Gazete Vatan Logo

'Bunu söylemek bile...'

AK Parti Kadın Kolları Başkanı Avukat Özlem Zengin Topal, Ömer İnançer’e tepki gösterdi.

'Bunu söylemek bile...'

TRT 1 ekranlarında, iftar saatlerinde yayınlanan “Ramazan Sevinci” programına konuk olan ve Şeyh Vefa’nın hanımının haram lokma yemesiyle ilgili bir hikayesini anlatan avukat Ömer Tuğrul İnançer , konunun hamileliğe gelmesi üzerine, “Hamileliği davul çalarak ilan etmek bizim terbiyemize aykırıdır. Böyle karınla sokakta gezilmez. Her şeyden önce estetik değildir. 7-8 aydan sonra anne adayı biraz hava almak için beyinin otomobiline biner, biraz dolaşır. Sonra akşam üstü çıkarlar. Şimdi ise maşallah, kanatlısı kanatsızı televizyonlarda uçuşuyor. Ayıptır ayıp. Bunun adı realizm değildir. Bunun adı terbiyesizliktir” yorumunda bulundu.

AK Parti İstanbul il Kadın Kolları Başkanı Avukat Özlem Zengin Topal, 'hamileler tabiki sokağa çıkabilir' diyerek İnançer'in sözlerini eleştiridi.


"HAMİLELER TABİKİ SOKAĞA ÇIKABİLİR"

Katıldığı iftar programında 'hamileler sokağa çıkmasın' tartışmasını değerlendiren Topal, "Bebek bekleyen anneler konusunda en doğal hakkı. Tabiki soğa çıkabilirler en doğal hakkı. Bu cümleyi söylüyor olmak bile aslında rahatsız edici. Ama sanırım tartışma dışarı çıkan kadının kıyafeti, hali tavrı bununla alakalı bir söz söylemeden çıkıyor. Ona da zaman zaman ben de etrafa baktığım zaman şaşırdığım acaba böyle mi olmalı dediğim anlar oluyor. Bence her iki tarafa da hak vermek gerekiyor. Giyen tabiki istediği gibi giyinebilir. Bu böyle olmalı diyen insan da çok yoğun bir saldıra maruz kalmamalı. İkisinin bir dengesi olması lazım. Bebek bekleyen anneler tabiki istediği gibi hareket edebilir. Bununla ilgili daraltıcı bir alanı ve ifadeyi doğru bulmuyorum. Eleştiri kısmınında da açık bir pencere bırakmak lazım" diye konuştu.


Sözlerimin arkasındayım

Daha sonra Anadolu Ajansı muhabirine konuşan İnançer, sözlerinin arkasında olduğunu ama konuşmalarının çarpıtıldığını söyledi. Ömer Tuğrul İnançer, şunları ifade etti, “Kanunda bile doğumdan önce anne adayına, evinde otursun diye izin veriliyor. Sokakta gezsin diye değil. ‘Ben evlendim, hamile kaldım...’ Tamam iyi ettin de...Bunlar böyle karnını salına salına yürümenin gereği olarak gösterilemez. Görüntü estetik değil, hala da aynı şeyi söylüyorum. Niye anlamıyorsunuz? Bunlar muhterem şeylerdir. Muhterem şeyler saygı duyulacak şekilde saklanır.”

Bunu söylemek bile...

Ömer Tuğrul İnançer kimdir?

Ömer Tuğrul İnançer 1946 yılında Bursa’da doğdu. Orta öğrenimi Bursa’da tamamladı sonra ise İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Ömer Tuğrul İnançer yirmi yıl kadar muhtelif şirketlerde müşavir-avukatlık yaptıktı. Daha sonra 1991 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu’nda sanatçı-müdür olarak görev aldı. Çeşitli yurtiçi ve yurtdışı konserlerde müzik faaliyetlerinde yer aldı. Evli, iki çocuk babasıdır.



‘Kendisi de ayıptan doğdu’

- Prof. Dr. Beyza Bilgin (İlahiyatçı), “Bu dinle imanla ilgili bir şey değil. Erkeklerin güvensizlikleriyle ilgili olabilir. Ayıp diyor ama kendisi de ayıptan doğdu. Baştan ayağa ayıbız o zaman hepimiz. Bu saygısızlık ve iyi bir şey değil. Bunda gizlenecek ne var? Haram ya da gayri meşru bir iş yapılmıyor ki.”

‘Bunu söyleyen bir avukat!’

- Av. Nazan Moroğlu (İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü): “Çok enteresan. Bütününe baktığımız zaman kadının yeri evidir anlayışıdır karşımıza çıkan. Kadın sokakta olmasın, evde otursun, 3-5 çocuk doğursun diye bakılıyor. Bunu da bir avukat söylüyor. Tablonun parçaları birleştiğinde, kadına bakış açısının adım adım nerelere kadar çekildiğinin bir göstergesi.”

‘Rahat doğum için yürünmeli’

- Prof. Dr. Cansun Demir (Türk Jinekoloji Derneği Başkanı), “Eğer normal doğum istiyorsak ki ideal olan anne adayının günde 30-40 dakika açık havada yürüyüş yapmasıdır. Hastalarımıza özellikle deniz kenarı, park gibi yerlerde yürümelerini tavsiye ediyoruz. ‘Cennet annelerin ayaklarının altındadır’ diye bilirken anne adaylarından sanki farklı bir şey için geziyorlarmış gibi bahsedilmesi hoş bir şey değil. Estetik olup olmadığı tasavvufçunun işi değildir.”

9 ay hapis mi kalacak?

- Milli eğitim eski Bakanı, AK Partili Nimet Baş, “Hamile kadına sokağa çıkma demek, mantık dışıdır. Hamile kadın 9 ay boyunca evde hapis mi kalacak? Bu sözlerin dini bir dayanağı yok” dedi.

- CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ise, “Kadınların ne söylemesi, kaç çocuk doğurması, ne şekilde doğurması gerektiğini dikte eden anlayışı kabul edilemez buluyorum” dedi.

TRT: Sahibini bağlar

Ömer Tuğrul İnançer’in tepki çeken açıklamasını yaptığı TRT’nin santrali dün tepki telefonlarından dolayı kilitlendi. TRT yetkilileri canlı yayın sırasında konuğun ne söyleyeceğini bilinemeyeceğini, İnançer’in sözlerinin kurumu bağlayan bir görüş olmadığını, bu tip kazaların olabileceğini ama bu görüşün sahibini bağladığını ifade etti.

DİYANET: Gizlenmesi gerekmez

VATAN’ın sorularını yanıtlayan Diyanet İşleri yetkilileri, “Dinimizde kadına tecrit yoktur” demekle yetindi. Diyanet İşleri Başkanlığı Alo Fetva Hattı’ndaki yetkililer ise, “Böyle mucizevi bir olayın gizlenmesi gerekmez. Hamile kadın kendi görüş ve tutumlarıyla bağlantılı hareket edebilir” dedi.

SOSYAL MEDYA

Dünyada birinci sırada

Sosyal medyadaki mesajlarda İnançer’in sözleribüyük tepki aldı. Twitter’da #direnhamile başlığıyla açılan hashtag bir anda hem Türkiye hem de dünya gündeminin ilk sırasına oturdu. Bir çok kadın hamilelik fotoğraflarını yayınladı.

Haberin Devamı