Gazete Vatan Logo

Bunu reddedene 2 yıl hapis!

Yasa teklifi kabul edildi, reddeden yandı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen yasa teklifiyle, alkol testini reddeden sürücü, ‘1 promil alkollü’ kabul edilerek 2 yıl hapisle yargılanacak. Sürücü koltuğunda sigara içmek de yasaklandı

Alkol, sigara ve uyuşturucu ile ilgili düzenlemeleri içeren yasa teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Yasanın getirdiği düzenlemelere uymayanlara 500 bin liraya kadar para cezası uygulanabilecek.

Teklif TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilirse, alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı yapılamayacak.

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANANA 700 LİRA CEZA

Bugün'ün haberine göre 1 promil alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücülere 700 TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi 6 ay süreyle geri alınacak. Beş yıl içinde ikinci defa tekrarlanması durumunda 877 TL para cezası verilecek ve sürücü belgeleri iki yıl süreyle alınacak.

Üç veya üçten fazla aynı suçun işlenmesi durumunda ise bin 407 TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgeleri her seferinde beşer yıl süreyle geri alınacak.

Alkollü çıktıkları için beş yıl içinde sürücü belgeleri ikinci defa geri alınan sürücüler, Sağlık Bakanlığı’nca ‘sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine’ alınacak. Ehliyetsiz araç kullananlara verilen para cezası 600 liradan bin 407 liraya yükseltilecek.

TRAFİK GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE SOKMA

Uyuşturucu veya yeşil reçete ile satılan psikotrop madde içeren ilaçları kullanan sürücüler için de ağır cezalar kapıda. Bu maddeleri kullandığı tespit edilen sürücülere 3 bin 600 lira para cezası uygulanacak.

Sürücü belgelerine 5 yıl süreyle el konulacak. Teklif alkol testini kabul etmeyen sürücü manzaralarını da ortadan kaldıracak. Mevcut durumda 1 promil (halk arasında 100) ve üzeri alkollü şekilde araç kullananlar 2 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyor. Ancak alkol testini kabul etmeyenler için bir işlem yapılamadığından bu kişiler beraat ediyordu.

Yapılan değişiklikle testi kabul etmeyenler 1 promil alkollü kabul edilecek. Dolayısıyla para cezasının yanı sıra 2 yıla kadar hapisle yargılanacak. Ayrıca, narkotik veya bir promil alkol aldığı tespit edilen sürücüler, TCK’nın “Trafik güvenliğini tehlikeye sokma” başlıklı 179.maddesine göre iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilecek.

OTOYOLLARDA İÇKİ İÇMEK YASAK

Türkiye’de üretilen veya ithal edilen içkilerin üzerine, alkolün zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar konulacak. Otoyollarda ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek

Binde bir alkol bile belirtilecek

İçinde binde bir de olsa alkol varsa ürün ambalajı üzerine içerdiği alkol miktarı, alkol tamamen alınmışsa alkolün tamamen alındığı yazılacak. İçki satışının yapıldığı yerler ile örgün eğitim kurumları, dershaneler ve ibadethaneler arasında en az yüz metre uzaklık şartı aranacak.

Bitkisel nargile de tütün

Sigara ve diğer tütün ürünlerinin, özel araçların sürücü koltuklarında da içilmesi yasaklanacak. Tütün içermeyen bitkisel nargile ve sigaralar da tütün ürünü olarak kabul edilecek. Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi Kanunu’nun ceza gerektiren fiillerinin bir yıllık dönemde tekerrürü halinde bir kat; ikinci tekerrürü halinde iki kat para cezası verilecek.

Haberin Devamı