Gazete Vatan Logo

Barış için 8 bin 372 çift ayakkabı aranıyor

Dünyanın gözü önünde Saraybosna’da yaşanan Srebnenitsa Katliamı’nın yıldönümü 9-10 Temmuz tarihlerinde İstanbul’da düzenlencek anma etkinliklerinde kınanacak. Genç Boşnaklar Derneği tarafından organize edilen etkinlikler çerçevesinde Taksim Meydanı’nda 8 bin 372 çift ayakkabı sergilenecek. Bu çerçevede dernek üyeleri, Türkiye’deki tüm duyarlı insanlardan bu proje için bir çift ayakkabı bağışlamalarını istedi. Toplanan ayakkabılarla Birleşmiş Milletler’in (United National) kısaltması olan UN harfleri yazılacak. Bu yolla BM’nin ve uluslararası topluma Srebrenista’da işlenen insanlık suçu hatırlatılacak ve Srebrenitsa’daki olayların dünyanın hiçbir yerinde bir daha yaşanmamasını sağlamak amaçlanıyor. Etkinlik çerçevesinde dünyada resmen tanınan bağımsız 192 ülke için de üzerlerinde barış mesajı yazılı birer balon uçurulacak.

Srebrenitsa Katliamı’nın yıldönümü bu sene Türkiye’de kınanacak. Genç Boşnaklar Derneği’nin düzenlediği etkinlikte soykırımda katledilenler adına 8 bin 372 çift ayakkabı, Taksim Meydanı’nda dizilecek... Dünyadaki bağımsız 192 ülke adına üzerinde barış mesajı yazılı balonlar uçurulacak...

Srebrenitsa katliamı...

Srebrenitsa katilamı, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yaşanan en büyük soykırımın adı. BM ve uluslararası toplumun suçlu olduğu soykırımda katledilenlerin sayısı ise resmi rakamlara göre 8372 kişi. Srebrenitsa Soykırımı, Ratko Mladiç komutasındaki Sırp Ordusu, Sırp lider Radovan Karadziç, General Momcilo Perisiç, Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç ve paramiliter grubu “Akrepler” (Scorpions) öncülüğünde yapıldı. Mağdur insanları korumak için bölgeye gelen BM Hollanda Koruma Gücü’nün (UNPROFOR) gözleri önünde de binlerce kişi öldürüldü.

Müslümanların hepsi silahsızdı...

1993’te Sırp güçleri, “Etnik Temizlik” için birçok şehre ve Srebrenitsa’ya saldırdı. 16 Nisan 1993’te “Güvenli Bölgeler” kurulunca Bosnalı Müslümanlar ‘Güvende olacağız” diye evlerini terk etti. Srebrenitsa için alınabilecek en kötü karar ise bölgenin silahsızlandırılması oldu. Sonuçta silahlı Sırp ordusuna karşı Srebrenitsa tamamen savunmasız kaldı. Ve 11 Temmuz’da yaşları 12 ila 77 yaş arası 8 bin 372 erkek sivil Boşnak topluca katledildi. Kadınlar ise tecavüz ve kötü muameleye maruz kaldı. Katledilen masum siviller toplu mezarlara gömüldü.

Haberin Devamı