Gazete Vatan Logo

Balyozda karar günü!

Yargıtay, Balyoz davasının temyiz incelemesini bitirdi

Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti, 361 sanıklı Balyoz Darbe Planı davasının temyiz incelemesini bitirdi. Tarihi davanın kararı 9 Ekim Çarşamba günü açıklayacak

Aralarında emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan’ın da bulunduğu 361 sanıklı “Balyoz Planı” davasının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti, kararını 9 Ekim Çarşamba günü açıklayacak.

Yargıtay tarihinin en uzun duruşmasında, 9. Ceza Dairesi, 1 ay süren 17 oturumda, 96 sanık avukatının savunmasını dinlemişti. Savunmalar ağırlıklı olarak dijital verilerin sahteliği iddiası ve delil kabul edilemeyeceği üzerinde yoğunlaşmış, ayrıca verilerde zaman çelişkileri olduğu iddia edilerek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğnamesinde bunlara yeterince açıklık getirmediği eleştirileri yapılmıştı. Savunmaları sırasında sık sık yerel mahkemede savunma hakkının kısıtlanmasından yakınan avukatlar, Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul’un kendilerine hitabı, asla savunmanın kısıtlanmasına izin vermeyeceği yönündeki açıklamaları ve genel tutumu nedeniyle teşekkür ederek, güvenlerini dile getirmişti. Duruşmada bazı sanıkları yakınları savunmuş, duygusal anlar da yaşanmıştı. Duruşmaların tamamlanmasının ardından Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti, karar gününü 9 Ekim olarak açıklamıştı.

Ek güvenlik tedbiri istendi

Dosyanın daha güvenli incelenebilmesi için alınan önlemler kapsamında özel güvenlikli oda hazırlanmış, bin 45 klasörden oluşan dava dosyası şifresini sadece dosya üzerinde çalışacak hakimlerin bildiği bu odada tutulmuştu. Dosya üzerinden inceleme yapan heyetin, çalışmasında duruşmada savunmalar sırasında tuttukları notlardan da faydalandıkları öğrenildi. Heyet, karar günü yaklaşırken, hafta sonları da mesai yaptı.

Yargıtay Başkanlığınca, konferans salonunda yapılacak karar duruşmasına katılacaklar için yaka kartları hazırlandı. Yargıtay girişinde kimlik karşılığı alınacak kartlar, salon girişinde barkod sistemiyle okutulacak. Kartı olmayanlar içeri alınmayacak. Salona girişte, sanık avukatları ve basın mensuplarının ardından sanıkların ailelerine öncelik verilecek. Yargıtay Genel Sekreterliği, duruşmanın yapılacağı gün için de emniyete yazı yazarak ek güvenlik tedbiri istedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 256 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının onanması istenmişti. Tebliğnamede, sanıklardan 67’si hakkındaki mahkumiyetin bozulması, 2 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının düzeltilerek onanması, 35 sanık hakkında verilen beraat kararının onanması ve 1 sanık hakkındaki beraat kararının bozulması talep edilmişti.

Balyoz’a Fransızca görüş yazısı

Adalet Bakanlığı’nın Balyoz Davası kapsamında İsviçre’nin Cenevre kentinde faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu’na, “Fransızca” sunum yaptığı ortaya çıktı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bakanlık tarafından Çalışma Grubu’na gönderilen görüş yazısında, masumiyet karinesinin ihlal edilmemesine azami ölçüde titizlik gösterilerek, olaylara ilişkin değerlendirilme yapılmadığı ve kanaat bildirilmediğini belirtti. Ergin, Fransızca hazırlanan görüş yazısının hazırlanmasında, AİHM’nin Çetin Doğan/Türkiye başvurusunda vermiş olduğu kabul edilebilirlik kararı ve başvuranlar hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 6 Temmuz 2010 tarihli iddianamesinde yer alan bilgileri esas aldığı bildirdi.

BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, 250 Balyoz sanığının geçen sene yaptığı başvuru üzerine yaptığı değerlendirmeyi Temmuz ayında tamamlayıp, kararı taraflara bildirmişti. 16 sayfalık kararda, Türkiye’nin Balyoz yargılamasında İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin keyfi tutuklama, adil yargılama ve savunma hakkına dair üç maddesini ihlal ettiğine hükmedilmişti. BM, Türkiye’den sanıkların durumlarının telafi edilmesini istemiş ve tazminat hakkı doğduğunu açıklamıştı. (Levent İÇGEN ANKARA)

Haberin Devamı