Gazete Vatan Logo

CIA ajanları Hatay’da

Amerikan New York Times gazetesi, CIA ajanlarının son birkaç haftadır Türkiye’nin güneyinden Suriyeli muhalif gruplara silah sevkiyatı yaptığını öne sürdü. Silahların finansmanının da Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’dan karşılandığı iddia edildi.

Suriyeli muhaliflerin silahlandırılması konusunda aktif rol oynamaktan kaçınan ABD’nin birkaç hafta önce bu tutumunu değiştirerek Türkiye üzerinden Esad rejimi karşıtlarına silah sağladığı öne sürüldü. ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times üst düzey ABD’li ve Arap istihbarat yetkililerine dayandırdığı haberinde, bir grup CIA ajanının Türkiye’nin güneyinden Suriyeli muhalif gruplara silah sevkiyatını gizlice organize ettiğini yazdı. Son birkaç haftadır süren silah sevkıyatında, muhaliflere CIA aracılığıyla otomatik tüfek, tanksavar ve diğer bazı başka silahların verildiğini belirten gazete bu silahların Suriye’deki Müslüman Kardeşler’in de aralarında olduğu bir grup aracıdan oluşan gizli şebekeler üzerinden taşındığı ve parasının da Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar tarafından ödendiğini yazdı.

Uydu görüntüleri

Üst düzey ABD’li bir yetkili, CIA ajanlarının bir diğer görevinin de silahların El Kaide ve başka terör örgütlerinin eline geçmesini engellemek olduğunu ifade etti. Gazete, Türkiye’de faaliyet gösteren Amerikan istihbaratının Suriye’nin değişen muhalefet yapısı hakkında daha fazla bilgi edinmeyi amaçladığını ve buna göre hangi gruplara silah verilmesi gerektiğine karar verdiklerini yazdı. ABD’li muhataplarından düzenli bilgi alan Arap bir istihbarat yetkilisi de, “CIA görevlileri burada Suriye’deki muhalefeti güçlendirmek için yeni kaynaklar ve muhalif gruplara katılımı artırmak için yeni adamlar bulmaya çalışıyor” dedi. ABD’li yetkililer ve emekliye ayrılmış bazı CIA ajanları, Suriye birliklerinin durum ve konum bilgilerine dair uydu görüntülerinin ve başka bazı detaylı istihbaratın da muhaliflerle paylaşılmasının değerlendirildiğini belirtiyorlar. Ancak gazeteye göre, CIA ajanlarını Suriye’ye yollamak gibi daha sert adımlar henüz atılmadı.

15 BİN

Suriye’de 15 aydır devam eden çatışmalarda ölü sayısının 15 bini aştığı öne sürüldü. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi adlı sivil toplum örgütü, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejimine yönelik isyanın başlamasından bu yana 10 bin 480 sivil, 3 bin 715 Suriye askeri ve Suriye ordusundan saf değiştirerek muhaliflerin saflarına katılan 830 askerin öldürüldüğünü açıkladı.

Esad’ın pilotu uçağıyla Ürdün’e kaçtı

Suriye Hava Kuvvetleri’nde görev yapan Albay Hasan Mari Hamada, kullandığı savaş uçağıyla dün sabah Ürdün’e kaçarak, siyasi sığınma talebinde bulundu. Ürdünlü yetkililer, başkent Şam yakınlarındaki El Dumayir askeri havaalanından kalkan Rus yapımı Mig 21 savaş uçağının, başkent Amman’ın 80 kilometre kuzeyinde bulunan Mefrek kentindeki Kral Hüseyin Hava Üssü’ne iniş yaptığını açıkladı. Ürdün Enformasyon Bakanı Semih el-Maytah, “Suriyeli pilot Ürdün’den siyasi sığınma talep etti. Kendisinin sorgusu şu anda yapılıyor” açıklamasında bulundu.

‘Uçağımızı geri verin’

Olayların başladığı bir yılı aşkın süreden bu yana ilk kez bir pilot, uçağıyla birlikte Suriye’den kaçmış oldu. Mig-21 savaş uçağının ilk olarak eğitim uçuşunda kaybolduğunu öne süren Suriyeli yetkililer, pilotun Ürdün’den sığınma talep ettiğini öğrenince, suriyeli albayı vatan haini ilan etti. Pilotun ülkesine ve ordusunun onuruna ihanet ettiğini açıklayan Suriye Savunma Bakanlığı, Ürdünlü yetkililerden uçağı geri istedi.

Haberin Devamı