Gazete Vatan Logo

Cezaları artıran yeni paket için söz Meclis’te!

Devlet tedbir alana kadar her yıl onlarca kadın eşi ya da sevgilisi tarafından öldürülüyordu. Meclis’e sunulan yeni yasayla 1040 hakime sadece kadınları korumak için özel yetki verildi

Cezaları artıran yeni paket için söz Meclis’te!

Çocuk ve kadınlara yönelik suçlara ciddi ceza artırımı getiren yeni yargı paketinde, uyuşturucudan hırsızlığa, sulh ve asliye ceza ayrımından Yargıtay’ın yapısına kadar bir çok alanda önemli düzenlemeler var.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dün TBMM’ye sevk edilen yeni ‘yargı paketi’ hakkında açıklamalarda bulundu. Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlara ilişkin yeni düzenlemeler yapıldığını belirten Bozdağ, sarkıntılık gibi basit cinsel fiiller ile daha ağır fiiller için verilen cezalar arasında makul bir denge kurulduğunu, cezaların kademeli olarak artırıldığını ifade etti.

Beden ve ruh sağlığının bozulması üzerine cezanın artırılmasına ilişkin hükmün kaldırıldığını, suçun temel cezasının artırıldığını dile getiren Bozdağ, “Böylelikle mağdurların özellikle çocukların defalarca örselenmesi önlenmektedir” dedi.


Bozdağ, cinsel dokunulmazlığa karşı suçların sarkıntılık halinde yetişkin kişiye karşı işlenmesi durumunda cezanın 2 yıldan 7 yıla, çocuğa karşı işlenmesi durumunda 4 yıldan 8 yıla çıkarıldığını bildirdi. Bozdağ, organ veya sair cisim sokma suretiyle yetişkine karşı işlenen suçlarda 12 yıldan 20 yıla, çocuğa karşı işlenen suçlarda 16 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünü söyledi. Bozdağ, ensest ilişkinin cezasının da 6 yıldan 15 yıla çıkarıldığını aktardı.

‘Hadım cezası yok’

Faili çocuklardan veya mağdurlardan uzaklaştırıcı bazı hak yoksunlukları ve tedavi yükümlülüğü getirildiğini ifade eden Bozdağ, cinsel suç işleyenlere tıbbi müdahalenin “hadım etme işlemini içerip içermediğinin” sorulması üzerine “Tıbbi müdahale hadım değil. Tasarıda hadım cezası yok” dedi.

Bozdağ, şöyle devam etti: “Bizim hukukumuzda çocukların öldürülmesi hali nitelikli öldürmeye giriyor. Cezası ağırlaştırılmış müebbettir. Ancak cezanın infazı adi suçların infazı gibi üçte 2 yattıktan sonra şartlı salıvermeden yararlanıyorlardı. Şimdi mükerrirlere özgü infaz usulünü getiriyoruz. Bu suçları işleyenler terörle ilgili infazdan daha ağır infaza tabi olacaktır. Ağırlaştırılmış müebbet alanlar 30 yıl hapis yatıyordu, şimdi 39 yıl olacak. Mübbet hapis cezası alanlar 24 yıl hapis yatıyordu, şimdi 33 yıl olacak. Cezalar ağırlaştırılmış hapiste 9 yıl artmaktadır” Bekir Bozdağ, Meclis’e sunulan paketle sulh ceza ve asliye ceza ayrımının kaldırılacağını da belirtti.

Uyuşturucuya ağır ceza

Adalet Bakanı Bodağ, esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi suçunun 1 yıldan 7 yıla kadar hapis öngören cezasının, 5 yıldan 12 yıla çıkarıldığını, yargılamayı asliye ceza mahkemesi yerine ağır ceza mahkemesinin yapacağını bildirdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, uyuşturucu imal, ihraç ve ithal suçunun cezasının 10 yıldan 20 yıla iken 20 yıldan 30 yıla çıkarıldığını da belirtti.

Hırsızlık cezası arttı

Adalet Bakanı Bozdağ, nitelikli hırsızlık cezalarının yarı oranında artırıldığını, konutta hırsızlığın cezasının 5 yıldan 10 yıla çıkarıldığını aktardı. Bozdağ, kapkaç dahil nitelikli hırsızlığın diğer hallerinde 3 yıldan 7 yıla kadar verilen hapis cezasının 5 yıldan 10 yıla çıkarıldığını, gece vakti yapılan hırsızlığın cezasının da yarı oranında artırılacağını söyledi.

Hasta için somut kriter

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ceza infaz kurumunda hayatını yalnız idame ettiremeyen hükümlülere ilişkin daha önce düzenleme yaptıklarını, infazın ertelenmesi yolu bulunduğunu anımsatı ve şöyle dedi: “Toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmama konusunda tereddütler yaşandığı için ağır ve somut tehlike kuralı getirilerek bu konudaki soyut olan hususlar somutlaştırılmaktadır.”

Yargıtay’da kıdem şartı

Bozdağ, Yargıtay Kanunu’nda da değişikliğe gittiklerini söyledi: “Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu’nun üye sayısı 8’den 12’ye çıkarılmaktadır. Yargıtay Genel Sekreteri seçilebilmek için 5 yıllık Yargıtay üyeliği şartı getirilmektedir. Yargıtay 1. Başkanı seçilebilmek için 4 yıllık süre 10 yıla, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçilebilmek için gereken 4 yıllık süre 5 yıla çıkartıldı.

İkizler için çalışma var

Adalet Bakanı Bozdağ, ikiz bebekleriyle cezaevine girecek Mülkiye Kılınç’ın durumuna ilişkin soruya ise şu karşılığı verdi: “Arkadaşlarıma talimat verdim üzerimize düşeni yapalım diye. Kanunlar genel müdürlüğümüz ayrıca bir çalışma yapıyor. Özellikle hasta olan veya diğer bazı durumlarla ilgili insani olarak yapmamız gereken olup da yapmadıklarımız var mı veya eksik mi değerlendiriliyor.”

Haberin Devamı