Gazete Vatan Logo

Berlin’den Ankara’ya AWACS tehdidi

İncirlik Üssü’nü ziyaretlerine izin verilmeyen Alman milletvekilleri, Türkiye’yi, NATO’nun AWACS misyonuna onay vermemekle tehdit etti. Federal Meclis Savunma komisyonu Eylül ayında bir heyetin İncirlik’e gelmesini kararlaştırdı

Berlin’den Ankara’ya AWACS tehdidi

Ankara, Alman Meclisi’nin 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak adlandıran tasarıyı kabul etmesine tepki olarak, Almanya Savunma Bakanlığı müsteşarı Ralf Brauksiepe ve beraberindeki heyetin temmuz ayında İncirlik Hava Üssü’nü ziyaret etmesine izin vermemesine, Berlin’den yeni bir tepki geldi. Almanya Bild gazetesine demeç veren Almanya Federal Meclisi Savunma Komisyonu Başkanı Wolfgang Hellmich, NATO misyonu kapsamında Türkiye’nin hava savunmasına destek vermek için Alman AWACS keşif uçakları ve Alman askerlerinin Türkiye’ye gönderilmesi planınına işaret ederek Türkiye’ye gözdağı verdi. Misyonun hayata geçirilebilmesi için Alman Meclisi’nin onayının şart olduğunu hatırlatan Hellmich, Türkiye’nin bir kez daha bir Alman heyetinin İncirlik ziyaretine izin vermemesi halinde, meclisin bu misyona onay vermeyebileceğini söyledi. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Hellmich, “Türkiye’nin heyetimizin İncirlik ziyaretine izin vermemesinden ötürü AWACS misyonuna dair eleştirel görüşler var” dedi. Hellmich, meclisi üyelerinin her zaman NATO üslerini ziyaret edebilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye net

Federal Meclis Savunma Komisyonu önceki gün düzenlenen oturumda, Eylül ayında bir heyetin İncirlik’i ziyaret etmesini kararlaştırdı. Geçen hafta İncirlik’i ziyaret eden Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, beraberinde heyet götürmemiş ve ziyaretin gazeteciler tarafından izlenmesine de izin verilmemişti. Bakan von der Leyen, Türk mevkidaşı Fikri Işık ile biraraya gelmiş, ancak Alman meclis heyetlerinin İncirlik’e girmesine izin konusunda sonuç elde edememişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Eğer askeri-teknik ekip Almanya’dan gelmek isterse burada da zaten konuşlu uçak ve askerleri var, gelebilirler. Onun dışındaki kişilerin gelmesini uygun görmüyoruz. Son derece net” değerlendirmesini yapmıştı.

Merkel savundu

Almanya Başbakanı Angela Merkel, başkent Varşova’daki NATO zirvesine gitmeden önce mecliste yaptığı konuşmada, AWACS’ların IŞİD’e karşı yürütülen mücadeledeki önemine değindi. Merkel, Türkiye’ye gönderilecek AWACS’ların, üsteki Alman Tornado’ları için hava sahasını daha güvenli hale getireceğini savundu. Alman Dışişleri, ABD’nin Berlin’den NATO misyonu için istediği AWACS uçaklarını göndermeye soğuk yaklaşıyordu.

Haberin Devamı