Gazete Vatan Logo

Baykal'ın 'İnce' hesabı!

CHP’de cumhurbaşkanlığı seçimi yarışının ilk turda kaybedilmesini “adayın yanlışlığına” bağlayan muhalifler, parti yönetimini olağanüstü kurultaya zorlamak için farklı kollardan harekete geçti. CHP’deki ulusalcı isimlerden Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan ve 5 milletvekili, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na “makamı bırakın ve kurultaya gitme erdemi gösterin”çağrısıyla bayrak açtı.

MUHARREM İNCE "İSTİFA EDECEK"

Cumhuriyet'ten Ayşe Sayın'ın haberine göre;parti yönetimini sert dille eleştiren Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise yarın grup başkanvekilliğinden istifa edip muhalif hareketin başına geçmeye hazırlanıyor. İnce’ye geçen hafta Yalova’da birlikte yemek yediği eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın da destek verdiği belirtiliyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Emel Yıldırım ise kurultay taleplerine “Kurultay istemek demokratik bir haktır. Delege sayımızın salt çoğunluğu olan 586 imzayı bulurlarsa elbette kurultay toplanır” diyerek, parti yönetiminin kendiliğinden kurultay çağrısı yapmayacağı mesajı verdi.

Haberin Devamı

GÜNEŞ DE ELEŞTİRDİ

CHP PM Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş de seçim sonuçlarını muhalefet açısından bir başarı olarak nitelemenin ciddiyetle bağdaşmayacağını söyledi. Son yerel seçimlerdeki 9 muhalefet partisinin oy toplamının yüzde 46’yı aştığına işaret eden Güneş, “Kaldı ki Sayın İhsanoğlu’nun AKP tabanından da oy alması bekleniyordu. Bir çatı adayla amaç seçimleri ikinci tura taşıyabilmekti. Bunların hiçbiri olmadı ve anlaşıldı ki, başta CHP olmak üzere her partinin kendi adayını çıkarması daha iyi sonuç verecekti” dedi. Yaklaşık 10 ay sonra yapılacak genel seçimlere dikkat çeken Güneş, başarısızlık üzerinden siyaset yapmak yerine seçimleri kazanmak için partinin yetkili organlarında değerlendirmeler yapmak ve yeni stratejiler tasarlamak gerektiğini ifade etti.



“586’YI BUL, TOPLA”

CHP yönetimi ise seçim sonuçlarını bugün Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında toplanacak MYK’de değerlendirecek. CHP lideri, İhsanoğlu’nun doğru aday olduğunu belirtip, şu anda olağanüstü kurultay çağrısı yapmasını gerektirecek bir durum olmadığını belirtmişti. Ancak Kılıçdaroğlu önümüzdeki aylarda bir “tüzük kurultayı” toplamayı planlıyor. Muhaliflerden gelen“kurultay” çağrılarına ise genel merkez yönetimi “gerekli imzayı bulsunlar, toplasınlar” restiyle yanıt veriyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Emel Yıldırım ise CHP tüzüğünde olağanüstü kurultay koşullarının belli olduğuna dikkat çekti. Kurultayın “demokratik bir talep” olduğunu belirten Yıldırım, “Ancak bunun yolu yöntemi var. Delege sayımızın salt çoğunluğu olan 586 imzayı delegelerimiz verirse elbette kurultaya gidilir. Ama şu anda bize tabandan öyle bir talep yansımadı” dedi.

Haberin Devamı



Kurultay zor CHP’de halen 1170 civarında kurultay delegesi bulunuyor. CHP tüzüğüne göre delege sayısının beşte birinin, yani 260 milletvekilinin imzasıyla kurultay toplanabiliyor. Ancak CHP tüzüğünün 49. maddesine göre olağanüstü kurultaylarda seçim de yapılabilmesi için delegelerin yarısından bir fazlasının imzası gerekiyor. Bu da 1170 delegeden 586’sının imza vermesini gerektiriyor.

Haberin Devamı