Gazete Vatan Logo

Büyük felakette 14. gün! Deprem bölgesinden dakika dakika gelişmeler

AFAD'ın verilerine göre, 6 Şubat Pazartesi saat 04:17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan deprem, yerin 7 kilometre altında gerçekleşti. Aynı gün saat 13.24'te ise merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Yapılan son açıklamaya göre; can kaybı 40 bin 642’ye yükseldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 10 ilde yeni yerleşim alanlarına ilişkin yerlerin belirlendiğini duyurdu. Öte yandan depremin 296. saatinde iki kişi daha enkazdan sağ olarak çıkarıldı.

Büyük felakette 14. gün! Deprem bölgesinden dakika dakika gelişmeler

AFAD, 6 Şubat'ta 04.17'de Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. Aynı gün Elbistan'da da saat 13.24'te 7.6 büyüklüğünde ikinci bir büyük deprem daha meydana geldi. Deprem, 10 ilde birden şiddetli şekilde hissedildi. Depremin hissedildiği illerde kurtarma çalışmaları devam ediyor.

İşte depremin 14. gününde dakika dakika yaşananlar:

01.22 Depremlerin ardından bölgeden tahliye uçuşları düzenleyen Türk Hava Yolları(THY), bu tahliye uçuşlarının 1 Mart'ta kadar ücretsiz olarak devam edeceğini açıkladı. 

00.22 G7 ülkeleri dışişleri bakanları Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hayatını kaybedenler için Türkiye'ye taziyelerini sundu.

23.53 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı: Deprem bölgesi riskli değilmiş, başlıklı haber yalan ve mesnetsizdir

22.44 AFAD verilerine göre, saat 22.31'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi olan 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

22.08 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen Gaziantep'in İslahiye ilçesinde yapımı süren konteyner kentte inceme yaptı.

Haberin Devamı

21.37 Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias: Yunanistan'ın Türk halkına yaptığı yardımı, siyasi konulara bağlayamayız

20.44 İçişleri Bakanlığı, nakliye firmalarının piyasa koşullarındaki taşınma bedelleri üzerinden bölgesel koşulları da değerlendirerek aşağı ya da yukarı yönlü %15 esneklik bandında fiyatlandırma yapacaklarını duyurdu.

20.40 Bakan Çavuşoğlu: Devlet, millet el ele vererek tüm deprem bölgelerini ayağa kaldırmamız gerekiyor

20.08 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: 163 enkazda kurtarma çalışması sürüyor. 275 bin çalışanımızla ayrım gözetmeksizin çaba gösteriyoruz. Vatandaşlarımızın kullanmadıkları evlerini depremzede ailelerin kullanımına sunmak veya uygun şartlarda kiralamak isteyen hayırseverlerimiz “evimyuvanolsun.org” sitesinden başvurabilirler.

19.05 BM Kalkınma Programı, enkaz kaldırılma için 113.5 milyon dolar çağrıda bulundu

18.15 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile birlikte Adıyaman'daki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Karaismailoğlu depremin büyüklüğüne dikkat çekerek "Yunanistan kadar büyük bir coğrafyada deprem hareketi oldu" dedi. Bakan Vahit Kirişci ise çiftçilere yapılan destekleri açıkladı.

Haberin Devamı

18.06 Depremlerden etkilenen illerden Şanlıurfa’da 7 emlakçıya fahiş kira artışı yaptığı gerekçesiyle idari para cezası uygulandı. Yüksek fiyattan kiraya verilen evlerin 2 yıl boyunca mühürleneceği kaydedilirken, fahiş ev taşıma ücretine de sınırlama getirildi.

17.05 Gaziantep’te, Japonya’dan gelen 70 kişilik ekip, Oğuzeli Anadolu Teknik ve Meslek Lisesi’nin bahçesine sahra hastanesi kurdu. Hastanede, depremzedelere ve diğer kişilere tüm sağlık hizmetleri veriliyor.

16.56 Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nden (FAO) deprem felaketinden etkilenen 10 ildeki çiftçilere 25 milyon dolarlık yardım çağrısında bulundu. 

16.28 AFAD Başkanı Yunus Sezer: 40 bin 642 vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda. Arama kurtarma çalışmaları yarın akşam itibari ile büyük oranda sonlandırılmış olacak. Hatay genelinde büyük bir yoğunlaşma var, 13 bine yakın rama kurtarma personelimiz orada görev yapıyor.

Haberin Devamı
Hatay'da depremin 296. saatinde inanılmaz kurtuluş Hatay'da depremin 296. saatinde biri çocuk 3 kişi enkazdan canlı olarak çıkartıldı.

15.50 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'te arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.

15.32 Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrasında bölgelerde yürütülen soruşturma çerçevesinde tutuklu sayısı 120'ye yükseldi.

15.04 Emniyet Genel Müdürlüğü: Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 771 hesap yöneticisi tespit edildi, 395'i hakkında adli işlem başlatıldı

14.21 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca 'depremzede çocuklar cemaatlere verildi' iddiası üzerine belirlenen adreste yapılan incelemede, hanede kalan refakatsiz konumda çocuğa rastlanılmadığı açıklandı.

13.02 Bakan Koca’nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Hatay’dan 296’ncı saat haberi. Enkaz altından 296’ncı saatte, yeni kurtarılan 40 yaşlarındaki depremzede kadın hastamızın bilinci açık. Sahra hastanemizde ilk tıbbi müdahalesi yapılıyor” ifadelerine yer verildi. Bakan Koca,  '10 ilde yatan hasta sayısı 6 bin 108, taburcu edilen hasta sayısı 13 bin 612' dedi.

Haberin Devamı

12.22 Diyarbakır'da enkaz çalışmaları tamamlandı. ‘Asrın felaketi' olarak nitelendirilen depremlerden doğrudan etkilenen şehirde 7 bina yıkılmıştı. Bağlar ilçesi Yoldaş, Hisami, Dündar, Serin apartmanları Yenişehir ilçesinde ise Sözel, apartmanları tamamlanmıştı. Geriye kalan Galeria sitesi sabaha karşı son kontrolleri yapıldıktan sonra enkaz çalışmaları tamamlandı. Enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, yıkım kararı çıkan ağır hasarlı apartmanların yıkımının başlayacağı belirtildi.

11.30 Hatay'da 13 günü geçen depremin arama kurtarma çalışmalarının 296. saatinde enkazdan biri çocuk üç kişi sağ olarak çıkarıldı. Çıkarılanlardan birinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

10.20 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kimliklerine ulaşamayan depremzedeler, kendileri ve aileleri için geçici kimlik belgesini e-Devlet üzerinden oluşturabilecek.

09.08 Adana'da depremde yıkılan binalardaki yapım kusurlarıyla ilgili soruşturmada tutuklananların sayısı 13'e yükseldi.

08.26 Kahramanmaraş'ta 4.1 büyüklüğünde bir artçı deprem meydana geldi.

08.00 Kahramanmaraş merkezli, 10 ilde etkisini gösteren ve Türkiye'yi yasa boğan depremde yaşamını yitirenler defnedildi, Diyarbakır'da mezar taşlarına hayatını kaybedenlerin hatıraları asıldı.

06.45 Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adana ve Osmaniye'de çalışmaları inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "Adana ve Osmaniye’de zemin etütlerini yapmak, yerleşime en uygun yerleri seçmek için uzmanlarımızla her türlü zemin etütünü TOKİ eliyle yapıyoruz. Bu yerlerde ayrıntılı çalışma başlattık. 10 ilimizde yerleşim alanlarına ilişkin yerler belirlendi" dedi.

00.00 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugüne kadar yardım teklifinde bulunan ülke sayısı 102. Ülkelerden 88'i sahada bize yardım ettiler; arama- kurtarma ve sahra hastanesi gibi birçok konuda destek oldular. 23 ülke görevini tamamladı ve ülkeden ayrıldı. Şu anda 65 ülke sahada çalışmalarına devam etmektedir" dedi.

23.58 Adana'dan 1'i çocuk 5 yaralı depremzede daha İstanbul'a getirildi

23.11 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Miraç Kandili nedeniyle Mehmetçiğin sıcak yemek dağıtmaya devam ederken kandil simidi de ikram ettiğini duyurdu.

22.21 Deprem bölgelerinde enkaz altından yaralı olarak kurtarılan 30 kişi, Adana’dan kalkan Norveç Hava Kuvvetleri’ne ait kargo uçağı ile İstanbul’a getirildi. Depremzedelerden 4’ü Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne sevk edildi.

21.30 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde şu ana kadar 39 bin 672 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini açıkladı.

21.15 Kahramanmaraş'ın Afşin ve Göksun ilçesinde depremde çöken binalarla ilgili yürütülen soruşturmada gözaltına alınan şüphelilerden 4'ü tutuklandı.

19.12 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: 10 bin liralık destek ödememiz vardı. Bu 10 bin liralık destek, afette hasarsızın dışında kalan tüm hanelere ilişkin bir ödemedir.

19.09 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Salgın konusunda Sağlık Bakanlığımız çalışmalarını yürütüyor.

19.05 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: 172 bin 780 çadır kurulmuş durumda. Katar'dan 10 bin konteyner sevk edilmeye başlandı. Hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. 597 bin 594 binanın hasar tespiti yapılmış durumda. 75 bin 717 bina ya yıkılmış ya da ağır hasarlı. Az hasarlı ve hasarsız bina sayısı daire olarak 1 milyon 900 bin civarında.

18.21 Malatya'da 26 kişinin öldüğü sitenin kooperatif başkanı Bursa'da yakalandı

278. SAATTE BİR MUCİZE KURTULUŞ DAHA

18.17 Hatay'da 1 kişi daha enkazdan 278. saat sonra sağ olarak çıkarıldı.

17.35 Malatya Yeşilyurt ilçesinde altında 26 kişinin can verdiği 25 dairelik Bulutlar Sitesinin Kooperatifi Başkanı Bursa'da gözaltına alındı.

16.50 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Adıyaman'ın yüzde 20'sine cumartesi günü doğal gaz verilmeye başlanacak

13.03 Hatay'da depremde yıkılan Defne Apartmanı'nın enkazından 12'nci günde ses ve ısı alınması üzerine çalışma başlatıldı.