın sarı sıvı kısmında bulunuyor.

İMMÜN PLAZMA TEDARİĞİ İÇİN ARANACAK ŞARTLAR NELERDİR?

Bakanlık tarafından Kovid-19 immün plazma tedarikinde belirlenen kriterlere göre, Kovid-19 virüs enfeksiyonuna yakalanmış ve sonrasında iyileşen bireylerin bağışçı olabilmeleri için, bu kişilerin enfeksiyonu geçirmiş olduğuna dair laboratuvar test sonucu gerekli olacak.

Bağıştan 14 gün öncesinde bu kişilerin klinik semptomları tamamıyla ortadan kalkmış olacak. Bir ya da daha fazla kez olmak kaydıyla nazofarengeal sürüntü örneği ile yapılan test sonucunun ya da kan numunesinden çalışılan moleküler test sonucunun "negatif" olması gerekecek.

İyileşen bireylerin, mevcut yasal mevzuata uygun olarak kan bağışçısı olabilmesi için gerekli sorgulama yapılacak. (Kısa Fizik Muayene, Aferez Bağışçısı Bilgilendirmiş Onam Formu'nun Doldurulması, Kan Bağışçısı Sorgulama Formu'nun Doldurulması ve Değerlendirilmesi)

Haberin Devamı

Plazma bağışı yapması uygun olarak değerlendirilen bağışçılardan alınacak serum örneklerine ulusal mevzuata uygun olarak mikrobiyolojik tarama testlerinin çalışılması sağlanacak.

(Serolojik olarak HBsAg, anti-HCV, anti-HIV 1-2 ve anti-sifiliz Ab testleri) Plazma bileşeni aferez yöntemi ile toplanacak.

Aferez yöntemiyle bağışçılardan en az 48 saat ara vermek kaydıyla haftada en çok 2 kez bağış kabul edilecek. Bileşenin izlenebilirliği amacıyla immün plazma için Kızılay'dan ISBT 128 kodu alınacak. İmmün plazma tedarik ve uygulamasında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hiçbir ek ücret alınamayacak.

AFEREZ NEDİR?

Aferez; kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşeninin (eritrosit, trombosit veya plazma) alınması ve diğer bileşenlerin kan bağışçısına geri verilmesi işlemidir.

Haberin Devamı

PLAZMA ALIMINDA SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Plazma alımı konusunda Kızılay’ın belirlediği süreç şu şeklide işliyor:

- Kişinin corona virüsle enfekte olduğu yapılan testlerle belirlenir

- Hastaya tedavi süreçleri uygulanır

- Tedavi süreçleri sonrası iyileşen kişi kan bağışından önce 14 gün bekleme sürecine girer

- Plazma bağışından önce tekrar test yaptırılır

- Negatif sonucu gösterir raporla bağışçı Kızılay’ın Aferez bağış noktalarına gider

- Bağışçının kan vermesinde sakınca olup olmadığı tespiti yapılır. Beyanı ve onam formu alınır.

- Kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan plazma aferez cihazında ayrıştırılır ve diğer bileşenler kan bağışçısına geri verilir.

- Alınan plazma için standart testler uygulanır

- Testleri tamamlanan plazma tedavi bekleyen hastalar için ilgili hastanelere ulaştırılır.