Gazete Vatan Logo

Canlı bombaların kod adı ‘inşaatçı’

Ankara’da 103 kişinin hayatını kaybettiği terör eyleminin planlayıcısı ile saldırı emrini Suriye’den veren IŞİD şeyhinin yazışmaları ortaya çıktı. Yazışmalarda, saldırı için izin istenirken, canlı bombalardan ‘inşaatçı’ diye bahsedildi.

Canlı bombaların kod adı ‘inşaatçı’

Ankara katliamının planlayıcısıyla Suriye’deki IŞİD emirinin saldırıdan 4 gün önce yaptığı görüşme Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma dosyasına girdi. NTV’nin haberine göre; katliamın planlayıcısı ‘Ebu Ali’ kod adlı Yunus Durmaz’ın evinde ele geçirilen belgelerde, saldırı emrini Suriye’deki IŞİD şeyhi İlhami Balı’nın verdiği ortaya çıktı.

Emri 6 Ekim’de aldı

Saldırıdan 4 gün önce, 6 Ekim tarihinde verilen talimatta, Yılmaz’ın ‘acil izin bekleyen ameller’ başlıklı yazışmada çok sayıda talep ve eylem planını şeyhle paylaştıktan sonra Ankara mitingi için izin istediği belirlendi. Yazışmalara göre saldırının siyasi amacı sol kesimi sokağa dökerek seçimleri iptal ettirmekti.

‘Nefsen yoruluyorlar’

Bir başka yazışmadaysa Yunus Durmaz, Şeyh Balı’dan Amasya 5. Ana Jet Üssünde Türkiye’de konuşlu Patriot hava savunma sistemlerine yönelik eylem için izin istiyor. Suriye Şeyhi, Antep emiri Yunus Durmaz’a canlı bombaların morallerini yüksek tutması için “Dikkat edin inşaatçılar çok bekleyince nefsen yorulurlar” nasihatinde bulunuyor.

Haberin Devamı

‘Balo salonunu patlatacaklardı’

Örgüt yazışmalarında, Antalya’daki G20 zirvesine yönelik saldırı planlarının olduğu da belirlendi. Plana göre, IŞİD militanları gece eğlencelerinin yapıldığı 5 bin kişi kapasiteli balo salonunu hedef alacaktı. Bu eylemin talimatını veren kişi de yine İlhami Balı. Balı, Durmaz’dan zirvenin yapılacağı noktaya yakın bir alan bulmasını ve yabancı katılımcıların hedef alınmasını istedi.

Bombacı kardeşler

11 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı önünde düzenlenen “Barış mitingi” ne yönelik bombalı saldırıyı yapan iki canlı bombadan biri Suruç eylemini yapan Abdurrahman Alagöz’ün ağabeyi Yunus Emre Alagöz olduğu tespit edilmişti. Yabancı uyruklu olduğu düşünülen diğer saldırganın ise hâlâ kimliği belirlenemedi. Saldırı sonrasında yapılan operasyonlarda ise 11 kişi gözaltına alındı.